Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ράνια Σβίγκου: “Τα 70 δις της συμφωνίας, για τα οποία πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται μόνο στη φαντασία του και στα δημοσιεύματα του φιλικού του τύπου. Ανεπαρκής συμβιβασμός, αμέτοχος Μητσοτάκης”

Ράνια Σβίγκου: “Τα 70 δις της συμφωνίας, για τα οποία πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται μόνο στη φαντασία του και στα δημοσιεύματα του φιλικού του τύπου. Ανεπαρκής συμβιβασμός, αμέτοχος Μητσοτάκης”

Μετά από μια τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό κατώτερο των περιστάσεων. Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δις, είναι μια θετική εξέλιξη. Όμως, η συμφωνία συνολικά δεν απομακρύνει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους, που θα πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου. Ο πλούσιος Βορράς των δήθεν «ολιγαρκών» κρατών, δυναμίτισε, για άλλη μια φορά, την ευρωπαϊκή συνοχή και ανάπτυξη.

Όλες αυτές τις μέρες ο κ. Μητσοτάκης, απών από κάθε συζήτηση, αντί να συνταχθεί με τις χώρες του Νότου, έκανε άνευρες δηλώσεις και έβγαζε φωτογραφίες. Τώρα, επιστρέφει πανηγυρίζοντας για μια συμφωνία που προβλέπει επιχορηγήσεις 390 δις ευρώ, από 500 δις της αρχικής πρότασης, έναν πολύπλοκο μηχανισμό, με σκληρή εποπτεία, για τις εκταμιεύσεις, καθώς και νέες περικοπές στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027.

Κι όχι μόνο αυτό. Τα 70 δις της συμφωνίας, για τα οποία πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκονται μόνο στη φαντασία του και στα δημοσιεύματα του φιλικού του τύπου. Προσθέτει τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2021-27, τα οποία είναι άσχετα, με τα χρήματα που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία για τη χώρα μας, δηλαδή με τα 19,5 δισ. επιχορηγήσεις (έναντι 23 της γαλλογερμανικής πρότασης) και τα 12,5 δις δάνεια (έναντι 9). Επικοινωνιακά τεχνάσματα του χειρίστου είδους.

Αυτά που σίγουρα θα φτάσουν στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είναι τα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή τα μέτρα λιτότητας, που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις: Ο κ. Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη ΝΔ, όπως φαίνεται και από μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, νέες μειώσεις και περικοπές. Η επιστροφή της λιτότητας, της ανεργίας και της ύφεσης, που είχαμε αφήσει πίσω μας, με τις θυσίες των ελλήνων πολιτών.

Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη, βέβαια, επεκτάθηκε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που προσφέρεται, λόγω της γερμανικής προεδρίας, να μπουν τα θεμέλια για μια δυναμική επανέναρξη του ευρωτουρκικού διαλόγου. Όχι μόνο δεν έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων και, ταυτόχρονα, της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, δεν κατάφερε καν να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, σε αυτή τη Σύνοδο. Η αδράνεια, η έλλειψη πρωτοβουλίας και στρατηγικής, σε όλο τους το μεγαλείο….

( Το σχόλιο της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αυγή» 22.07.2020 )

One thought on “Ράνια Σβίγκου: “Τα 70 δις της συμφωνίας, για τα οποία πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται μόνο στη φαντασία του και στα δημοσιεύματα του φιλικού του τύπου. Ανεπαρκής συμβιβασμός, αμέτοχος Μητσοτάκης”

  1. Το είπε ο σκάϊς, 72 εκατομμύργια πήρε !!! Τα μισά προκαταβολή, τα πήρε μαζί του στη βαλίτσα !!! Τα πήρε όλα και έφυγε, τίναξε την μπάνκα στον αέρα, φορούσε και την μάσκα και τον φοβήθηκαν !!

Leave a Reply

three × two =

Top