Είστε εδώ

Ρένα Δούρου στην ΕΡΤ: Δεν φοβάμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις – Άλλο όμως Αριστοφάνης και άλλο fake news και σόσιαλ μήντια …

Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της από την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, έδωσε το απόγευμα στην ΕΡΤ η περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.
Η κα Δούρου απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για την επιλογή της να κρατά χαμηλό προφίλ, το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική, τη σχέση της με τον πρωθυπουργό, τους στόχους της, αλλά και για το έργο της στην Περιφέρεια Αττικής, με έμφαση στο Πεδίον του Άρεως και στο θέμα τραγωδίας της Μάνδρας.
Ειδικότερα, η κ. Δούρου, απαντώντας στην ερώτηση για την κριτική που της ασκείται σχετικά με την απουσία της από τα τηλεοπτικά στούντιο, επισήμανε ότι «ο αιρετός κατά την προεκλογική περίοδο δίνει τη μάχη του εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί αυτή τη θέση και μετά οφείλει να εργάζεται για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του».
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Δούρου τόνισε ότι «ο αιρετός έχει διμέτωπο αγώνα, αφενός να επιλύσει τα προβλήματα, αφετέρου να διαπλάσει διαφορετικό ηθικό υπόδειγμα άσκησης εξουσίας, μακριά από αυτό που μας έφερε στην κρίση χρέους και την κρίση Δημοκρατίας». Η ίδια χαρακτήρισε την επιχειρούμενη αλλαγή ηθικού υποδείγματος στην πολιτική, εξίσου σημαντική με το διακύβευμα της ανάπτυξης.
Ερωτηθείσα κατά ποσό η «αποχή» της από τη δημόσια σκηνή τη διαφυλάττει από την όποια φθορά δέχεται η κυβέρνηση, η κ. Δούρου δεν δίστασε να τονίσει: «Εγώ δεν ήρθα στην Περιφέρεια για να φυλαχθώ από τα μνημόνια», και σημείωσε ότι «στις κρίσιμες στιγμές της κυβερνητικής προσπάθειας» πάντα ήταν παρούσα.
Η κα Δούρου, αναφερόμενη στη σχέση της με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι πρόκειται για «μία σχέση δεκαετίας που έχει διαμορφωθεί μέσα στο πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ», ενός κόμματος που δεν είναι αρχηγοκεντρικό, δεν έχει βαρώνους και δελφίνους, όπως συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα αν είναι στοχοποιημένη η ίδια και η Περιφέρεια από ορισμένα πολιτικο-εκδοτικά συμφέρονται, η κ. Δούρου επισήμανε ότι ο πολιτικός οφείλει να ελέγχεται και να υφίσταται κριτική από «κάτι που ισχύει από την εποχή του Αριστοφάνη», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που διαμείβεται σήμερα στα fake news και τα σόσιαλ μίντια. Κατάσταση η οποία αναγκάζει τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον πολιτικό αντι να είναι ταγοί της ενημέρωσης ή των πολιτικών προτεραιοτήτων, να ακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η ίδια προσθεσε σχετικά: «Εμείς πετύχαμε να βάλουμε την Περιφέρεια Αττικής στην κεντρική πολιτική σκηνή ως διοίκηση και αυτό, όπως τα νομίσματα, έχει δύο όψεις. Αισθανόμαστε ότι για την Περιφέρεια μιλάει ο κόσμος και από την άλλη αισθανόμαστε ότι υπάρχει μόνο η Περιφέρεια Αττικής – χιονίζει στην Αττική και περιμένουμε τι θα κάνει η Δούρου, χιονίζει αλλού και είναι φυσικό φαινόμενο. Βρέχει στην Αττική, δεν υπάρχει υπουργείο, δήμαρχος, δασαρχείο, μόνο η Δούρου. Βρέχει σε άλλη περιοχή της πατρίδας, είναι φυσικό φαινόμενο».
Για τις επικρίσεις που δέχθηκε μετά τις καταστροφικές συνέπειες της φονικής καταιγίδας στη Μάνδρα, η περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «θέμα παραίτησης τίθεται σε περίπτωση αβελτηρίας υφισταμένου, είτε πολιτικού είτε υπηρεσιακού, και ευθιξίας προισταμένου», προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, όπως «έδειξε το Πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης» και τονίζοντας παράλληλα ότι η ίδια δεν κρύφθηκε και ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. «Επιλέξαμε να μην κρυφθούμε πίσω από την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων και, μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια και δελτία Τύπου, προσφύγαμε στον Άρειο Πάγο για τη διερεύνηση των ευθυνών, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της Περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν μια πρωτοβουλία που από ορισμένους «λοιδορήθηκε». «Εμείς θέσαμε τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που δεν ισχύει για όλους», είπε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης, παρατηρώντας ότι «έχουμε επιλέξει να δουλέψουμε πάνω σε υποδομές που δεν αποτελούν photo opportunity». «Δεν έχουμε μάθει ακόμη να μιλάμε στη βάση των παραγόμενων αποτελεσμάτων» προσέθεσε η ίδια.
Η Ρ. Δούρου επέμεινε παράλληλα πως η χώρα μας βιώνει κρίση Δημοκρατίας με την «παρουσία ναζιστικού κόμματος στο κοινοβούλιο», υπογραμμίζοντας ότι για να έλθει η ανάπτυξη, αυτό προϋποθέτει ισχυρή αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ισχυρό δημοκρατικό πλαίσιο, κοινωνική συνοχή, τα οποία έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία 7 χρόνια της μνημονιακής περιόδου. «Έτσι ούτε η δημοκρατία ούτε ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια – και δεν είναι τυχαίο ότι στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την υπόθεση της Ελευσίνας, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της ΕΕ το 2021 ή με το Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα για τη δράση του Ρουβίκωνα, σημείωσε ότι αυτό που «πρέπει να μας απασχολεί» είναι ότι «ορισμένοι συμπολίτες μας βρίσκουν έκφραση στις δράσεις του». Σε ερώτηση για την εικόνα των Εξαρχείων και αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «άβατο», η κ. Δούρου σημείωσε ότι με τον χαρακτηρισμό αυτό υπονοείται ότι «δεν μας αφορούν τα προβλήματα της περιοχής, η καθαριότητα, ο πολιτισμός», ενώ ειδικότερα με το ζήτημα της ασφάλειας, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, «είτε πρόκειται για τα Εξάρχεια, είτε για το Αιγάλεω, ή το Μενίδι».
Απαντώντας για την κατάσταση στο πεδίο του Άρεως, η κ. Δούρου τόνισε ότι μέσα από συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως ο ΣΕΓΑΣ, η Καμεράτα, κ.ά., η Περιφέρεια επιχειρεί να ανατάξει το πάρκο, με αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις καθώς και με βελτίωση των υποδομών του.
Τέλος, ερωτηθείσα για τη μελλοντική πορεία της στα κοινά, η κ. Δούρου τόνισε ότι πορεύεται σύμφωνα με τη ρήση του Ταλευράνδου σχετικά με το πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι κάποιος στη συγκυρία. Σημείωσε δε ότι ανήκει σε ένα κόμμα όπου διαπαιδαγωγήθηκε να ενεργεί ανάλογα με τις ανάγκες. Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την πολιτική ως «αποστολή για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών» μας κι ότι τον τελευταίο λόγο σε αυτό, πέρα από τον κομματικό μηχανισμό, τον έχουν οι πολίτες ως οι τελικοί κριτές της προσφοράς του καθενός. «Για εμένα εξουσία και ανάληψη εξουσίας, σημαίνει εκπλήρωση αποστολής», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *