Είστε εδώ

Σαφές μήνυμα Τσίπρα για ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα του τουρισμού: “Εντατικοποίηση ιχνηλάτησης, μαζικά διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμό των εργαζόμενων για να υπάρξει ασφάλεια και εμπιστοσύνη” (vid)

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπρόσωπους φορέων του τουρισμού. Επισήμανε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα περυσινά λάθη της κυβέρνησης κατά τη τουριστική περίοδο, ενώ προέβη σε κάλεσμα για στήριξη του τουριστικού κλάδου από τη Πολιτεία.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ρύθμιση του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων με πρόβλεψη και διαγραφής μέρους του, μέτρα ρευστότητας, έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας, μέτρα για την ενίσχυση ενός προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, που το 2020 είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, χαρακτήρισε βαριά πληγή της ελληνικής οικονομίας το χτύπημα που έχει δεχθεί ο τουρισμός από την πανδημία. Τόνισε πως «το άνοιγμα του τουρισμού πρέπει να πετύχει, αποτελεί και ένα στοίχημα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολείτε και αποτελεί στοίχημα και για την ελληνική οικονομία». Είπε ότι υπάρχει η εμπειρία από την περυσινή χρονιά που «δεν είναι η καλύτερη», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε φέτος ποιες είναι οι αδυναμίες, πού έγιναν λάθη, πού υπήρχαν παραλείψεις, ώστε να διορθωθούν».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δύο είναι τα βασικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να ανιχνεύσουμε έγκαιρα απαντήσεις για να δρομολογηθούν αποφάσεις. «Το πρώτο αφορά στην υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρισμός προφανώς είναι θέμα ποιότητας παροχής υπηρεσιών, φυσικού περιβάλλοντος, εγκαταστάσεων, αλλά και θέμα εμπιστοσύνης. Άρα το να διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους ανθρώπους που θα έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα τουριστικά καταλύματα μας είναι το πρώτιστο που πρέπει να μας ενδιαφέρει».

Εξειδικεύοντας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην σημερινή κατάσταση στην πανδημία, τονίζοντας ότι «η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που γίνονται» και πως «η περίοδος λίγο πριν από την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου μας βρίσκει με αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας και σε διασωληνωμένους και σε νεκρούς δυστυχώς και σε κρούσματα». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, όλοι ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως έναν αρνητικό παράγοντα που είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μπροστά μας την περίοδο της επανεκκίνησης».

Έθεσε έτσι τις προϋποθέσεις για «να αμβλύνουμε αυτήν την αρνητική εικόνα» και να διαμορφωθεί ένα «πλαίσιο θετικό, ασφάλειας και εμπιστοσύνης», τονίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο «με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του πιστοποιητικού covid που ενέκρινε το ΕΚ και δεν αφορά μονάχα τον εμβολιασμό όπως αρχικά είχε διεκδικηθεί από την ελληνική πλευρά και σωστά δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό -δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό-, αλλά αφορά και στη δυνατότητα να μπορεί ανά πάσα στιγμή με ψηφιακό τρόπο να βεβαιώνει ότι ο ταξιδιώτης έχει πρόσφατα υποβληθεί σε αρνητικό τεστ μοριακό ή ράπιντ πράγμα που διαμορφώνει ένα πλαίσιο ασφάλειας».

Πέραν αυτού, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και μαζικών διαγνωστικών τεστ στα καταλύματα, στους τουριστικούς προορισμούς, ώστε αυτή η ιχνηλάτηση να είναι αποτελεσματική. Τέλος, ως προς τις υγειονομικές προϋποθέσεις για ασφαλές άνοιγμα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για κατά προτεραιότητα και ανεξαρτήτως ηλικίας εμβολιασμό των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο.

«Αν το πρώτο κρίσιμο θέμα είναι η υγειονομικά ασφαλής επανεκκίνησης το δεύτερο κρίσιμο για τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούν είναι η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας με όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «είχαμε μείωση περίπου 78% στις αφίξεις και 76% στον τζίρο των επιχειρήσεων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «τα όποια μέτρα στήριξης δεν μπόρεσαν να είναι αρκετά για να απαλύνουν τις μεγάλες οικονομικές πληγές».

Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε «κρίσιμο» τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει βοήθεια που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου «όχι να ρεφάρουν τη ζημία αλλά να σταθούν στα πόδια τους». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων που αφορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αφορά και τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κυρίως, είπε, «σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διαγραφής/ρύθμισης του πανδημικού χρέους -στο πλαίσιο της ρύθμισης που είχε γίνει το 2018 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία-, δηλαδή με μια μεσοσταθμική διαγραφή περίπου 40-60% του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και 120 δόσεις για το υπόλοιπο, καθώς και μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της ρευστότητας όπως η μετατροπή της επιστρεπτέες προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα».

«Δεν ξεχνάμε τους εργαζόμενους, υποστηρίζουμε και προτείνουμε την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουρισμού γιατί οι επιχειρήσεις που δεν θα στηριχθούν θα οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων στον τουρισμό που βρίσκονται δίχως δραστηριότητα ήδη σχεδόν δυο χρόνια -από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο όταν τελείωσε η τουριστική περίοδος του 2019.

«Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν», είπε, εκφράζοντας τη στήριξη του σε όλους αυτούς τους ανθρώπους «οι οποίοι δεν θέλουν ευχές αλλά έμπρακτη βοήθεια». Τόνισε ότι αυτή μπορεί να δοθεί «μόνο με μέτρα και πρωτοβουλίες στήριξης του κλάδου είτε αυτό σημαίνει μέτρα ρευστότητας, είτε έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας, είτε διαγραφή του πανδημικού χρέους, είτε μέτρα για την ενίσχυσης ενός προγράμματος εσωτερικού τουρισμού όπως προτείναμε πέρυσι».

Στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης, ο πρόεδρος (και μέλος ΔΣ HATTA) της FEDΗΑΤΤΑ – Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), Πάρις Λουτριώτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *