Είστε εδώ
Home > FAQ news > Στον “κουβά” στέλνει ο ΠΟΥ τις “ανέμελες” διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για “τελευταίο μίλι προς την ελευθερία”: Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της

Στον “κουβά” στέλνει ο ΠΟΥ τις “ανέμελες” διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για “τελευταίο μίλι προς την ελευθερία”: Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της

“Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί”. 

Έτσι έκλεινε ένα ακόμα διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωνε ένα ακόμα lockdown και προανήγγειλε ότι για τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε “ακορντεόν” μέτρων αλλά τουλάχιστον είμαστε στο “τελευταίο μίλι προς την ελευθερία”.

Σήμερα, δύο μήνες και κάτι μετά κι ενώ το λιανεμπόριο μόλις άνοιξε, η εστίαση παραμένει κλειστή, στα σχολεία λειτουργούν μόνο τα Λύκεια, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνεχίζουν να απαγορεύνται αλλά τουρίστες έχουν ξεκινήσει να έρχονται κανονικά στη χώρα, προθερμαίνοντας το άνοιγμα του τουρισμού που είναι βέβαιο ότι θα γίνει στις 14 Μαΐου ακόμα και χωρίς να έχει ανοίξει η εστίαση, όπως είπε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή χωρίς να είναι βέβαιο πότε εμείς οι ντόπιοι θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς SMS, οι ανέμελες διαβεβαιώσεις για “τελευταίο μίλι” ακούγονται πλέον, αν όχι αστείες, τουλάχιστον υπεραισιόδοξες. Πολύ περισσότερο δε όταν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ξεκαθάρισε σήμερα ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η σύγχυση και ο εφησυχασμός αναφορικά με την Covid ενέχει κινδύνους.

«Και εμείς θέλουμε να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ν’ ανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίσουν», σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Δεν θέλουμε να βλέπουμε καραντίνες χωρίς τέλος. Αλλά αυτή τη στιγμή, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν – και αυτό μπορεί να αποφευχθεί εντελώς».

Ο Τέντρος είπε ακόμη ότι σε ορισμένες χώρες, παρά τη συνεχιζόμενη μετάδοση, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα και οι αγορές είναι ανοιχτές και γεμάτες από κόσμο και ότι μόνο λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν προφυλάξεις. «Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την προσέγγιση ότι εάν είναι σχετικά νέοι, δεν έχει σημασία να προσβληθούν από την Covid-19», δήλωσε.

Παράλληλα, η πανδημία έχει φτάσει σε «κρίσιμο σημείο» με λοιμώξεις που αναπτύσσονται εκθετικά, όπως προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός. «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας. Η πορεία αυτής της πανδημίας αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, εκθετικά, με αύξηση 9% των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα αυξητικής τάσης και με 5% αυξηση των θανάτων. Δεν είναι η κατάσταση στην οποία θέλουμε να βρισκόμαστε 16 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ διαθέτουμε αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της καταπολέμησης της Covid-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Την περασμένη εβδομάδα καταγράψαμε τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα, έως τώρα. Αρκετές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής σημείωσαν μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Και αυτό, παρα το γεγονός ότι περισσότερες από 780 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως», πρόσθεσε ο ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά, τέλος, ότι τα εμβόλια είναι «ζωτικής σημασίας και ισχυρά» εργαλεία, αλλά κάλεσε τα κράτη και τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν πάντα τα μέτρα που λειτουργούν: κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκα, υγιεινή των χεριών, αερισμός των χώρων, διαγνωστικό τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, απομόνωση, καραντίνα.

με πληροφορίες από ieidiseis.gr (ΑΠΕ ΜΠΕ)

Leave a Reply

19 + three =

Top