Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ρένα Δούρου Στο Κόκκινο: “Επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πάψει να κυβερνά”

Ρένα Δούρου Στο Κόκκινο: “Επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πάψει να κυβερνά”

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

“Η κυβέρνηση είτε είναι ανίκανη να διασφαλίσει τη λειτουργία των θεσμών μιας δημοκρατικής πολιτείας, να προστατέψει, ως έχει την υποχρέωση, τους πολίτες είτε εμπλέκεται εν γνώσει της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία, και πρέπει να πάψει να κυβερνά”: παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σήμερα Στο Κόκκινο και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά. Η ίδια χαρακτήρισε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Κυβέρνηση εν κρυπτώ και παραβύστω

Η ίδια, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται όλα τα θέματα με αδιαφάνεια, χωρίς διαβούλευση, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το είδος και το περιεχόμενο της διαχείρισης, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει την εν κρυπτώ και παραβύστω λειτουργία της, τέχνη του κυβερνάν. Για αυτό λέμε άλλωστε ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο”. “Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλίτευσε αυτή την απόφαση”, είπε η ίδια.

Η Ρένα Δούρου πρόσθεσε την ανάγκη πλήρους διαφάνειας ακόμη και σε ζητήματα όπως αυτά των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών: “πρέπει όλα αυτά να ελέγχονται από Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να υπάρχει λογοδοσία”. Σχετικές πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον τότε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει κάνει προτάσεις η Βουλή να έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει τις δαπάνες για μυστικά κονδύλια, και όχι μόνο στην περίπτωση του ΥΠΕΞ και άλλων αρχών και θεσμών όπως η ΕΥΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανακάλυψε τώρα τις γυναικοκτονίες

Αναφερόμενη στην ανάγκη καθιέρωσης του όρου “γυναικοκτονία”, η Ρένα Δούρου, παρατήρησε ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα θέματα της ισότητας φύλου μιλούν από μόνα τους, φέρνοντας ως παραδείγματα την “απαξίωση της ΓΓΙΦ, με τη μεταφορά της από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και τη μετατροπή της σε ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, διότι οι λέξεις δεν είναι ανώδυνες ή τυχαίες. Όπως δεν ήταν τυχαία η δικαιολογία του κ. Μητσοτάκη για τις ελάχιστες γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο, ότι τάχατες δεν βρίσκει γυναίκες που να τις ενδιαφέρει η πολιτική!” Και θύμισε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη το 2019, ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι υπόθεση της νοικοκυράς. “Αυτές τις απόψεις τις εκφράζει η κυβέρνησή του που προωθεί τα θλιβερά γνωστά από το μαύρο παρελθόν, τρία ‘k’, kirche – küche – kinder (εκκλησία, κουζίνα, παιδιά)”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. “Λυπάμαι για τις δηλώσεις μιας νέας γυναίκας, της αρμόδιας υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κας Συρεγγέλα, που πλέον είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ είμαστε μια χαρά, γιατί δεν έχουμε τόσες γυναικοκτονίες όσες στη Βενεζουέλα ή το Μεξικό. Φθάνοντας μέχρι του σημείου να μιλήσει για “εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες”.

Να δεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πράττει το ορθό και δεν περίμενε τα τελευταία 24ωρα για να θέσει το θέμα του όρου ‘γυναικοκτονία’, που αναγνωρίζουν ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και που όμως, όπως επισημαίνουμε, δεν αποτελεί πανάκεια”. “Γιατί μιλάμε για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, αποτέλεσμα των πατριαρχικών στερεοτύπων, για αυτό δεν αρκούν πλέον οι καταδίκες στα λόγια και πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου”.

Η ίδια θύμισε ότι “όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη διακυβέρνηση του τόπου, είχε προωθήσει πολιτικές πρόληψης” και ότι η Δύναμη Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει τέτοιες δομές Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών, Συμβουλευτικών Κέντρων, Ξενώνων Φιλοξενίας σε πολλούς δήμους της Αττικής.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει απορρίψει δύο φορές την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθιέρωση του όρου της γυναικοκτονίας. “Καλώ την κυβέρνηση έστω και σήμερα να δεχθεί την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.

Αφήστε μια απάντηση

Top