Είστε εδώ

Ρένα Δούρου στο Pontosnews.gr: “Οφείλουμε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας”

Οφείλουμε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Pontosnews.gr και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου. “ Όσο δεν θεραπεύουμε την αδικία που προκύπτει από το έγκλημα της γενοκτονίας, πορευόμαστε ως εθνική οντότητα και ως κράτος σε μια ελλειμματική, άκρως προβληματική, από ηθική και δικαιϊκή άποψη, ρότα. Αυτό θεωρούμε χρέος κοινό. Δυστυχώς το χρέος αυτό τοκίζεται όσο κάποιοι προσπαθούν να το παραγκωνίσουν στο όνομα μιας ασυνάρτητης εξωτερικής πολιτικής”, προσέθεσε η ίδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία το Μενίδι για να ανακοινώσει τα βασικά σημεία του Οδικού Χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ποντιακό ελληνισμό. Ήταν μια υψηλού συμβολισμού επιλογή της γειτονιάς που, όπως είπε χαρακτηριστικά “χτυπάει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού”. Μια πόλη όπου η λέξη “δικαιοσύνη” επιβάλλει το σεβασμό των δικαιωμάτων του ποντιακού ελληνισμού”.

Αναφορικά με την καθυστέρηση της δημιουργίας μουσείου αφιερωμένου στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στο μητροπολιτικό πάρκο του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “οι αντιδράσεις των δήθεν πατριωτών, θυμίζουν μάλλον πατριδοκάπηλους. Ή τουλάχιστον ανθρώπους ανακόλουθους με τη γνωστή ρήση του εθνικού μας ποιητή ότι εθνικό είναι το αληθές. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του μουσείου στο δήμο Παύλου Μελά”. Η ίδια αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση της ανάπλασης των Προσφυγικών στην Αλεξάνδρας που περιλαμβάνει και μουσείο για “Τη Δύση της Ανατολής”. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην αδράνεια της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. “ Άλλωστε ο δήμαρχος Αθηναίων τον Μάρτιο του ’22 δήλωνε ότι ο δήμος κάνει “συνεχείς κρούσεις στον περιφερειάρχη αλλά και συνολικά στον μηχανισμό της Περιφέρειας” και ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν έχει ξεκινήσει το έργο εδώ κι ενάμιση χρόνο”.

Είμαι πεπεισμένη ότι τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι για τον Ελληνισμό της Μικρασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά γιατί βοηθούν τον εθνικό μας στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χρειαζόμαστε τοπόσημα πολιτισμού, παράδοσης, διατήρησης της εθνικής μας μνήμης, παιδείας και ιστορίας μας. Αποτελεί δέσμευση που έδωσε ρητά ο πρόεδρος κ. Τσίπρας, ότι το έργο στο χώρο που παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει. Όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό”.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο Pontosnews

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Μενίδι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι απαιτείται ένας εθνικός οδικός χάρτης για τον ποντιακό ελληνισμό. Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία το Μενίδι για να ανακοινώσει τα βασικά σημεία του Οδικού Χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ποντιακό ελληνισμό. Ήταν μια υψηλού συμβολισμού επιλογή της γειτονιάς που, όπως είπε χαρακτηριστικά “χτυπάει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού”. Μια πόλη όπου η λέξη “δικαιοσύνη” επιβάλλει το σεβασμό των δικαιωμάτων του ποντιακού ελληνισμού. Και ειδικά ο ποντιακός ελληνισμός, με ιστορία σημαδεμένη βαθιά από πόνο, αίμα, αδικίες, κατατρεγμούς, ξέρει τι σημαίνει δίκαιο και τι άδικο. Γιατί το έχει ζήσει στο πετσί του.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για κοινό, εθνικό, οδικό χάρτη για τον ποντιακό ελληνισμό. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως:

  • Τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έχει καθυστερήσει
  • Την καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό, όπως τα απολυμαντήρια-κολαστήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 άνθρωποι, το Βίδο Κέρκυρας και άλλα πολλά
  • Τη στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ
  • Την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος 99 του 1994 για να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή Γενοκτονία, χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαΐου, με εκδηλώσεις σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Φθάνουν αυτά; Όχι. Για αυτό και ο Οδικός μας Χάρτης για τον Ποντιακό Ελληνισμό περιλαμβάνει δύο ακόμη βασικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

  • Την καταβολή Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και την απόδοση του πλήρους σχετικού επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς. Μια παρένθεση εδώ για να θυμίσω ότι το Μάη του 2020 ο κ. Μητσοτάκης, που το κόμμα του χρωστά 400 εκατομμύρια ευρώ, αδιαφορώντας κυνικά για την ευάλωτη κατάσταση των παλλινοστούντων, επέβαλε σε όποιον έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου, είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις! Καμία αναγνώριση των δεινών που έχουν περάσει, καμία αναγνώριση του γεγονότος ότι το δημόσιο εγγυήθηκε τα δάνεια αυτά! Εμείς δεσμευόμαστε ότι με ρύθμιση διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν το αρχικό δάνειο. Το δε υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα.
  • Το δεύτερο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτός ο Οδικός Χάρτης δεν είναι παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον πολύπαθο ποντιακό ελληνισμό, με βαθιά αίσθηση ευθύνης, χωρίς προεκλογικά πυροτεχνήματα, με σχεδιασμό και σοβαρότητα όπως επιβάλλει ο αγώνας κατά της λήθης. Αγώνας-παρακαταθήκη για ένα μέλλον χωρίς γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και συγκρούσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό;

Πράγματι. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη συγκρότηση από τη νέα Βουλή, όπου θα υπάρχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, μιας μόνιμης και διαρκούς διακομματικής επιτροπής, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923. Ένα βήμα στην κατεύθυνση μιας δικαίωσης που έχει αργήσει υπερβολικά πολύ. Μια δικαίωση που οφείλουμε να την ορίσουμε και να την πετύχουμε σε ολόκληρο το εύρος της: για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας. Όσο δεν θεραπεύουμε την αδικία που προκύπτει από το έγκλημα της γενοκτονίας, πορευόμαστε ως εθνική οντότητα και ως κράτος σε μια ελλειμματική, άκρως προβληματική, από ηθική και δικαιϊκή άποψη, ρότα. Αυτό θεωρούμε χρέος κοινό. Δυστυχώς το χρέος αυτό τοκίζεται όσο κάποιοι προσπαθούν να το παραγκωνίσουν στο όνομα μιας ασυνάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στο μητροπολιτικό πάρκο του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Το έργο, όμως, δεν προχώρησε. Τι έφταιξε γι’ αυτό;

Εκείνο που έφταιξε είναι η ανακολουθία της σημερινής κυβέρνησης που ενώ διακήρυττε ότι θα τηρούσε τη δική μας δέσμευση, δεν προχώρησε τελικά τίποτε. Θυμίζω ότι στις 18 Μαΐου του 2019, στη Θεσσαλονίκη, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντούσε, για πρώτη φορά, το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση “Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”. Και η πρώτη απόφαση αφορούσε στη δημιουργία μουσείου αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στο χώρο που παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τη… συνέχεια, σας την είπα. Ξέρετε, οι αντιδράσεις των δήθεν πατριωτών, θυμίζουν μάλλον πατριδοκάπηλους. Ή τουλάχιστον ανθρώπους ανακόλουθους με τη γνωστή ρήση του εθνικού μας ποιητή ότι εθνικό είναι το αληθές. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του μουσείου στο δήμο Παύλου Μελά.

Θα σας αναφέρω άλλο ένα αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο παράδειγμα-ατόπημα. Αυτή τη φορά από την τωρινή δεξιά διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Αφού έγινε το 2016 η παραχώρηση του συγκροτήματος των Προσφυγικών με πρωτοβουλία του τότε υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Περιφέρεια Αττικής, ορίσαμε, ως Διοίκηση της Περιφέρειας τα διατηρητέα και ιστορικά επτά κτήρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ως ιδεατό χώρο για την παρουσίαση του μικρασιατικής ιστορίας και του ποντιακού ελληνισμού. Ένα μεγαλειώδες μουσείο για “Τη Δύση της Ανατολής”, όπως πολύ συγκινητικά είχαμε ψηφίσει στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Είχαμε μάλιστα θέσει το ορόσημο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για να μην σας κουράζω, και να μην μας απογοητεύω περισσότερο, θα σας πω πως κατέληξε το εγχείρημά μας, θυμίζοντας ότι σε συνεργασία με την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και τον τότε πρόεδρό της Νίκο Μπελαβίλα, παραδώσαμε στη νυν διοίκηση της Περιφέρειας το έργο σε υπερώριμο στάδιο, για την έναρξη υλοποίησης του έργου ήδη από το 2019. Η σημερινή δεξιά διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το ακύρωσε με το πρόσχημα ότι η μελέτη διαμόρφωσης του Μουσείου Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού και των πέριξ χώρων δεν είχε πάρκινγκ! Καλά ακούσατε. Εκεί ακριβώς που θα φτιαχτεί ακριβώς απέναντι το μεγαλύτερο πάρκινγκ της Αθήνας όπως έχει γνωστοποιηθεί έγκαιρα από τον κ. Μπακογιάννη. Άλλωστε ο δήμαρχος Αθηναίων τον Μάρτιο του ’22 δήλωνε ότι ο δήμος κάνει “συνεχείς κρούσεις στον περιφερειάρχη αλλά και συνολικά στον μηχανισμό της Περιφέρειας” και ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν έχει ξεκινήσει το έργο εδώ κι ενάμιση χρόνο”.

Τέλος, είμαι πεπεισμένη ότι τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι για τον Ελληνισμό της Μικρασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά γιατί βοηθούν τον εθνικό μας στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χρειαζόμαστε τοπόσημα πολιτισμού, παράδοσης, διατήρησης της εθνικής μας μνήμης, παιδείας και ιστορίας μας. Αποτελεί δέσμευση που έδωσε ρητά ο πρόεδρος κ. Τσίπρας, ότι το έργο στο χώρο που παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει. Όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό.

Πριν από δύο χρόνια επισκεφθήκατε το μνημείο των Ποντίων Προσφύγων στην Μακρόνησο στην ανέγερση του οποίου είχατε συμβάλει ως Περιφερειάρχης Αττικής. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή την πρωτοβουλία;

Ήταν άλλη μία έμπρακτη ενέργειά μας που ευτυχώς προλάβαμε και δεν την ακύρωσε η δεξιά διοίκηση της Περιφέρειας, όπως τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Ενισχύσαμε τον μαρτυρικό χαρακτήρα της γνωστής Μακρονήσου όπου πολλοί αγνοούν ότι και το 1922 -1923 έχασαν τη ζωή τους με φρικτό θάνατο και απάνθρωπες συνθήκες έξι χιλιάδες πρόσφυγες Πόντιοι, Ασσύριοι που κατάφεραν με μυθιστορηματικό τρόπο να φτάσουν στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί ο διάλογος και η αποδοχή της πρότασης των Ποντιακών Συλλόγων (“Αργοναύται-Κομνηνοί”, “Ο Μιθριδάτης” Λαυρίου, “Μανουήλ Κομνηνός” Πετρούπολης, “Φάρος” Αγίας Βαρβάρας) καθώς και του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδος, σχετικά με την ανέγερση μνημείου τιμής και μνήμης για τους νεκρούς πρόσφυγες στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου. Και σας διαβεβαιώ ότι από την αδιαμεσολάβητη συνεργασία μας ως διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, είχαν προκύψει πολλές σημαντικές πτυχές και στοιχεία που εκκρεμούν ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *