Είστε εδώ
Home > FAQ news > Έρχονται τεκτονικές δονησεις! Εισαγγελέας καλεί Τσουκάτο για τα 16 δις του 2000 …

Έρχονται τεκτονικές δονησεις! Εισαγγελέας καλεί Τσουκάτο για τα 16 δις του 2000 …

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας documentonews.gr ( Σοφία Αναστασίου ) εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κληθεί από τον Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση (επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ) ο Θόδωρος Τσουκάτος προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για τα 16 δισεκατομμύρια δραχμές που όπως υποστήριξε ενώπιον δικαστηρίου είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ από διάφορους… ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά την προεκλογική περίοδο του 2000.

Στη συνέχεια κι ανάλογα με τα στοιχεία που θα εισφέρει αλλά και τα ονόματα που θα επικαλεστεί ο Θεόδωρος Τσουκάτος θα κλητευτούν το συντομότερο δυνατό και άλλα πρόσωπα που είχαν σχέση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα οποία θα είναι -όπως όλα δείχνουν – και ο τότε πρόεδρος του κόμματος αλλά και Πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο της χώρας, Κώστας Σημίτης.

Προηγήθηκε η παραγγελία κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης πριν από δυο ημέρες, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος χρόνου το σκανδαλώδες ζήτημα του μαύρου χρήματος που κατά τον πάλαι ποτέ “στρατηγό” του ΠΑΣΟΚ …χορηγούσαν στον κόμμα του αλλά και σε άλλα κόμματα οι… φίλοι επιχειρηματίες.

Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά είπε ο Θεόδωρος Τσουκάτος απολογούμενος για το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens, που είχαν πάει «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω” , αυτού του τύπου η …χρηματοδότηση , “αποτελούσε και ακόμα αποτελεί πάγια πρακτική και για άλλα κόμματα” πλην όμως «κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».

Στην δε απολογία του ο Θεόδωρος Τσουκάτος επικαλέστηκε και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ .Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών, για να ακολουθήσει η σχετική ερώτηση από τον πρόεδρο της έδρας:

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000… 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;


Τσουκάτος
: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν….

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα και οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Πηγή: documentonews.gr

Leave a Reply

Top