Είστε εδώ

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Φρένο» του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ως μια ακόμη ήττα του κυβερνητικού πλιάτσικου στην ΕΥΔΑΠ καταγράφεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το ΣΔΙΤ στην ΕΥΔΑΠ, η οποία απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος και ακυρώνει το ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αττικής θεωρώντας την παροχή ύδρευσης ως ένα ενιαίο σύστημα, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ με τρόπο που θα αυξήσει το κόστος της ύδρευσης για τα νοικοκυριά.

Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της παλαιότερης απόφασης 1906/2014 του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ), δυνάμει του νόμου 4389/2016 και ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει δια στόματος του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, «αναντικατάστατο» τον ρόλο του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ.

Όπως επισημαίνει και η οργάνωση «SoSτε το NEPO» σε ανακοίνωσή της «Η απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μια ακόμα νίκη για το Κίνημα του δημόσιου νερού. Έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών αποφάσεών του και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του ανώτατου δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. Απλώνει πέπλο νομικό προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση».

«Αντί να αναρωτιούνται οι επαΐοντες της πολιτικής και των κινημάτων για τον «μυστικό λόγο» που οδήγησε το ΣτΕ στις τόσο σημαντικές αποφάσεις ας αναρωτηθούν τι οδήγησε την κυβέρνηση σε μια, ακόμα και για τα «αστικά» μέτρα τους, μέγιστη θεσμική εκτροπή ακυρώνοντας τις αποφάσεις 190-191/2022 του ΣτΕ, με νέα νομοθετική ρύθμιση» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία επίσης υπογραμμίζει ότι «το κίνημα του δημόσιου νερού θα συνεχίσει να ρέει μεγαλώνοντας την κοίτη και τον όγκο του μέχρι να πνίξει στην ορμή του όσους επιβουλεύονται την, ποικιλοτρόπως εκφρασμένη και σχεδόν καθολική, θέληση του ελληνικού λαού για να μείνει το νερό σε δημόσια ιδιοκτησία, σε δημοκρατική διαχείριση και σε κοινωνικό και εργατικό έλεγχο».

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *