Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ρένα Δούρου στο CNN : Κλείσαμε τις πόρτες στα συμφέροντα…

Ρένα Δούρου στο CNN : Κλείσαμε τις πόρτες στα συμφέροντα…

«Δεν έμαθα ποτέ να το βάζω κάτω. Να τα παρατάω. Να ρίχνω λευκή πετσέτα. Να… την κάνω, ώστε να διεκδικήσω κάτι άλλο. Έχω συνηθίσει να δίνω μάχες, τις περισσότερες φορές άνισες, και όχι με όρους αξιοπρέπειας και ήθους, αναφορικά με το πως κατέρχονται στο γήπεδο οι αντίπαλοι αλλά και ο… διαιτητής»: αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου σε ερώτημα για την απόφασή της να διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια Αττικής, μετά από τις δύο μεγάλες καταστροφές – την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα- που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Σε συνέντευξη στο CNN Greece, η Ρένα Δούρου μιλάει για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για το έργο της στην περιφέρεια Αττικής, τις προκλήσεις της αυτοδιοίκησης αλλά και το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

«Σε κάθε κάλπη, τόσο για τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησηςόσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το διακύβευμα είναι κοινό και το δίλημμα σαφές: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» αναφέρει η κ. Δούρου, και συμπληρώνει: «Θα επιτρέψουμε δηλαδή να ξαναπιάσουν το τιμόνι της ζωής μας, εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική χρεοκοπία, και αντί να ζητήσουν μια έμπρακτη συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, αποχωρώντας από τον δημόσιο βίο, διεκδικούν με βουλιμικό πάθος, την ψυχωτική δικαίωση των πεπραγμένων τους;».

Επιτιθέμενη στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Γιώργο Πατούλη και Γιάννη Σγουρό, η Ρένα Δούρου υποστηρίζει πως και οι δύο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, εκπροσωπούν συγκεκριμένες αντιλήψεις και πολιτικές που «απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και την θέτουν στην υπηρεσία «πελατειακών σχέσεων και μηχανισμών πολιτικής επιβίωσης, μακριά από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Αναφερόμενη στην πυρκαγιά στο Μάτι, η κ. Δούρου αναφέρει ότι η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυρόπληκτων και ενεργοποίησε το «πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούσε τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, με χρηματοδότη είτε από ίδιους πόρους είτε μέσω ΠΕΠ».

«Συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούσαν τη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου, τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας καθώς και σειράς δράσεων κοινωνικής συνοχήςκαι αναπτυξιακής παρέμβασης μέσω του Social Network Αττική για τη στήριξη των ομάδων πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάσαμε, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δομή – Κέντρο για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και διοικητικής διευκόλυνσης των κατοίκων των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου» λέει η υποψήφια Περιφερειάρχης, και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα, στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ποσό 10 εκατομμυρίων το οποίο θα αυξηθεί αν απαιτηθεί, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη το καθήκον της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες στις περιοχές που επλήγησαν. Γιατί ο αγώνας για την αλληλεγγύη, μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αγώνας διαρκείας και όχι συγκυριακός».

Μιλώντας για την πρώτη θητεία της στην Περιφέρεια Αττικής, η κ. Δούρου αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια είχε διμέτωπο αγώνα -αφενός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της Περιφέρειας και αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδομών σε μια Αττική που επί δεκαετίες είχε μείνει αθωράκιστη.

Εκτός από την αναμόρφωση του Φαληρικού Όρμου, ενός έργου που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κ. Δούρου στέκεται ιδιαίτερα στην αλλαγή του υποδείγματος άσκησης της διοίκησης. Τονίζει δε, πως αυτό είναι κάτι που διαπίστωσαν και οι πολίτες αλλά και τα διοικητικά στελέχη της Περιφέρειας που είδαν τις πόρτες να ανοίγουν.

Το διαπίστωσαν, κατά την κ. Δούρου, και τα «συμφέροντα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε τσιφλίκι τους και τώρα είδαν τις πόρτες να… κλείνουν για εκείνους».

«Αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε από την επομένη των εκλογών, εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Τη μάχη για τους πολίτες» τόνισε η κ. Δούρου.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο cnn.gr  και τη δημοσιογράφο Ελένη Βέργου

Leave a Reply

Top