Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Βόμβα” αλά Ίμια πυροδοτεί η ΕΣΤΙΑ: Μυστική συμφωνία στο Βερολίνο για διάλογο με την Τουρκία και αναστολή ερευνών στο Αιγαίο

“Βόμβα” αλά Ίμια πυροδοτεί η ΕΣΤΙΑ: Μυστική συμφωνία στο Βερολίνο για διάλογο με την Τουρκία και αναστολή ερευνών στο Αιγαίο

Εποχή Σημίτη και Ιμίων φέρνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, στην επιφάνεια για τη νέα κρίση στο Αιγαίο.

Για μυστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση» κάνει λόγο στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Εστία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα σημαίνει –μεταξύ άλλων – την αποχή από έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην μυστική συνάντηση του Βερολίνου (μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή και του στενού συνεργάτη και απορρήτων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν) η οποία διέρρευσε από την Τουρκία και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου, συμφωνήθηκε διάλογος εφ’ όλης της ύλης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για όλα τα εκκρεμή θέματα.

Εκτιμώντας την κίνηση της Τουρκίας, η εφημερίδα θεωρεί πως η κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο έγινε για να δείξει το ποιος έχει το πάνω χέρι στο διάλογο αυτό.

Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα πως για να μην υπάρχει αμφιβολία αμέσως μετά ο Ιμπραχίμ Καλίν έδωσε συνέντευξη Τύπου σε τουρκικό ΜΜΕ ώστε να προκαταλάβει και τα θέματα της ατζέντας: αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγάιου, διαμοιρασμό φυσικών πόρων της Μεσογείου, αμφισβητούμενα νησιά, γκρίζες ζώνες, μουφτήδες Θράκης, τέμενος Αθηνών και άλλα.

Πηγή: documentonews.gr

Leave a Reply

10 − 2 =

Top