Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία, κοντά σε παύση των επιχειρήσεων; Ακύρωσε ο Πούτιν την εισβολή στο εργοστάσιο Azovstal – “Καταλάβαμε την Μαριούπολη” ανακοίνωσε ο Σοιγκού!

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία, κοντά σε παύση των επιχειρήσεων; Ακύρωσε ο Πούτιν την εισβολή στο εργοστάσιο Azovstal – “Καταλάβαμε την Μαριούπολη” ανακοίνωσε ο Σοιγκού!

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μαριούπολη.

Ωστόσο όπως είπε ο Σοϊγκού, εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 ουκρανοί στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Επίσης, ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο.

Το AFP, μετέφερε ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε την εισβολή στο εργοστάσιο έδωσε όμως εντολή να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. «Σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στις κατακόμβες και στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Λεωφορεία  απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Παράλληλα, τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Νωρίτερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Leave a Reply

10 − ten =

Top