- Ισχυρό μήνυμα για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό στέλνει η Σαξονία-Άνχαλτ, όπου η ακροδεξιά AfD καταγράφει εντυπωσιακή πρωτιά με 44,5%, αφήνοντας πολύ πίσω το CDU του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Το αποτέλεσμα, που χαρακτηρίζεται ιστορικό καθώς φέρνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ακροδεξιό κόμμα τόσο κοντά στην εξουσία σε επίπεδο κρατιδίου, προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μερτς, ενώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η AfD μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πρωτιά με μεγάλη διαφορά
Σύμφωνα με τα exit polls του ARD, η AfD συγκεντρώνει 44,5%, καταγράφοντας μια σαρωτική νίκη στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ.
Το CDU ακολουθεί με μόλις 18,5%, ενώ Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι καταφέρνουν να περάσουν το όριο που απαιτείται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν ιδιαίτερα υψηλή, καθώς διαμορφώθηκε περίπου στο 76%, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφεται συνήθως σε εκλογικές αναμετρήσεις κρατιδίων.
Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, Ούλριχ Ζίγκμουντ, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή:
«Έχουμε γράψει ιστορία σε αυτή τη χώρα»
Ο 35χρονος πολιτικός έχει ήδη παρουσιάσει τη νίκη στο κρατίδιο ως ένα πρώτο βήμα για την προσπάθεια της AfD να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή εξουσία στις εκλογές του 2029.
Το μεγάλο ερώτημα: Μπορεί να κυβερνήσει;
Παρά την εντυπωσιακή εκλογική επίδοση, η AfD δεν έχει εξασφαλίσει αυτομάτως τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να βρει συμμάχους, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας εξακολουθούν να αποκλείουν συνεργασία μαζί της.
Καθοριστικό ρόλο ενδέχεται να παίξει το BSW, το οποίο κινείται οριακά γύρω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Αν τελικά εξασφαλίσει έδρες, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να γίνει ακόμη πιο σύνθετο.
Η συμπρόεδρος της AfD, Άλις Βάιντελ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ιστορικό» και υποστήριξε ότι το κόμμα έλαβε σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να κυβερνήσει.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ, Σβεν Σούλτσε, συνεχάρη την AfD, αναγνωρίζοντας ότι αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Εφόσον η AfD δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα θα χρειαστεί να ξεκινήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα κρατήσει την ακροδεξιά εκτός εξουσίας.
Σκληρή ατζέντα για μετανάστευση και «παραδοσιακές αξίες»
Η πολιτική πρόταση της AfD περιλαμβάνει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, προώθηση πιο παραδοσιακών αξιών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Το κόμμα τάσσεται επίσης υπέρ πιο στενών σχέσεων με τη Ρωσία.
Η άνοδος της AfD προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Γερμανία, καθώς το ιστορικό βάρος του ναζισμού έχει λειτουργήσει επί δεκαετίες ως ισχυρός παράγοντας αποτροπής συνεργασιών με την ακροδεξιά.
Η AfD απορρίπτει τις κατηγορίες περί εξτρεμισμού, χαρακτηρίζοντάς τες προσπάθεια απαξίωσης τόσο του κόμματος όσο και των εκατομμυρίων ψηφοφόρων του.
Νέος πονοκέφαλος για τον Μερτς
Η εκλογική επίδοση της AfD αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τον Φρίντριχ Μερτς και την κυβέρνησή του.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει, ενώ η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η AfD ενισχύει περαιτέρω τη θέση της και εμφανίζεται πλέον ως το δημοφιλέστερο κόμμα σε εθνικό επίπεδο.
Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν το λεγόμενο «τείχος προστασίας» απέναντί της και αποκλείουν κυβερνητικές συνεργασίες, η εκλογική της άνοδος γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αγνοηθεί.
Η υψηλόβαθμη συντηρητική πολιτικός Νίνα Βάρκεν χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής σημείο καμπής για τη Γερμανία.
Die Prognosen der ARD/ZDF (infratest dimap/Forschungsgruppe Wahlen) um 18:00 Uhr zur Landtagswahl in #SachsenAnhalt
CDU 18,5%/18,5%
AfD 44,5%/44,0%
Linke 9,5&/9,0%
SPD 8,0/9,0%
FDP 2,0%/2,5%
Grüne 9,0%/8,5%
BSW 5,0%/4,8%
Sonstige 3,5%/3,7% pic.twitter.com/kVkxgz4Wdk— phoenix (@phoenix_de) September 6, 2026
🇩🇪🚨‼️ ALREADY HISTORIC ELECTION
AfD is close to winning a full majority, something unheard of.
The government party CDU lost 50% of votes and was degraded to a secondary party.
If they want to govern against the AfD, all parties including Antifa (left) will have to work… https://t.co/eQLGPZt4rr pic.twitter.com/9myKvcAyW4
— Lord Bebo (@MyLordBebo) September 6, 2026









0 Σχόλια
Αφήστε ένα σχόλιο