Είστε εδώ

Σε δύσκολη (πολιτικά) θέση ο Σόιμπλε, απέτυχε το “colpo grosso” με ESM! Τι θα αποφασίσει το σημερινό Eurogroup. “Μάχη” θεσμών στους κόλπους της ΕΕ!!!

Το the faq είχε γράψει από την Μεγάλη Πέμπτη, μετά τις παρεμβάσεις Τσίπρα-Γιουνγκέρ-Ολάντ που έφεραν την απόφαση Ντάισελμπλουμ να ορίσει “μόνος” του, το σημερινό Eurogroup, διαφοροποιούμενος για πρώτη φορά από τον μέντορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι ο Γερμανός ΥπΟικ βρισκόταν πολιτικά με την … πλάτη στον τοίχο. Σημερινά δημοσιεύματα από της Ντόιτσε Βέλε επιβεαιώνουν αυτή την εκτίμηση καθώς αναφέρουν ότι τσάρος της Γερμανικής Οικονομίας είναι πλέον απομονωμένος ακόμα και μέσα στη Γερμανία, εξαιτίας της εμμονής του στην παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γερμανός Υπ Οικ , βλέποντας ότι στο σημερινό Eurogroup δύσκολα θα αποφευχθεί η επικύρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, όπως και η υιοθέτηση της “συμβιβαστικής πρότασης” Γιουνγκέρ ( ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το the faq ), που καίει το σενάριο για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και προβλέπει την θεσμοθέτηση Μηχανισμού Διόρθωσης, και έλεγχο 3 η 4 φορές τον χρόνο των στόχων, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. επιχείρησε το colpo grosso, που ένω φαίνεται “αθώο” στην πραγματικότητα θα “περναγε χειροπέδες” στην ελληνική κυβέρνηση και θα έβαζε ξανά τη “θηκιά στο λαιμό” της οικονομίας επαναφέροντας το Grexit. Η “εναλλακτική” πρόταση του Γερμανού ΥπΟικ μέσω “κύκλων”, αποδέχεται (θεωρητικά) το … μοντέλο Γιούνγκέρ, αλλά ! Αλλά με δύο τροποποιήσεις … “όλα τα λεφτα”: 1) Προσδιορισμό άμεσα των πιθανών δημοσιονομικών περικοπών και 2) την ανάληψη της ευθύνης για την ενεργοποίηση του «αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM. Ως γνωστόν ο ESM είναι η … ευρωπαική έκδοση του ΔΝΤ, που εφηύρε ο Σόιμπλε, γιατί γνωρίζει καλά, ότι μετά το ελληνικό φιάσκο, το Ταμείο της … συμφοράς, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναπατήσει το πόδι του σε ευρωπαικό έδαφος!!!
Ο ESM είναι ο κατ΄εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός που κατευθύνεται ευθέως από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, και τον Σόιμπλε προσωπικά, αφού σχεδόν όλα τα στελέχη του έχουν “διοριστεί” από εκείνον. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν δεν γινόταν αντιληπτή από το ελληνικό ΥπΟικ η … ντρίμπλα Σόιμπλε, τον … τελευταίο λόγο στο εάν και ποια πρόσθετα μέτρα θα έπερεπε να λάβει η Ελλάδα, στο μέλλον, θα τον είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι η Ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά η πρόταση, απορρίφθηκε μετ επαίνων, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και από το γραφείο Γιουνγκέρ αλλά και από τον Μάριο Ντράγκι, που καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαινουν αυτοί οι … αντιθεσμικοί και αντιευρωπαικοί σχεδιασμοί του Γερμανού πολιτικού. Η ελληνική πλευρά σήμερα θα πάρει την επικυρωση, θα ξεμπλοκαριστεί η χρηματοδότηση και θα γίνει αναφορά σε οδικο χάρτη για τη συζήτηση του χρέους, με δεσμευτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης σε περίπτωση εκτροχιασμού και πάλι όχι σε λειτουργικές δαπάνες…

Μια σκέψη στο “Σε δύσκολη (πολιτικά) θέση ο Σόιμπλε, απέτυχε το “colpo grosso” με ESM! Τι θα αποφασίσει το σημερινό Eurogroup. “Μάχη” θεσμών στους κόλπους της ΕΕ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *