Είστε εδώ

Reuters: Η Gazprom σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ενημέρωσε ήδη τον «μεγάλο πελάτη»

Η ρωσική εταιρεία Gazprom σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου του αγωγού Nordstream.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειάς της λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του δικού της ελέγχου.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Gazprom είχε ειδοποιήσει εγγράφως τον «μεγάλο πελάτη» ήδη από τις 14 Ιουλίου.

Το μέτρο είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δράση που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός προς το παρόν, καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες. Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και μέσω του Nordstream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.