Είστε εδώ

Σφυροκόπημα Δούρου για το νομοσχέδιο-έκτρωμα Χατζηδάκη: Πραγματικό συμβόλαιο εκτέλεσης των εργασιακών δικαιωμάτων – Τα “σπασμένα” θα τα πληρώσουν οι χιλιάδες που έχουν…εξάρτηση από το μισθό τους

Η κυβέρνηση στηρίζει ένα στρεβλό μοντέλο, που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει. Τα σπασμένα όμως δεν θα τα πληρώσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Χατζηδάκης που η σχέση τους με το μεροκάματο, είναι αυτή του φάντη με το ρετσινόλαδο, αλλά θα τα πληρώσουν οι χιλιάδες που έχουν… εξάρτηση από το μισθό τους. Και η νέα γενιά των εργαζομένων. Τα χιλιάδες παιδιά που σήμερα, εξαιτίας της κυβέρνησης, μένουν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, οι αυριανοί είλωτες ελέω Μητσοτάκη….”. Αυτά υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην Κυριακάτικη KontraNews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιτζή. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλάπτει τον τόπο. Γιατί βλάπτει και την κοινωνία και το περιβάλλον”, εξηγεί η ίδια.

Υποκρισία και χυδαιότητα είναι να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση την υποχρεωτική ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, για παράδειγμα κατά της βίας και της κακοποίησης στην εργασία ή τις γονικές άδειες, για να κουκουλώσει αυτό που είναι πραγματικά το νομοσχέδιο αυτό. Ένα πραγματικό συμβόλαιο εκτέλεσης των εργασιακών δικαιωμάτων”, υπογραμμίζει η Ρένα Δούρου, απαντώντας στα περί δήθεν υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εξηγώντας γιατί χαρακτηρίζει την κυβέρνηση “πράσινο Ιανό” καθώς “αρέσκεται να εμφανίζεται εκτός συνόρων οικολογικά ευαίσθητη, ενώ στην πράξη εντός συνόρων, δείχνει το πραγματικό, το γκρίζο της πρόσωπο”, η Ρένα Δούρου λέει : “ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε τη νομική προστασία της φύσης, παραδίδοντας ακόμη και προστατευόμενες περιοχές νατούρα, βορά σε… πρόθυμους επενδυτές. Παράλληλα μιλά πολύ η κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση, κλπ. Όμως την ίδια στιγμή ξεπουλά τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής που είναι απαραίτητα για πραγματικό κοινωνικό και πράσινο μετασχηματισμό της κοινωνίας”.

Παράλληλα, η Ρένα Δούρου στηλιτεύει και την αφωνία Μητσοτάκη σε σχέση με το σκοταδιστικό συνέδριο “περί γονιμότητας”, παρατηρώντας ότι “ακόμη αναμένουμε την τοποθέτηση του λαλίστατου κατά τα άλλα κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα του σκοταδιστικού συνεδρίου όπου μιλούσε το μισό υπουργικό του συμβούλιο. Απορία ψάλτου βηξ; Ή… αποκαλυπτήρια για έναν πρωθυπουργό που πατάει σε πολλές βάρκες για να κρύψει ότι σε αυτόν οφείλεται η ακροδεξιά μετάλλαξη της ΝΔ;”

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η Ρένα Δούρου, λέει ότι “και στην εξωτερική πολιτική δεν είμαστε ίδιοι”, θυμίζοντας ότι “σε αντίθεση με τη ΝΔ που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση υπερπλειοδοτούσε στον εθνολαϊκισμό και την ευκολία της στείρας συνθηματολογίας, κάνοντας το ευαίσθητο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, γήπεδο μικροκομματικής σύγκρουσης, όπως το ζήσαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση με προτάσεις”.

Τέλος, η Ρένα Δούρου, παρατηρεί ότι στην Περιφέρεια Αττικής οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις μεγάλες καθυστερήσεις, όταν δεν πρόκειται για εγκαταλείψεις, κρίσιμων έργων για τις τοπικές κοινωνίες, εξαιτίας των πολιτικών της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. “Εμείς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής δίνουμε καθημερινά αγώνα μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μην μείνει τίποτε πίσω, από όσα ξεκινήσαμε για τις τοπικές κοινωνίες, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με λόγο και έργο, στο πλευρό των πολιτών”, προσθέτει η ίδια.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της Ρένας Δούρου στον Χρήστο Κυμπιτζή:

Πώς είδατε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Πώς βλέπετε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση υπερπλειοδοτούσε στον εθνολαϊκισμό και την ευκολία της στείρας συνθηματολογίας, κάνοντας το ευαίσθητο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, γήπεδο μικροκομματικής σύγκρουσης, όπως το ζήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση με προτάσεις. Το “ήσυχο καλοκαίρι” λοιπόν που συμφώνησαν οι κκ Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι το μίνιμουμ. Δεν αρκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει ένα είδος Ελσίνκι plus, με την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Κάτι που μπορεί να γίνει αν εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της Τουρκίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. Δεν είναι εύκολο, αλλά βάζει τον πήχη εκεί που πρέπει σε ό,τι αφορά στο μέλλον των σχέσεων με τη γείτονα. Στην αμοιβαία επωφελή σχέση μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα η πρότασή μας κάνει τη διαφορά. Δείχνει ότι και στην εξωτερική πολιτική δεν είμαστε ίδιοι.

Πολύς ντόρος έγινε για το λεγόμενο «συνέδριο γονιμότητας» στο οποίο θα μιλούσαν και οι υπουργοί της κυβέρνησης… Ποια η θέση σας;

Την έγραψα. Εννιά λέξεις. Είμαι από το Αιγάλεω. Είμαι 47. Δεν έχω παιδιά. Πέρα από αυτό όμως, να σημειώσω ότι ακόμη αναμένουμε την τοποθέτηση του λαλίστατου κατά τα άλλα κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα του σκοταδιστικού συνεδρίου όπου μιλούσε το μισό υπουργικό του συμβούλιο. Απορία ψάλτου βηξ; Ή… αποκαλυπτήρια για έναν πρωθυπουργό που πατάει σε πολλές βάρκες για να κρύψει ότι σε αυτόν οφείλεται η ακροδεξιά μετάλλαξη της ΝΔ;

Η ΝΔ λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει το εργασιακό νομοσχέδιο… Άλλα κόμματα σας κατηγορούν για υποκρισία επειδή εφαρμόσατε μνημόνιο… Τι απαντάτε;

Υποκρισία δεν είναι η κριτική στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που δεν την ασκεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλοι οι φορείς, από τη ΓΣΕΒΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο ως την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Υποκρισία είναι η αποκάλυψη του αρμόδιου υπουργού ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται με ρεπό. Υποκρισία και συκοφαντία είναι να κατηγορείται… ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση, στα μνημονιακά χρόνια, έστησε με λίγα μέσα μεγάλο κοινωνικό ανάχωμα για τους πιο αδύναμους. Υποκρισία και χυδαιότητα είναι να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση την υποχρεωτική ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, για παράδειγμα κατά της βίας και της κακοποίησης στην εργασία ή τις γονικές άδειες, για να κουκουλώσει αυτό που είναι πραγματικά το νομοσχέδιο αυτό. Ένα πραγματικό συμβόλαιο εκτέλεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο πέραν όλων των άλλων, θα πλήξει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με εργαζόμενους – σκλάβους, με ωράρια λάστιχο, με κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων, με υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της απεργίας, με διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν αντιστρέφεται το brain drain, δεν στηρίζεται η εργασία. Η κυβέρνηση στηρίζει ένα στρεβλό μοντέλο, που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει. Τα σπασμένα όμως δεν θα τα πληρώσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Χατζηδάκης που η σχέση τους με το μεροκάματο, είναι αυτή του φάντη με το ρετσινόλαδο, αλλά θα τα πληρώσουν οι χιλιάδες που έχουν… εξάρτηση από το μισθό τους. Και η νέα γενιά των εργαζομένων. Τα χιλιάδες παιδιά που σήμερα, εξαιτίας της κυβέρνησης, μένουν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, οι αυριανοί είλωτες ελέω Μητσοτάκη….

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας είπατε πως η κυβέρνηση βλάπτει το περιβάλλον… Για ποιον λόγο;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλάπτει τον τόπο. Γιατί βλάπτει και την κοινωνία και το περιβάλλον. Παραδείγματα. Πέρσι τέτοια εποχή, μέσα στην πανδημία, ψήφισε, τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο, βαφτίζοντάς τον, όπως κάνει και με το αντεργατικό νομοσχέδιο, προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι όμως δεν προστατεύεται το περιβάλλον αλλά τα συμφέροντα των ημετέρων. Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε τη νομική προστασία της φύσης, παραδίδοντας ακόμη και προστατευόμενες περιοχές νατούρα, βορά σε… πρόθυμους επενδυτές. Παράλληλα μιλά πολύ η κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση, κλπ. Όμως την ίδια στιγμή ξεπουλά τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής που είναι απαραίτητα για πραγματικό κοινωνικό και πράσινο μετασχηματισμό της κοινωνίας. Παραδίδει αυτή τη διαδικασία στην αγορά. Ξεπουλά έτσι τις δημόσιες υποδομές, τα δίκτυα ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ την ίδια στιγμή χρεοκόπησε άλλο ένα σπουδαίο εργαλείο για καθαρή ενέργεια, τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, έχει σταματήσει τις διαδικασίες της κύρωσης των δασικών χαρτών, του κτηματολογίου, του ειδικού χωροταξικού που βάζει τάξη στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα για παράδειγμα, να δημιουργούνται, αναμενόμενα, συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Τα λέω όλα αυτά γιατί δείχνουν μια κυβέρνηση – πράσινο Ιανό. Που αρέσκεται να εμφανίζεται εκτός συνόρων οικολογικά ευαίσθητη, ενώ στην πράξη εντός συνόρων, δείχνει το πραγματικό, το γκρίζο της πρόσωπο.

Πώς κρίνετε το έργο της περιφερειακής Αρχής Αττικής;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν τη δίνει μια παράταξη ή ένα πρόσωπο. Τη διαπιστώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Που βλέπουν Δελτία Τύπου σαν αυτό τις προάλλες για τη βόλτα του Περιφερειάρχη με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στο εμβληματικό έργο δικής μας Διοίκησης στην Περιφέρεια, της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Ένα έργο που έχει πάει πίσω δύο χρόνια, με ακέραια ευθύνη της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας. Όπως οι πολίτες διαπιστώνουν ότι στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής καθυστερεί η εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί από τη δική μας Διοίκηση. Ή διαπιστώνουν την εγκατάλειψη του Πεδίου του Άρεως ή του Κέντρου Logistics. Ενώ οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι της Αίγινας για άλλο ένα καλοκαίρι δεν θα πιουν νερό της ΕΥΔΑΠ λόγω καθυστέρησης, πάλι με ευθύνη της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας, του υποθαλάσσιου αγωγού. Εμείς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής δίνουμε καθημερινά αγώνα μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μην μείνει τίποτε πίσω, από όσα ξεκινήσαμε για τις τοπικές κοινωνίες, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με λόγο και έργο, στο πλευρό των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *