Είστε εδώ

Σκληρή απάντηση Δούρου:Οι … “χρυσές εφεδρείες” και τα συναφή, αφορούν αυτούς που κυβέρνησαν. Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διαφορετικοί …

Στην αποκλειστική της συνέντευξη στην «Ν» η κα. Δούρου μιλά επίσης για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, σχολιάζει την αντίληψη που την καθιστά «χρυσή εφεδρεία» του κόμματός της, δηλώνει σαφή απέχθεια για τα «τηλεπαράθυρα», ενώ επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα αυτών για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης υπογραμμίζοντας: «Κι εδώ δεν χωρούν κανενός είδους δικαιολογίες και άλλοθι σχετικά με την… ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν απλές σχετικά κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει… χθες».
Αναφορικά με το Ελληνικό η περιφερειάρχης Αττικής, σημειώνει την ανάγκη για έναν ολιστικό σχεδιασμό για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και δηλώνει ότι αναμένει να δει το λεπτομερές σχέδιο για το παλιό αεροδρόμιο ώστε η Περιφέρεια να συμβάλλει στο έργο οικονομικά, τεχνικά και πολιτικά.
Παρατηρούμε ότι αποφεύγετε να προβείτε σε πολιτικές δηλώσεις και πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις που σχετίζονται με αποφάσεις της κυβέρνησης. Η στάση σας αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως πρόθεση από μέρους σας να καταστείτε “χρυσή εφεδρεία” σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής στο κυβερνών κόμμα. Πως το σχολιάζετε;
«Η χρήση όρων όπως “χρυσή εφεδρεία” παραπέμπει σε ένα τρόπο σκέψης που έχει ταυτιστεί με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος και αφορά κυρίως τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, από τη δημιουργία του ως σήμερα, μια διαφορετική κουλτούρα λειτουργίας, η οποία βασίζεται στις ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες και όχι σε παρακάμερες, σε “χρυσές εφεδρείες” και άλλα συναφή.
Κατά δεύτερο είμαι εκλεγμένη Περιφερειάρχης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και έχω την ευθύνη άσκησης διοίκησης σε έναν οργανισμό με πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους.
Η αντίληψη που έχω, όχι μόνο για τη λειτουργία και το θεσμικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, αλλά γενικότερα για την πολιτική, δεν είναι τωρινή αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω την πολιτική – όχι με όρους καριέρας αλλά ουσίας. Ποτέ, από τότε που ήμουν βουλευτής, δεν λειτούργησα με τη λογική της “σιγουριάς” που προσφέρουν “καλές θέσεις”.
Προεκλογικά, το 2014, παραιτήθηκα από βουλευτής, κάνοντας μια προεκλογική εκστρατεία που δεν ήταν διόλου σίγουρο, σύμφωνα με όλες τις τότε δημοσκοπήσεις, ότι θα με έφερνε στη θέση του Περιφερειάρχη. Από την δε εκλογή μου ως σήμερα, εργάζομαι με τους ίδιους όρους όπως όταν ήμουν στη Βουλή, τομεάρχης, υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων. Δηλαδή μακριά από τυμπανοκρουσίες, δημιουργία εντυπώσεων και τηλεπαράθυρα. Αυτό άλλωστε είναι και το κριτήριο με το οποίο, ως πολίτης, κρίνω τους πολιτικούς. Ουδέποτε έχω σταυρώσει πολιτικό που ξημεροβραδιάζεται στα τηλεπαράθυρα και δεν παράγει έργο, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.»
Συμφωνείτε με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης με δεδομένο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει ξεφύγει από όσα έλεγε το κόμμα σας προεκλογικά; Τι θα πράττατε διαφορετικά;
«Η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη μάχη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο, να επανεκκινήσει η οικονομία, να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, να ανασάνουν οι πολίτες. Και τούτο σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η οποία πλέον επιβαρύνεται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές – ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και πολυπαραγοντικό που η χώρα καλείται να χειριστεί μόνη της. Και το πράττει με όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αυτή η δύσκολη μάχη δεν αφορά μία κυβέρνηση ή ένα κόμμα αλλά όλους μας ανεξαιρέτως. Αφορά τους πολίτες. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήσαν οι πολίτες οι οποίοι, πέρσι το Σεπτέμβριο, με τη ψήφο τους ενέκριναν το συγκεκριμένο, εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα κι έδωσαν στην κυβέρνηση το “πράσινο φως” για να το εφαρμόσει. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε τίποτε. Σήμερα πλέον επείγει η εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν αδικαιολόγητα εδώ και τέσσερις δεκαετίες και οι οποίες, πέραν των άλλων, δεν έχουν καν δημοσιονομικό κόστος.
Όπως για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Κι εδώ δεν χωρούν κανενός είδους δικαιολογίες και άλλοθι σχετικά με την… ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν απλές σχετικά κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει… χθες.»
Ποια είναι τα βασικά έργα που θα εκτελέσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020; Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του ΠΕΠ Αττικής προϋπολογισμού 1,14 δις ευρώ;
«Η υλοποίηση του ΠΕΠ Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει, ύστερα από την έγκαιρη κατάθεση του προγράμματος που πήρε το “πράσινο φως” της Κομισιόν, στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Το μέχρι στιγμής ποσοστό ενεργοποίησης του Προγράμματος ανέρχεται περίπου στο 34% και έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις άνω των 60 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΠΕΠ, ενώ οι δαπάνες, η απορρόφηση, θα φτάσουν τα 100 εκατ, ευρώ. Και στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγήσω ότι η προτεραιότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι η συντονισμένη και βέλτιστη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων μέσω της υλοποίησης έργων υψηλής προτεραιότητας και απόδοσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.
Σε αντίθεση με την αποσπασματική λογική της χρηματοδότησης μεμονωμένων παρεμβάσεων στη βάση μόνο της ωριμότητας και ετοιμότητας ενός έργου…”
Ολόκληρη η αποκλειστική συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου στην “Ν” ΕΔΩ : naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *