Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Φουλ επίθεση” … Ειλημμένη απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων, ισχυρός σύμμαχος το πλεόνασμα μαμούθ! Αύξηση κατώτατου, θεσμοθέτηση του “κοινωνικού μερίσματος”, φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, επιδοτήσεις στους αδύναμους !

“Φουλ επίθεση” … Ειλημμένη απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων, ισχυρός σύμμαχος το πλεόνασμα μαμούθ! Αύξηση κατώτατου, θεσμοθέτηση του “κοινωνικού μερίσματος”, φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, επιδοτήσεις στους αδύναμους !

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου. Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «κίνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές», εντούτοις, η αναστολή της περικοπής θα γίνει ούτως ή άλλως.

Βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα-μαμούθ που φαίνεται να επιτυγχάνεται για το 2018. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων που έχουν διαμορφώσει οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αγγίξει το 6%. Στην πραγματικότητα, οι παροχές που θα γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα πλεόνασμα λίγο παραπάνω από το 3,5% του μνημονιακού στόχου για το 2018.

Το πλεόνασμα-μαμούθ δίνει στην κυβέρνηση ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει ότι ο μνημονιακός στόχος του πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή των συντάξεων. Επιπλέον, ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγει από το υπερπλεόνασμα, επιτρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα από τα μέτρα που το ΔΝΤ θεωρεί ότι «ενισχύσουν την ανάπτυξη» και «καθιστούν βιώσιμη μακροπρόθεσμα την επίτευξη των πλεονασμάτων», δηλαδή τις φοροαπαλλαγές στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων που θέλει το Ταμείο, θεωρείται σημείο-κλειδί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γιατί θα αφαιρέσει επιχειρήματα από τον κ. Τόμσεν και τους συνεργάτες του.

Το πακέτο παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

– Την αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

– Την αύξηση του κατώτατου μισθού από΄1/1/2019.

– Τη χορήγηση «κοινωνικού μερίσματος» στο τέλος του 2018, ίσου με το περσινό –περίπου 700 εκατομμύρια.

– Την αξιοποίηση του «δημοσιονομικού χώρο» για τη χορήγηση φοροαπαλλαγών κι επιδομάτων. Αναμένεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγει, θα είναι τουλάχιστον 750 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός της κυβέρνησης το ποιο ακριβώς θα είναι το μείγμα των μέτρων. Είναι όμως σίγουρο ότι κατά το ένα μέρος θα είναι παροχές στους πιο φτωχούς μέσω επιδομάτων όπως η επιδότηση ενοικίου, και κατά το άλλο μέρος θα είναι φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο newpost.gr

Πηγή: newpost.gr

Leave a Reply

Top