Είστε εδώ

Στεγαστική κρίση: 700.000 ακίνητα σε κόκκινα δάνεια και 134.240 πλειστηριασμοί ακινήτων εντός του 2022

Περίπου 700.000 ακίνητα είναι δεσμευμένα σε κόκκινα δάνεια σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σύμφωνα με το e-auction, έως το τέλος του 2022 είναι αναρτημένοι προς πραγματοποίηση 134.240 πλειστηριασμοί ακινήτων πάσης φύσεως και κάθε μορφής ιδιοκτησίας. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 1.173 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 34 αφορούν κατοικίες.

Παρά το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν ελαφρυνθεί σημαντικά από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επισφαλείς συμμετοχές και το σχετικό ποσοστό τους έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 10% και χαμηλότερα, ούτε οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και, το κυριότερο, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Η συνεχιζόμενη κρίση (πανδημία, πληθωρισμός) οδηγεί στον βάσιμο φόβο πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Μεγάλη μπίζνα

Πριν κάμποσα χρόνια ο Klaus-Anders Nysteen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hoist, σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη, είχε χαρακτηρίσει τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη «μπίζνα» στην Ευρώπη. Η Hoist είναι ο συνιδρυτής στην Ελλάδα τα πολύ γνωστής PQH (όπου το P από τη γνωστή πολυεθνική PriceWH, το Q από την ελληνικής ιδιοκτησίας Qualco και το H από το Hoist). H PQH είχε αναλάβει την εκκαθάριση της Αγροτικής και των υπόλοιπων εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών που χρεοκόπησαν αλλά και τα «χρωστούμενα» στη ΔΕΗ.

Στη δευτερογενή αγορά δανείων κινούνται εταιρείες μικρές και μεγάλες, από vulture funds (γύπες, αρπακτικά) μέχρι σοβαρούς επαγγελματίες.

Οι servicers διαχειρίζονται ανοίγματα που φτάνουν τα 130 δισ. περίπου. Το 79% της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων μοιράζονται doValue, Intrum και Cepal, με τους υπόλοιπους 22 μικρότερους servicers να κατέχουν μερίδιο αγοράς με βάση τη συνολική αξία των ανοιγμάτων 21% (στοιχεία από έκθεση της ΤτΕ τον Δεκέμβριο 2021).

Do Value, Intrum, Cepal είναι οι «μεγάλοι» της αγοράς, με χαρτοφυλάκια πολλών δισεκατομμυρίων και αυτοί κυρίως είναι οι επισπεύδοντες στους περισσότερους πλειστηριασμούς.

Αν και η Do Value επί μακρόν δεν ασχολήθηκε με στεγαστικά, αλλά μόνο με επιχειρηματικά δάνεια, τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιήθηκε και σε αυτόν τον τομέα. Είναι κατά 80% θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SPA (το υπόλοιπο 20% ελέγχεται από τη Eurobank) και είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό διαχείριση συνολικές απαιτήσεις ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο δανειολήπτες (ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες). Συνδέεται μετοχικά άμεσα με το fund Fortress, που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας. Έκλεισε την οικονομική χρήση 2021 με έσοδα από διαχείριση ύψους 175,02 εκατ. ευρώ (+237%). Τα EBITDA ήταν 106,34 εκατ. ευρώ, από 34,28 εκατ. ευρώ το 2020, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 60,76%. Εντός του 2021 η doValue Greece προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε περίπου 47.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περίπου 30.000 πελάτες της εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης Γέφυρα ΙΙ για δάνεια σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ.

Η Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ (εταιρεία διαχείρισης δανείων) είναι συνδεδεμένη με την Τράπεζα Πειραιώς και διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων υπό διαχείριση 25 δισ. ευρώ με 1 εκατ. πελάτες-οφειλέτες, καθαρά λειτουργικά έσοδα για το 2021 ύψους 182 εκατ. ευρώ, έναντι 165 εκατ. το 2020. Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 110,3 εκατ. ευρώ, έναντι 95,3 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 51,4 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια 392 εκατ. ευρώ και η παρουσία της σε όλη την Ελλάδα αριθμούν 16 σημεία. Βασικός μέτοχός της είναι η επίσης σουηδική Intrum μέσω της ομώνυμης ισπανικής θυγατρικής της.

Η CEPAL ουσιαστικά είναι θυγατρική 100% της Alpha Bank (το 80% εξαγοράστηκε από την Davidson Kempner). Διαθέτει υπό διαχείριση πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων.

Αναζητώντας λύσεις

Στην πραγματικότητα, πολύ μικρό μέρος των κόκκινων δανείων έχει εξυγιανθεί. Κι αν η πλειονότητά τους σχετίζεται με επιχειρήσεις και προσφέρεται για εμφανείς και όχι μόνο συναλλαγές, δεν παύει ένα μεγάλο μέρος να αφορά νοικοκυριά που έχουν καταστραφεί λόγω της δωδεκαετούς κρίσης.

Η λύση του προβλήματος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια μόνο κοινωνικό χαρακτήρα μπορεί να έχει και δεν μπορεί να δοθεί μέσω των funds.

Κάποτε (αρχές του 1990), οι σκανδιναβικές τράπεζες μετέτρεψαν -προκειμένου να σωθούν από τη χρεοκοπία -όλα τα στεγαστικά σε δάνεια διάρκειας μέχρι και 99 χρόνων. Οι δόσεις κόπηκαν διά του 5. Μια τέτοια λύση το 2015 ήταν αδύνατη γιατί δεν την δεχόταν η τρόικα (ΕΚΤ κ.λπ.). Ούτε βεβαίως τα funds ήρθαν για να βγάλουν λεφτά σε 99 χρόνια. Όμως τα 14,5 δισ. του μαξιλαριού (ή πιθανώς άλλα κεφάλαια από άλλες πηγές) θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα κρατικό ταμείο (ή μια Τράπεζα Στέγης) που θα αγόραζε στη λογιστική και όχι στην ονομαστική τιμή τα δάνεια του «κοσμάκη» και θα μπορούσε να εφαρμόσει τακτικές «σκανδιναβικού τύπου» χωρίς κανείς να μπορεί να παρέμβει. Βεβαίως, όμως, κάτι τέτοιο χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση…

Στάθης Σχινάς – Έντυπη ΑΥΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *