Είστε εδώ

Συμμετοχή – ρεκόρ! Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών – Στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης η νεολαία – “Δεν γυρνάμε στην κανονικότητα”

Με μια μεγαλειώδη και απόλυτα ειρηνική πορεία, που δεν θύμιζε τίποτα από τα τελευταία χρόνια, με τουλάχιστον διπλάσια συμμετοχή σε σχέση με την περσινή επέτειο, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, 46 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η efsyn.gr.

Στη σκιά του δόγματος «νόμος και τάξη», της μονολιθικής μιντιακής προπαγάνδας και σε έναν αγώνα ενάντια στη λήθη, σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα με τουλάχιστον 5 χιλιάδες αστυνομικούς και ασφαλίτες σε όλους τους δρόμους του κέντρου, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη χθεσινή, αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική διαδήλωση, ίσως τη μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.

Η πολιτική συγκυρία της περιόδου, οι νέες προκλητικές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, η αύξηση της κρατικής καταστολής των τελευταίων εβδομάδων από μια κυβέρνηση της Δεξιάς, με τη γνωστή δυσανεξία απέναντι στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δημιούργησαν το απαραίτητο έδαφος για την πολυπληθή χθεσινή διαδήλωση. Ενδεικτικό της μαζικότητας ήταν το γεγονός πως όταν η κεφαλή της έφτανε γύρω στις 17.30 στην αμερικανική πρεσβεία, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στα Προπύλαια.

Στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης, με ιδιαίτερα μαζική παρουσία φέτος, ήταν η νεολαία και κυρίως οι φοιτητικοί σύλλογοι, με χαρακτηριστικό σύνθημα το «Δεν γυρνάμε στην κανονικότητα – η κανονικότητα είναι που μας συντρίβει».

Στα αξιοσημείωτα, η συγκριτικά με άλλες χρονιές πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και η παρουσία κορυφαίων στελεχών και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Φρουζή και Μαρινάκη, και ξύλο στο λαό, να το το κράτος το επιτελικό», ακουγόταν από το μπλοκ.

Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την υπεράσπιση του ασύλου, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, ενάντια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και υπέρ των αγωνιζόμενων λαών με έμφαση στην αλληλεγγύη στον λαό της Χιλής, όπως το «Από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Κόκκινες σημαίες έξω από τη Βουλή | EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην κεφαλή του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων βρίσκονταν οι συλληφθέντες από τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ μαζί με τις οικογένειές τους θέλοντας να περάσουν το μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή. Εξάλλου πολλές φορές οι φοιτητές φώναξαν το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά», όπως και άλλα ενάντια στην καταστολή και την αστυνομική βία.

Μπροστά μπροστά όπως κάθε χρόνο βρίσκονταν οι αντιστασιακοί του ΣΦΕΑ 1967-1974. Ακολουθούσαν οι φοιτητές, που στο άγαλμα του Δρομέα τραγούδησαν το «πότε θα κάνει ξαστεριά» και μπροστά από το «Χίλτον» άναψαν μαζικά τους φακούς των κινητών τους δίνοντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Πίσω τους βρίσκονταν μαθητικές οργανώσεις όπως και εκπαιδευτικοί από τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία είχαν κεντρικό πανό με θέμα την εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ πίσω τους ακολουθούσαν ένα από τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ και η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ. Παρούσα και η ΚΕΕΡΦΑ που έδωσε ένα δυνατό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μήνυμα. Λίγο πιο πίσω βρισκόταν η Λαϊκή Ενότητα όπως και το ΜέΡΑ 25 με τον επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους βουλευτές του.

Επονταν συλλογικότητες αντιεξουσιαστών και Κούρδοι που βρίσκονται στη χώρα μας και παραδοσιακά μετέχουν στην πορεία, έχοντας φέτος έναν λόγο παραπάνω μετά τη στάση του Τραμπ εναντίον του λαού τους.

Ακολουθούσε το ιδιαίτερα πολυπληθές μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσία του γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Κεντρικό σύνθημα το: «Εξω οι βάσεις και τα στρατηγεία, φύγετε από δω και πάρτε την πρεσβεία». Τα μέλη του ΚΚΕ έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της συγκέντρωσης του ΚΚΕ είναι ότι οι διαδηλωτές περνούσαν επί μισή ώρα μπροστά από την πρεσβεία.

Την πορεία στο ύψος της πρεσβείας έκλεισε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του κόμματος και τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας δίπλα του τον τέως πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, την τέως περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και άλλα στελέχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε αλυσίδα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πορείας βρέθηκε στο μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα αποχώρησε. Δεν έλειψαν και κάποιες αποδοκιμασίες προς το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πορείας, αισθητά μικρότερης έκτασης και έντασης από τα τελευταία χρόνια.

Αστυνομικές προκλήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Μαζικότερη η φετινή πορεία ● Μολότοφ και δακρυγόνα στο τέλος

Του Νίκου Φωτόπουλου

Οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη συμπρωτεύουσα ήταν οι φετινές πορείες για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου με συνολικά περισσότερους από οκτώ χιλιάδες διαδηλωτές.

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες συμμετέχοντες υπολογίζεται ότι είχε η πρώτη πορεία που ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και στην οποία συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, του ΜΑΣ, ενώ άλλα χίλια άτομα εκτιμάται ότι πήραν μέρος σε δεύτερη ανεξάρτητη πορεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε.

Οι πορείες σταμάτησαν κατά την παράδοση μπροστά στο εμπορικό κέντρο της οδού Τσιμισκή όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα, έγραψαν με σπρέι στο έδαφος «το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» και τραγούδησαν «το ακορντεόν».

Λίγο αργότερα έφτασε η τρίτη πορεία που ξεκίνησε μισή ώρα αργότερα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με συμμετοχή μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑ.Ε., των ΕΑΑΚ, της ΚΕΕΡΦΑ, πολιτικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προκλητική στάση της αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια των πορειών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι θα είχαν «διακριτική» παρουσία, κατά τις διαρροές της ηγεσίας τους, μόνο αφανείς δεν ήταν. Σε κάθε δρόμο, πολύ κοντά στις πορείες, βρίσκονταν αστυνομικοί της Ασφάλειας αλλά και ένστολοι, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν παράλληλες πορείες σε απόσταση αναπνοής από τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, ιπτάμενα drones, η νέα τεχνολογία, πετούσαν πάνω από τα κεφάλια εκείνων που θεωρούνται «επικίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια…

Η προκλητική στάση της αστυνομίας φαίνεται ότι εξόργισε κάποιους που αποσπάστηκαν μετά το τέλος των πορειών και πέταξαν μερικές βόμβες μολότοφ στη συμβολή των οδών Αρριανού με Ιασωνίδου, κοντά στην Καμάρα. Ενα σταθμευμένο αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ περιορισμένες ζημιές υπέστησαν και δυο-τρία άλλα Ι.Χ. Τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, λήγοντας το περιστατικό εκεί.

Ακολούθησαν 12 προσαγωγές ατόμων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αφού κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της Πανεπιστημιούπολης από την αστυνομία, οι αρχές συνελάμβαναν αυτόματα όποιον έβγαινε από το Πανεπιστήμιο. Η οδός Εγνατίας παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 10.30 το βράδυ.

Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο

Μαζικές και δυναμικές ήταν οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης. Στο Ηράκλειο, η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική και άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν έξω από την κατάληψη «Ευαγγελισμού» για να προκαλέσουν τους αντιεξουσιαστές, ενώ στη συνέχεια περικύκλωσαν περίπουν 70 διαδηλωτές στην πλατεία Λιονταριών.

Στα Χανιά έγινε μία από τις μεγαλύτερες επετειακές πορείες των τελευταίων χρόνων, με συμμετοχή χιλιάδων κόσμου. Στιγμιαία ένταση επικράτησε όταν ομάδα φοιτητών ζήτησε από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει, αποσπώντας της το πανό. Τελικά όμως τα πνεύματα ηρέμησαν.

– Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στη μία από τις δύο επετειακές πορείες που έγιναν στην Πάτρα, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 10 προσαγωγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *