Είστε εδώ

Ρένα Δούρου: Από το 2014 σηκώσαμε πολλά βάρη που δεν μας αναλογούσαν…

Όπως αναφέρει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σε ανάρτησή της με αφορμή τη χθεσινή ημέρα που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια, “την επόμενη μέρα είναι ναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεσμικής και οικονομικής επαναθεμελίωσης του δημοσίου”…
Το άρθρο αναλυτικά:
Η χθεσινή μέρα ήταν μια μέρα εξόχως σημαντική, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο για τον τόπο μας.
Η λήξη της δανειακής σύμβασης και ο τερματισμός της έξωθεν επιβολής των μέσων για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της πατρίδας μας, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και συνιστά μια νέα κατάσταση σε σχέση με όσα γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Μία νέα κατάσταση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέες συνθήκες σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, και νέα καθήκοντα. Καθήκοντα που αφορούν πρώτα και κύρια την ανάταξη της κοινωνίας και την αντιστροφή των συνεπειών της οκταετούς μνημονιακής περιπέτειας του τόπου. Καθήκοντα που αφορούν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει κρίσιμη αποστολή.
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που πλήρωσε βαρύ τίμημα των μνημονιακών πολιτικών, με μεγάλες περικοπές των πόρων τους, υποστελέχωση, κ.α., που είχαν αντίκτυπο στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη, επιχειρήσαμε και επιχειρούμε σε διπλό μέτωπο. Αφενός να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ψηλαφίζοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο: στην καινοτομία των νέων ανθρώπων σε αντιδιαστολή με το μοντέλο των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών τζακιών που άνθισαν παλαιότερα. Στην εξωστρέφεια, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα νέο επιχειρείν, μέσα από πολύπλευρες και ποικίλες συνέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, όπως το ΕΒΕΑ, το Enterprise Greece, κ.ά..
Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε πολλές φορές από το 2014 μέχρι σήμερα, ευθύνες που αν και δεν αναλογούσαν στις αρμοδιότητές μας, αντιστοιχούσαν στις ανάγκες των συμπολιτών μας και μάλιστα εκείνων που βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση και αντιμετώπιζαν τις πιο άμεσες, οξείες και κοινωνικά άδικες επιπτώσεις των μνημονίων.
Ενισχύσαμε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με 40 εκατομμύρια για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού για να προασπίσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας το δικαίωμα στη δωρεάν και δημόσια Υγεία.
Υπερασπιστήκαμε στην πράξη τον δημόσιο χώρο με έμφαση στις υποδομές που αφορούν τα παιδιά μας, χρηματοδοτώντας την κατασκευή και ανακατασκευή εκατοντάδων παιδικών χαρών, αύλειων χώρων σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών. Με τη χρηματοδότηση, δημιουργία, ανακατασκευή και αναβάθμιση χώρων αναψυχής και πολιτισμού για τη νεολαία, από το θέατρο του Θορικού και το Πεδίο του Άρεως μέχρι τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

Στηρίξαμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τους συμπολίτες
μας με αναπηρία και σειρά προνοιακών δομών και φορέων.
Την ίδια στιγμή, μέσα από συνεργασίες με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, στηρίξαμε τους νέους της πατρίδας μας που καινοτομούν, επιχειρούν και μένουν πίσω. Τους ανοίξαμε τον δρόμο προς το εξωτερικό όχι για να μεταναστεύσουν αλλά για να μπορέσουν να αντλήσουν εμπειρία και κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να πάνε παρακάτω τις επιχειρηματικές ιδέες και προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει.
Ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες προκειμένου να ενισχύσουμε σε υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τα δημόσια σχολεία της αττικής με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Διασφαλίσαμε την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση περίπου 20.000 μαθητών στα σχολεία τους, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βάζοντας τέλος σε μια κατάσταση που διαιωνίζονταν χρόνια.
Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν την Αττική και δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους όπως γίνεται με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Ένα έργο αναπτυξιακό που συνάμα αποτελεί και τη μεγαλύτερη, ίσως, αντιπλημμυρική, παρέμβαση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή.
Από την αρχή της θητείας μας και μέχρι πολύ πρόσφατα με την παραχώρηση του ΚΤΕΟ Μεγάρων στην Πυροσβεστική και τη δράση του ΠΕΠ Αττικής ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 35 πυροσβεστικών οχημάτων, παλέψαμε να ενισχύσουμε τους φορείς πολιτικής προστασίας.
Σε ότι μας αφορά, γνωρίζαμε από την αρχή πως οι θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν πλήρως τις συνέπειες της μνημονιακής ταλαιπωρίας της χώρας. Θεωρήσαμε, ωστόσο, και θεωρούμε πως οι υπερβάσεις από μεριά μας ήταν επιβεβλημένες προκειμένου το τέλος των δανειακών συμβάσεων με την επιβολή των συνακόλουθων μνημονιακών όρων να μην βρει την κοινωνία πλήρως καθημαγμένη.
Δυστυχώς αυτό που εμείς γνωρίζαμε, το υπενθύμισε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου η πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Εξού και στα νέα καθήκοντά τους κορυφαία θέση κατέχει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεσμικής και οικονομικής επαναθεμελίωσης του δημοσίου, προκειμένου αυτό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών τζακιών. Οφείλουν να μην τους πέσει από τα χέρια η σκυτάλη που τους παραδίδει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *