Είστε εδώ

Ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός στην ΚΕ: Θα περάσουμε τον κάβο με την κοινωνία όρθια-Προειδοποίησε τη διαπλοκή: «η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει τις λίστες στα συρτάρια»

Εφ’ όλης της ύλης, επικεντρωμένη μεν στο προσφυγικό, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ομιλία που, ενόψει μιας καθοριστικής εβδομάδας, σηματοδότησε τη θέση της κυβέρνησης σε όλα τα κρίσιμα, υπό εξέλιξη θέματα – προσφυγικό, αξιολόγηση, κάθαρση, διαπλοκή, κυβερνητικοί στόχοι για το άμεσο μέλλον. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής σε όλα τα θέματα. Κι έστειλε μηνύματα με ποικίλους αποδέκτες.
Μεταξύ τους βέβαια, πρώτα και κύρια, οι πρωτοστατούντες αρχιερείς της διαπλοκής, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι το πήραν το μήνυμα. Μήνυμα ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Και συνοψίζεται στο εξής: διαπλοκή τέλος, άναρχο τοπίο στο δημόσιο αγαθό που είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες τέλος, νέες άδειες με όρους διαφάνειας και νομιμότητας. Και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
«Η σύγκρουση μαίνεται αλλά στη σύγκρουση δεν θα κερδίσουν αυτοί που κέρδιζαν πάντα. Αλλά εκείνοι που έχαναν. Αυτοί που εμείς εκπροσωπούμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του ενώ τόνισε ότι «οι πολίτες που διεκδικούν, διαχωρίζουν τη θέση τους» από τα διαπλεκόμενα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα… υπάρξει και συνέχεια των αποκαλύψεων και των κυρώσεων: «η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει τις λίστες στα συρτάρια, τις δίνει στη δικαιοσύνη και κάποιοι καλούνται να πληρώσουν».
Και για αυτό ας μην προκαλέσουν έκπληξη οι επιθέσεις από τα γνωστά εκδοτικά κέντρα τις επόμενες ημέρες – επιθέσεις που σίγουρα θα ενταθούν και θα πάρουν και ποικίλες μορφές (π.χ. σημερινό κτύπημα από κυριακάτικο έντυπο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης)…
Από κει και πέρα, στην ομιλία του, που κάλυψε όλα τα θέματα, με εφαλτήριο το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε τις ευθύνες ορισμένων χωρών στην επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης, άφησε αιχμές για τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών αλλά και για ορισμένους ντόπιους πανεπιστημιακούς, που αναφέρονται σε δήθεν απομόνωση της Ελλάδας – ακριβώς το αντίθετο συνέβη, είπε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι η χώρα μας έδειξε το δρόμο για μια ανθρωπιστική προσέγγιση του προβλήματος.
Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα σώζει ζωές, όχι γιατί το επιβάλλει το ευρωπαϊκό καθήκον αλλά γιατί «έτσι εννοούμε τις αρχές του ανθρωπισμού». Μάλιστα ο ίδιος παρατήρησε ότι στο κοινωνικό πεδίο δεν υπερίσχυσε η ρητορική της ΧΑ αλλά εκείνη της ανθρωπιάς. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα κέντρα υποδοχής «δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα» – σημαντική αναφορά ενόψει της υπογραφής με την Τουρκία του πρωτοκόλλου επιστροφής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κρίση θα λάβει τέλος μόνο αν μπει τέλος στον πόλεμο στη Συρία και τόνισε ότι στο θέμα θα αναφερθεί διεξοδικά ο Γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας (αναλυτικά ο οδικός χάρτης των 6 σημείων για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που παρουσίασε ο Π. Ρήγας εδώ).
Κατόπιν, αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές – «προϊόν εκβιασμών», θύμισε -, είπε ότι «υλοποιούμε με γρήγορους ρυθμούς για να φθάσουμε σύντομα στην Ιθάκη».
• Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα «παρά τη στάση του ΔΝΤ», το οποίο «προβάλλει τις δικές του αυθαίρετες θέσεις», καθώς θα υπάρξει «σύγκλιση» των θέσεων «και όχι μονομερής προσχώρηση» της Αθήνας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα κοινωνικά μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η κυβέρνηση προς όφελος των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις κοινωνικές αντιδράσεις στο δύσκολο πρόγραμμα που εφαρμόζει, υπογραμμίζοντας ότι τούτη κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, «δεν ποινικοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες».
• «Τις κοινωνικές αντιδράσεις τις αντιμετωπίζουμε με διάλογο και όχι με καταστολή», είπε ενώ εξήγγειλε ότι έρχεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου «να μην επιβάλλονται ποινές στις κοινωνικές ομάδες, αγρότες, μαθητές, κ.α., που διεκδικούν». «Θα σταματήσουν τα αγροτοδικεία, μαθητοδικεία» είπε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι τούτη η κυβέρνηση θέλει το διάλογο για να προχωρήσει σε γόνιμες συνθέσεις την πολιτική της. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατεβαίνουν στους δρόμους τόσο οι μεγαλο-επαγγελματίες, οι μεγαλο-αγρότες, όσο και οι μικρο-επαγγελματίες, οι νέοι επαγγελματίες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι εργάτες γης, των οποίων όμως τα συμφέροντα συγκρούονται με εκείνα των μεγάλων.
• Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται, συνδυάζοντας π.χ. τη φορολογική με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ακριβώς για την προστασία αυτών των κατηγοριών. Των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων.
• Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, να μην προχωρήσει σε περικοπή των τρεχουσών συντάξεων. «Αυτή είναι η δέσμευσή μας, έτσι προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση», είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.
• Τέλος, 36 ώρες μετά από τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του, δίνοντας απάντηση στα γνωστά σενάρια της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Παρατήρησε ότι, παρά τις προσπάθειες των απέναντι, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές μάχες.
• «Η μεγάλη ταξική και κοινωνική πλειοψηφία» έκρινε τις μάχες αυτές. Αυτή ακριβώς που θα παραμείνει «πλοηγός και κυματοθραύστης» απέναντι στις διαρκείς επιθέσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων.
• Είναι τα ίδια συμφέροντα, που ενόψει της αξιολόγησης επιχειρούν σήμερα να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν έτσι αποσταθεροποιούν και τη χώρα. Όμως ο πρωθυπουργός προειδοποίησε καταχειροκροτούμενος: «θα ξεπεράσουμε τον κάβο με την κοινωνία όρθια, κτίζοντας προοπτική εξόδου από την κρίση».
• Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «πρωτοστατήσει στη δημιουργία μεγάλου εθνικού και διεθνούς κινήματος στήριξης προς τους πρόσφυγες».
Δήγμα Ουρσουλίνας

One thought on “Ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός στην ΚΕ: Θα περάσουμε τον κάβο με την κοινωνία όρθια-Προειδοποίησε τη διαπλοκή: «η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει τις λίστες στα συρτάρια»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *