Είστε εδώ

Ραγδαίες εξελίξεις! Αλέξης Τσίπρας: “Να προσφύγει τώρα στη βάση ο Κασσελάκης για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη”

Ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπή των τελευταίων ορών λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου με παρέμβαση – βόμβα του πρώην προεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να αμφισβητεί ανοιχτά τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση, του ασκεί σκληρή κριτική παίρνοντας ουσιαστικά το μερος των “17” αναφέροντας ότι «Φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην μακροσκελή του παρέμβαση αναφέρεται και στους εσωκομματικούς αντιπάλους και όσους αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «[…]Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί στην δήλωσή του τον λόγο για τον οποίο προχωρά σε αυτή την παρέμβαση και προτείνει ως λύση νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου ασκεί κριτική σε όσους ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά λέγοντας: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του», και καλεί όλους να σοβαρευτούν.

Αναφέρει: «Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει. Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Όλη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα. Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο. Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία  αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω. Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης. Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας. Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος.

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την  κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία,  ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

Αθήνα 22/2/2023

18 σχόλια στο “Ραγδαίες εξελίξεις! Αλέξης Τσίπρας: “Να προσφύγει τώρα στη βάση ο Κασσελάκης για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη”

 1. ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ εκεί στο thefaq!! κατι δεν καταλαβατε καλά!!! ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ φωνάζει προς όλους! Αυτό γίνεται με ανοιχτά χαρτιά , προτάσεις, διάλογο και ΕΓΚΡΙΣΗ απο τα μέλη . ΤΩΡΑ… με ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΥΣΙΑΣ δηλαδή και οχι χειροκροτητών!

  1. Ακριβώς αυτό που λέει ο Βασίλης.ξαναδιαβαστετο.Ακομη θεωρώ ότι κανετε παιχνίδι εναντίον του Στέφανου.Εγω είμαι έτοιμος να σας αποχαιρετήσω.

 2. Όχι στα παρασκήνια. Θυμίζουν περίπου μέρες του 65. Οι πολιτικές τοποθετήσεις γίνονται στα συνεδρια και όχι στα fesbook

 3. Πού τό είδες γραμμένο ότι τάσσεται υπέρ των 17 ρε the faq ούτε Ο Ευαγγελάτος νά ήσουν
  Ίσα ίσα πού τού προτείνει την προσφυγή στη βάση και απαξιώνει τελείως τά απομεινάρια τών ΑΠΟΣΤΑΤΩΝ
  Άντε ούτε ΠΕΤΣΟΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟ ΑΡΔΑΚΙ νά ήσουν

  1. Πες τα βρε Τάκη, γιατί διαβάζω και ξαναδιαβάζω την επιστολή και προσπαθώ να καταλάβω τι διαβάζουν και τι καταλαβαίνουν οι άλλοι κι εγώ όχι!!! Ο δε Ευαγγελάτος το τερμάτισε!!!😜😜😜

 4. και εγώ το διαβάζω και διαπιστώνω ότι δεν έχει καμιά σχέση ο τίτλος με το κείμενο
  Ο/Η Τάκης Ρέππας συμφωνώ μαζί σου

 5. Δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που το thefaq.gr παρουσιάζει ψευδεπίγραφο άρθρο (το προηγούμενο ήταν αυτό που παρουσίαζε τον Νικο Παππά απέναντι, δήθεν, στον Κασελάκη. Επειδή η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα, ποιος πιστεύει ότι θα χάσει μια νέα εκλογή ο Κασελάκης και από ποιον; Άρα μάλλον βλέπω στήριξη στον Κασελάκη (που πρώτος έθεσε θέμα αναβάπτισης στη βάση) με λίγη δόση κριτικής για χάρη της ομοψυχίας.
  Αλέξη Τσίπρα σε τιμάμε όσο κανέναν άλλο. Αλλά στην γεναιότητα της παραδοχής της ευθύνης για τις τελευταίες εκλογές, πες μας και αναλυτικά τι νομίζεις εσύ ότι έκανες λάθος για να έχουμε και μεις μια πυξίδα να πορευόμαστε …

 6. Δεν θα έπρεπε όμως να ξεκαθαριστεί ποια μέλη εννοεί; Τα υπάρχοντα η και τσ αποχωρήσαντα Λογικα πρέπει όλοι όσοι ψηφίσαμε στις εκλογές για πρόεδρο Αλλιώς……… τι νόημα θα έχει

 7. Για όσα είπε ο Τσίπρας ισχύει το:
  Too little, too late!!!!( Πολύ λίγα, πολύ αργά!!)
  Ήδη η ζημιά έγινε!!!
  Ο Κασσελάκης κατάφερε να διαλύσει το κόμμα!!!!!

 8. Εγώ ένα ξέρω .Ο Τσίπρας φέρει όλη την ευθύνη για την συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να είχε καν εκκαθάριση πριν Τέσσερα χρόνια. Γιατί είχε δίπλα τού τέτοια πρόσωπα??? Γιατί είχε διορίσει άτομα να πληρώνονται από ντο κόμμα χωρίς να προσφέρουν τίποτα?? Το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναλαβε ο Κασσελακης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και τον αμφισβητεί επιπλέον. Κρύβεται πίσω από το δακτυλακι του. Η Γεροβασιλη,, Φλαμπουραρης, και οι άλλοι που αντέδρασαν τώρα δεν ήταν η αυλή του Τσίπρα???? Είναι απαράδεκτος!!!

 9. Μια χαρά η τοποθέτηση του Αλέξη.
  Λογική, αναφέρεται σε όλα τα ουσιώδη με μεστότητα.
  Ο γνωστός Αλέξης Τσίπρας. Που δεν εκτιμήθηκε και αδικήθηκε όσο κανείς ‘Ελληνας πολιτικός, αλλά αυτό είναι το μεγαλείο του. Στην πιο αχρεία εποχή της νεώτερης ιστορίας μας έχασε από τους πιο αχρείους.
  Όλα ορθά τα επισήμανε. Αλλά δεν μπορεί ενας μόνο να συγκρατήσει τις αυτοκτονικές ορμές των συριζαίων που έχουν τρελαθεί και πάνε να φάνε τις σάρκες τους.
  Ο Αλέξης από προσωπικό ήθος δεν μίλησε γι’ αυτό. Το πως αυτή η εσωτερική τρέλλα του αριστερού τον οδηγεί σε παροξυσμικά λάθη.
  Ναι, καλώς να προσφύγει ξανά στην κάλπη του Σύριζα ο Κασσελάκης, εξάλλου εκείνος το ζήτησε.
  Αλλά είμαστε σίγουροι ότι αν πάλι νικήσει δεν θα έχουμε μια επανάληψη του προηγούμενου γύρου;
  Δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι΄αυτό. Η γκρίνια με τα ρούχα μας έχει πιο βαθιές ρίζες στην λεγόμενη “ανανεωτική αριστερά”. Πρέπει να το κοιτάξουν όλοι αυτό

 10. Ειπαμε,με κατι Αλεξηδες και κατι Στεφανους,το παιγνιδι ειναι σκληρο ποκερ.Ακομη και να μην εισαι απο ‘δω ή απο΄κει,δυσκολο να καταλαβεις.Εκτος αν καποιοι νομιζουν οτι ο Τσιπρας δεν ηξερε με τί φιδια,χαραμοφαιδες και μιζερους εχει να κανει.Τελος παντων,εμεις παλι θα ψηφισουμε,και μαλιστα ,τωρα και με το μαζεμα των υπογραφων για τα Τεμπη ακομα πιο αισιοδοξα.[ασχετο;δεν νομιζω]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *