Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ράνια Σβίγκου: Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η παρέμβαση Στουρνάρα για τις συντάξεις

Ράνια Σβίγκου: Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η παρέμβαση Στουρνάρα για τις συντάξεις

“Ο κ. Στουρνάρας μας συνηθίζει σε παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο. Είναι πολύ ομιλητικός σε θέματα για τα οποία δεν είναι αρμόδιος να μιλά, ενώ σιωπά σε θέματα για τα οποία ο θεσμικός του ρόλος επιτάσσει να μιλήσει, όπως οι τράπεζες. Δεν ξέρω γιατί επιλέγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις, ο ίδιος πρέπει να το απαντήσει”. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου μιλώντας στον news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού και σχολιάζοντας τις απόψεις του διοικητή της ΤτΕ υπέρ της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019. “Είναι αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων -συνέχισε- και τα επιχειρήματά μας είναι πλέον πειστικά προς όλους”.

Το σχετικό τμήμα της συνέντευξης:

-Θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τήρησης των συμφωνηθέντων και κατά συνέπεια υπέρ της περικοπής των συντάξεων.

Είναι πολύ σοβαρό το δημοσίευμα και διαβάζω ότι ο κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών το επιβεβαίωσε κιόλας..

-Αυτό διαβάσαμε κι εμείς και γι αυτό το μεταδώσαμε πριν από λίγο ως ένα σοβαρό θέμα..

Εδώ και καιρό έχουμε εντοπίσει ότι ο κ. Στουρνάρας μας συνηθίζει σε παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο, ενώ τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και μια προφανή αντίφαση. Ότι δηλαδή είναι αρκετά ομιλητικός και παρεμβατικός σε πράγματα που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο –τελευταίο παράδειγμα αυτό που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών για τις συντάξεις- ενώ βλέπουμε να σιωπά όταν πρέπει να μιλήσει επειδή το επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος –και μιλώ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες.. Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά του προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στα οποία ο ίδιος πρέπει να απαντήσει..

-Γιατί όμως δεν αφορά τον θεσμικό του ρόλο το θέμα της μείωσης ή όχι των συντάξεων; Κάνει μια σοβαρή παρατήρηση που λέει ότι ουσιαστικά αυτό θα επιδράσει αρνητικά στις αγορές και στην έξοδο της χώρας. Νομίζω ότι είναι κατ’ εξοχήν θέμα του κεντρικού τραπεζίτη το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές ή όχι;…

Όχι. Ο θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη έχει να κάνει με την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος. Δεν είναι υπουργός Οικονομικών, δεν είναι αυτός ο οποίος χαράσσει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι αυτός ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση σχετικά με το αν θα ακολουθηθεί η πιστοληπτική γραμμή, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις του, ή η καθαρή έξοδος, όπως τελικά έγινε. Οπότε βλέπω ότι αυτές οι δηλώσεις περισσότερο κινούνται σε μια πολιτική κατεύθυνση και λιγότερο έχουν να κάνουν με τον θεσμικό του ρόλο. Αλλά θα επαναλάβω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει

-Έχει ένα νόημα όμως να κάνετε και μια ερμηνεία.. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφετε; Πολύ περισσότερο που στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων τάσσεται υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων..

Και όχι μόνο αυτό. Είδαμε και σήμερα την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.. Βλέπουμε ότι όσο περνάει ο καιρός δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για την περικοπή των συντάξεων. Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όλος ο διεθνής Τύπος συμφωνεί με τα επιχειρήματα της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την περικοπή των συντάξεων. Αυτό προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τη στάση του. Δεν είμαι εγώ αρμόδια να σας απαντήσω για ποιον λόγο επιλέγει για μια ακόμη φορά να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος.

Πηγή: news247.gr

One thought on “Ράνια Σβίγκου: Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η παρέμβαση Στουρνάρα για τις συντάξεις

  1. Επίσης εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται στο ότι δεν τον στελνετε στον αγύριστο ως κυβέρνηση ή τουλάχιστον δεν βλέπω να προσπαθήτε για την απέλασή του από το “κράτος εν κράτει” ΤΤΕ. Ποιον έχει τόσο μεγάλο από πίσω του που του κρύβει τις πλάτες. Και διερωτώμαι: Ποιο μεγάλο και από τον Ελληνικό λαό;

Leave a Reply

three + 2 =

Top