Είστε εδώ

“Βόμβες” από τον Ανδρέα Ξανθό: «Μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» ! Επίθεση σε Παπαδημούλη για την ονοματολογία και σφοδρή κριτική για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δηλώσεις «βόμβα» αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου, έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας και εκ των ηγετικών στελεχών της Ομπρελας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί στην Κρήτη, ενώ μίλησε ακόμα και για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

«Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι» δήλωσε αναφορικά με το εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» πρόσθεσε.

«…όποιο restart μπορεί να γίνει»

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».

«Και επίσης όσοι πιστεύουν ότι η επικράτηση Μητσοτάκη πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ γελασμένοι. Κατά την άποψή μου, η νίκη και μάλιστα με αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια βαθύτερη συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ευρύτερα τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε ακόμα.

Σφοδρή κριτική στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Αν και είναι πολύ πρόωρο, σημείωσε, να γίνει μια συνολική αποτίμηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό.

«Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό το πράγμα δεν ήταν πειστικό με δεδομένη προφανώς και την κάθετα αρνητική στάση των άλλων δυνητικά εταίρων σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα» επισήμανε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων ανθρώπων ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπιαναν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

«Αυτό το βουβό κλίμα δηλαδή, το οποίο εισπράτταμε και διαπιστώναμε όλοι στις περιοδείες μας με τον κόσμο, θεωρώ ότι έκρυβε πολύ μεγάλο όγκο αναποφάσιστων ανθρώπων, οι οποίοι την τελευταία στιγμή προφανώς και με την επιρροή λαθών, αστοχιών που υπήρξαν στην προεκλογική περίοδο συνέτειναν στο να πάει μαζικά αυτός ο όγκος των αναποφάσιστων ανθρώπων και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.

Ερωτηθείς, κατά πόσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ το ηγεμονικό κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, απάντησε ότι αυτό θα κριθεί.

«Σήμερα εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία και να έχει αυξημένο ειδικό βάρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια ανασύνταξη δυνάμεων στις επόμενες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ «που θα αποδείξει ότι είναι μια παράταξη, που όπως όλες οι μεγάλες ιστορικές παρατάξεις έχουν και κοινωνικά ερείσματα και αντοχές και μπορούν να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες και να διαχειρίζονται τις κρίσεις, επιστρατεύοντας και την συλλογική αξιοπρέπεια των ανθρώπων του χώρου, των μελών των»

Πηγή: in.gr

3 σχόλια στο ““Βόμβες” από τον Ανδρέα Ξανθό: «Μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» ! Επίθεση σε Παπαδημούλη για την ονοματολογία και σφοδρή κριτική για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Πάντως, ο ίδιος τα έκανε μούσκεμα με την πανδημία. Ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με το αφήγημα Μητσοτάκη για τον Κορονοϊό.

  2. Αντε παρτε δρομο ρε ρεμαλια.Τι εκανες ρε οταν πεθαινανε χιλιαδες ανθρωποι ;Αντιπολιτευση στον Πολακη;Παραμαζωμα σας πηραν τα λαμογια και οι εγκληματιες και σεις το μονο που κανατε ειναι να εκθετετε τον Τσιπρακαι πεντε δεκα αλλους ψωμομενους.Εσυ,το κοπροσκυλο ο Σκουρλετης,ο Φιλης και οι αλλοι οι βρωμιαρηδες.Επρεπε να γυρνατε τον κοσμο ναποδα με τα ψεμματα που αραδιαζουν.Μεχρι και ο Κουτσουμπας,ο αβανταδορος [παντοτε]του Μητσοτακεϊκου σας ξεφτιλισε και σεις,κυριλατοι,μην σπασετε τα αυγα.Μιλατε για Τσιπρα γομαρια που σας πηρε στο 2,5%,λεσιαρηδες,αχαριστοι,Σερραιοι[νεα βρισια,σημαινει τον ανηθικο υπανθρωπο]

  3. Και παρε ενα παραδειγμα,μαλακα.Η τσοντα που ειδαν τα παιδακια ειναι με την αδεια της θεουσας Κεραμεως.Μιλησε κανεις σας;βγηκατε στα καγκελα;Δεν σας ενδιαφερει οι θεουσες να μην ψηφισουν Μητσοτακη;Συμφωνειτε δεν συμφωνειτε[Τζαμπα προβολη με τους ΛΟΑΤΚΙ.Χασατε μπολικους κεντρωους και πηρατε τα τρια.Αυτοι ειναι με τον Πατελη,ντουγανια.]Αντε γεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *