Είστε εδώ

Σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τα 4,2 εκ του Πάτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Το έγγραφο

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τις αποκαλύψεις για τις business του πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως σύμφωνα με το σχετικό νόμο του 2016απαγορεύεται στους βουλευτές «να συμμετέχουν στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ, αγόραζε «κόκκινα» δάνεια στο 1/15 της πραγματικής αξίας τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εν λόγω δοσοληψίες δεν δικαιολογούνται ποσά από το πόθεν έσχες που καταθέτει.

Με λίγα λόγια ο Αν. Πάτσης ως ιδιοκτήτης τριών ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού («SIGHTGREEN LTD», «DAGORLIA LTD» και «HORSELORD LTD») με έδρα την Κύπρο αγόρασε «κόκκινα» δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ με μόλις 4,3 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από τα «κόκκινα» δάνεια, ο πρώην πλέον «γαλάζιος» βουλευτής είχε υπογράψει 27 συμβάσεις με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για «δουλειές» που ανέρχονται σε 821.877 ευρώ. Η πρώτη σύμβαση με τα ΕΛ.ΤΑ. δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 12/10/2020 και η τελευταία στις 27/09/2022.

Αναλυτικά το αίτημα που κατέθεσαν ο Σπύρος Λάππας και ο Παύλος Πολάκης:

«Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.»

Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD»,  β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή.

Το ως άνω άλλωστε γεγονός, ήτοι η συμμετοχή του κου. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Τούτων δοθέντων, αιτούμαστε την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των κατά νόμον αρμοδιοτήτων της».

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ
Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *