Είστε εδώ
Home > FAQ news > Συνεχίζεται το “ρι-φι-φί” της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ! Μετά το “μαξιλάρι ασφαλείας” και τη ρύθμιση του χρέους Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος «βαφτίζουν» τον «Φιλόδημο» …«Αντ. Τρίτση» !

Συνεχίζεται το “ρι-φι-φί” της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ! Μετά το “μαξιλάρι ασφαλείας” και τη ρύθμιση του χρέους Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος «βαφτίζουν» τον «Φιλόδημο» …«Αντ. Τρίτση» !

Συνεχίζει απτόητος ο Πρωθυπουργός την πολιτική καπήλευση των έργων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και την αδίστακτη ιδιοποίηση των επιτευγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι μετά την χθεσινή εμφάνιση στο Bloomberg όπου ούτε λίγο ούτε πολύ “διαφήμισε” το μαξιλάρι ασφαλείας δεκάδων δις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, αλλά και το καλά ρυθμισμένο χρέος που επιτρεπει χαμηλότοκες αποπληρωμές μέχρι το 2037, έργα και τα δύο της κυβερνησης του Αλέξη Τσίπρα, αποσιωπώντας βέβαια ότι είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των πολιτικών του αντιπάλων, σήμερα…

Με μια φιέστα στο ίδρυμα Νιάρχος, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπ. Εσωτερικών Τακης Θεοδωρικάκος  παρουσίασαν  το «νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” που αφορά έργα και δράσεις στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ». Κι αν κάτι σας θυμίζει, δεν απατάσθε: τον «Φιλόδημο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν, και ορθώς πράττουν, επειδή αυτό το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών, που υπήρξαν οι μεγάλοι πληγέντες από τις μνημονιακές περικοπές.

Όπως σχολίαζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα αναδείξουν ως σημείο αιχμής τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που επιδιώκουν Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος βαφτίζοντας με νέο όνομα τον «Φιλόδημο» – κι ας προσπαθεί η κυβέρνηση να τον σβήσει από τη συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη, αλλά δεν μπορεί να το καταφέρει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε για την τοπική αυτοδιοίκηση με την θέσπιση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ», που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Νέου Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο λόγος για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που αφορά τα έργα των Δήμων, που είχαν ενταχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στο Φιλόδημο, που κατήργησε η κυβέρνηση και έκανε δέκα μήνες για να το μετονομάσει σε Αντώνης Τρίτσης, καθυστερώντας εκατοντάδες σημαντικά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλη τη χώρα.

Όλη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Τελείωσαν και οι ιδέες επικοινωνιακής φιέστας για να καλυφθούν οι ξεπερασμένες μεθοδολογίες, καθημερινής τηλεοπτικής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

3η παρουσίαση της μετονομασίας του προγράμματος Φιλόδημος σε Αντώνης Τρίτσης, από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ, που χρήζουν απάντησης

Υπάρχει η ξεπερασμένη αντίληψη, που υπαγορεύουν οι επικοινωνιολόγοι, για την καθημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού σε μία τουλάχιστον δράση, για την κάλυψη της τηλεοπτικής παρουσίας του. Δεν το υιοθετούμε αλλά το κατανοούμε…

Αλλά να τελειώσουν και οι ιδέες;;;;;;;

Ο λόγος για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που αφορά τα έργα των Δήμων, που είχαν ενταχθεί στο Φιλόδημο, που κατήργησε η κυβέρνηση και έκανε δέκα μήνες για να το μετονομάσει σε Αντώνης Τρίτσης, καθυστερώντας εκατοντάδες σημαντικά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

· Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μπαράζ ενημερωτικών παρουσιών και δηλώσεων επ’ευκαιρία της κατάργησης του προγράμματος «Φιλόδημος» και της εξαγγελίας της μετονομασίας σε «Αντώνης Τρίτσης», από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο

· Στις 13 Απριλίου 2020 Κοινή παρουσίαση και συνέντευξη τύπου τριών Υπουργών: Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, επ’ αφορμή της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετονομασίας του προγράμματος «Φιλόδημος» σε «Αντώνη Τρίτση»

· Σήμερα 18 Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ζάππειο, 3η παρουσίαση της μετονομασίας, επ’ευκαιρία της επικοινωνιακής ανάγκης να παρουσιασθεί κάπου ο Πρωθυπουργός.

Σκεφθείτε να γίνει κανένας διαγωνισμός και να ξεκινήσει κάποιο έργο, τι έχει να γίνει…

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να σβήσει από τη συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το καταφέρει. Και ο λόγος είναι απλός: τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» συνεχίζουν. Και ορθώς πράττουν διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας, που υπήρξαν οι μεγάλοι πληγέντες από τις μνημονιακές περικοπές. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες να βαφτιστεί ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» με νέο όνομα δεν θα αποτελέσουν το σημείο αιχμής για την αντιπολίτευση.

Θα ευχόμασταν να συνέχιζε τους διαγωνισμούς και τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων που ακύρωσε ή κόλλησε τους δέκα μήνες, που είναι κυβέρνηση, όπως το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων ελευθέρας ροής, τον ΒΟΑΚ, το ΜΕΤΡΟ Θες/νικης, τη γραμμή 4 στο Μετρο Αθήνας, το Πατρών Πύργου, το Άκτιο – Αμβρακία, την υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, τα σιδηροδρομικά έργα, τα εμπορευματικά κέντρα, και πολλά άλλα ……

Πλούσιο το έργο της κυβέρνησης σε ακυρώσεις και κολλήματα έργων και διαγωνισμών.

Θα σταθούμε, όμως, στα πλέον σημαντικά για το Φιλόδημο, που βαφτίστηκε Αντώνης Τρίτσης..

Ο Υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ (ως προς το όνομα μόνο), επικαλέστηκε ψευδώς έλλειψη χρηματοδότησης και ισχυρίστηκε την ύπαρξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πριν από λίγες μέρες, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, την οποία συνόδευε αίτημα κατάθεσης του εγγράφου της νέας σύμβασης με την ΕΤΕΠ, ο κ. Θεοδωρικάκος επέλεξε τη σιωπή απαξιώνοντας τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Βέβαια, είναι αναμενόμενο όταν δεν υπάρχει σύμβαση να αδυνατεί ο Υπουργός να την προσκομίσει αλλά ο ελάχιστος σεβασμός στους θεσμούς απαιτεί την αιτιολόγηση της αδυναμίας προσκόμισης εγγράφου, που ζητείται από βουλευτές στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι βουλευτές, ως γνωστόν, δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους αλλά τον ελληνικό λαό. Και ο κ. Θεοδωρικάκος και γενικά οι Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ τον λαό απαξιώνουν με συνεχή ψεύδη.

Επιπλέον, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Δήμων (ΚΕΔΕ) υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εταιρείες που κυκλοφορούν στους Δήμους προς άγραν πελατείας, μιλώντας για προσκλήσεις που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί. Πως γνωρίζουν οι εταιρείες συμβούλων το περιεχόμενο προσκλήσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί και θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός σήμερα;

Γιατί ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να συστήσει Επιτροπή Αξιολόγησης των προτεινόμενων έργων με συμμετοχή ιδιωτών, για τους οποίους μάλιστα δεν απαντά αν θα εφαρμόζονται αναλογικά τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα και οι ευθύνες που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε για την τοπική αυτοδιοίκηση με την θέσπιση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ», που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει. Οι ποιοτικές διαφορές, τελικά, έγκεινται στα παραπάνω και είναι ενδεικτικά τόσο των προθέσεων της κυβέρνησης όσο και των επικοινωνιακών τακτικών της.

Π. Σκουρλέτης: Υποκριτής ο Μητσοτάκης, αναξιόπιστος ο Θεοδωρικάκος

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να αρκεστεί στα εύσημα της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας. Οι συνέπειες, δυστυχώς, θα βαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες» λέει σε δήλωση του για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης ο Π. Σκουρλέτης

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Με τη σημερινή του τοποθέτηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε, ως συνέχεια των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με πελατειακές λογικές και ψέματα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αρχικά, υπέσκαψαν τη χρηματοδότηση των δράσεων/έργων του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», τακτική που συνεχίζεται για τα δρομολογημένα και ενταγμένα έργα.

Στη συνέχεια λοιδόρησαν τον «ΦιλόΔημο Ι» μιλώντας για δήθεν έλλειψη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (ισχύει ότι χρησιμοποιούν την ίδια χρηματοδοτική σύμβαση;).

Έπειτα διέγραψαν τον «ΦιλόΔημο Ι» και θέσπισαν ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το όνομα «Αντώνης Τρίτσης».
Κι έφτασαν, τελικά, στην ουσία: αντί για τα γνωστά σε όλους τους ΟΤΑ, αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης έργων για χρηματοδότηση από τον «ΦιλόΔημο Ι», φρόντισαν να θεσπίσουν διαδικασία αξιολόγησης με κυρίαρχο τον ρόλο του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών, με όρους αδιαφάνειας, εμπλοκής ιδιωτών και πελατειακής λογικής.

Ο «ΦιλόΔημος Ι», αποτέλεσε ένα πρόγραμμα εξαιρετικής απόδοσης που βοήθησε τους ΟΤΑ εκεί που είχαν ανάγκη. Εγκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Τα κριτήρια ήταν αντικειμενικά, κοινά και η διαδικασία έγκρισης βασιζόταν σε αυτά, χωρίς να κάνει καμία άλλη διάκριση.

Τα όσα ακούστηκαν και σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα που λειτουργεί σε αντίθεση με το προηγούμενο συνιστούν μια «εμβληματική» διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια «καινοτομία» στο πεδίο της υπονόμευσης ενός εργαλείου χρηματοδότησης που έγινε θετικά αποδεκτό από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης. Μια υπέρμετρη «ευελιξία» στο πεδίο της πελατειακής αντίληψης και του νεοφιλελεύθερου κυνισμού. Μια δυσοίωνη «προοπτική», η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο να απορριφθούν στη συνέχεια έργα ζωτικής σημασίας που είχαν μείνει επί χρόνια στα αζήτητα.

Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ και με δημοπρατημένα έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», ώστε στο μέλλον να εγγραφούν στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης της ΝΔ, ο «ΦιλόΔημος Ι» καταρρίπτει στην πράξη τα κυβερνητικά fake news.

Καμία «δικαιοσύνη», λοιπόν. Καμία «πρόσβαση όλων», ενώ και η έννοια του «αδιάβλητου» έχει ήδη απαξιωθεί από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όσο για τα «461 έργα που ήταν ώριμα αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση», αυτό είναι μια περίτρανη παραδοχή των επιδόσεων του «ΦιλόΔημου Ι» ως προς το σχεδιασμό και την προώθηση των έργων. Το σκέλος των προβλημάτων χρηματοδότησης αποτελεί τη συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ στην υλοποίηση των έργων και θα ήταν καλύτερο να επιλέξει την αυτοκριτική.

Ο «ΦιλόΔημος Ι» ήταν μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έγινε γνωστή και σεβαστή σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας την ΤΑ σε μια κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να αρκεστεί στα εύσημα της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας. Οι συνέπειες, δυστυχώς, θα βαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: left.gr

Leave a Reply

four × one =

Top