Είστε εδώ

“Το ανέκδοτο για το μετρό παύει να είναι ανέκδοτο”! Λειτουργία του Μετρό το 2019 και ίδρυση νέου διεθνούς Πανεπιστημίου σε 6 πόλεις ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη

«Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του από τον σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι, τον οποίο επιθεώρησε. «Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από “συμπρωτεύουσα”, από φτωχό συγγενή και ουραγό σε διεθνές κέντρο, σε μια σύγχρονη πόλη ευρωπαϊκή, σε μια πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι, και μετά από επιθεώρηση του έργου απηύθυνε χαιρετισμό.

«Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του από τον σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι, τον οποίο επιθεώρησε.
Είναι στο 95% ολοκληρωμένο το έργο σε ό,τι αφορά την κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών και αυτό που λείπει είναι δύο πράγματα: οι συρμοί και ο ιδιοκτήτης του έργου, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια αναμονής να έχουν τη δυνατότητα μιας σύγχρονης υποδομής που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινότητα τους.
Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι δοκιμές των συρμών και τόνισε την πεποίθησή του ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».
Ολοκλήρωση του έργου και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
«Δεν μπορώ να αποφύγω τις μνήμες που έρχονται στο μυαλό μου, τις εικόνες του έργου που ως πρωθυπουργός αντίκρισα όταν παραλάβαμε τα έργα στις αρχές του 2015 ερειπωμένα εργοτάξια,
λαμαρίνες σε όλη την πόλη, μεγάλες διαφωνίες για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, νομικές εμπλοκές διεκδίκηση απίστευτων αποζημιώσεων για τις καθυστερήσεις, για το 30% του έργου που ανέρχονταν σε ποσά μεγαλύτερα από ό,τι το συνολικό συμβασιοποιημένο τίμημα του έργου».
Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας ότι 900 εκατομμύρια ήταν όλο το έργο, ενώ 1,1 δισ. ήταν οι απαιτήσεις που ζητούσαν για το 30% του έργου. «Προχωρήσαμε σε δύσκολη διαπραγμάτευση, συμφωνήσαμε τελικά διαιτητικά δικαστήρια και ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης και τελικά οι αποφάσεις όρισαν τελικά 188 εκατομμύρια ευρώ αντί για 1,1 δισ.». «Κάτι περισσότερο από 900 εκατομμύρια,  σώθηκαν από τα χρήματα του ελληνικού λαού», σημείωσε.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη ήταν σταματημένο, βαλτωμένο, μαζί με την ανάπτυξη της πόλης, την προοπτική της, την ελπίδα των Θεσσαλονικέων. «Ένα έργο που αντί να δώσει τις οριστικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, των αστικών συγκοινωνιών, διαίρεσε την κοινωνία, υπονομεύοντας στην κοινή γνώμη και το ίδιο το έργο αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά», προσέθεσε.
Τόνισε πως όμως «όχι μόνο προχώρησε αλλά ολοκληρώνεται σε χρόνο συντομότερο από όσο κανείς θα μπορούσε να φανταστεί, σε σχέση με τη πορεία των εργασιών όταν αναλάβαμε, σε σχέση με την απίστευτη χρονοτριβή και κωλυσιεργία όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να αναλάβουμε».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι υπήρξε μια άλλη πρακτική και αντίληψη για τα πράγματα που επιτρέπει και την ολοκλήρωση του έργου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης
Σπάσαμε το ψευτοδίλημμα που έλεγε ή αρχαία ή μετρό και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε και αρχαία και Μετρό, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Σήμερα, λοιπόν, είμαστε περήφανοι που ολοκληρώθηκαν οι σταθμοί και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία. Είμαστε περήφανοι γιατί το μετρό θα λειτουργήσει στο σύνολο της βασικής του διαδρομής, μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είμαστε περήφανοι γιατί λίγους μήνες αργότερα θα λειτουργήσει και η επέκταση προς την Καλαμαριά», είπε.
Τόνισε ότι «κυρίως όμως είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα», για να σημειώσει ότι «ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε υποδομές που δίνουν τα όπλα στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα για να γίνει το οικονομικό, παραγωγικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».
Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται σε διεθνές κέντρο
«Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από “συμπρωτεύουσα”, από φτωχό συγγενή και ουραγό σε διεθνές κέντρο, σε μια σύγχρονη πόλη ευρωπαϊκή, σε μια πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ανέφερε ειδικότερα ότι -τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το έργο της διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Όταν η εταιρεία το θέσει σε λειτουργία το τρένο θα κάνει 3 ώρες και 17 λεπτά.
-Ολοκληρώνεται επίσης η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης Ιδωμένης.
-Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.
-Ολοκληρώθηκε το σιδηροδρομικό, οδικό και έργο ανάπλασης στην Μενεμένη, που δίνει σημαντική λύση μέσα στον υποβαθμισμένο αστικό ιστό.
-Ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον αναβάθμιση του προαστιακού προς Έδεσσα και ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες προς Γιαννιτσά.
 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
Εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες
«Όταν μιλάμε για δίκτυο αστικών συγκοινωνιών σε μια μεγάλη σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη, κύρια λύση είναι το μετρό και ο προαστιακός. Τα μέσα σταθερής τροχιάς», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.
Ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης, «εκείνες που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις με τα μεγάλα λόγια για την πόλη συνήθιζαν να ξεχνούν μαζί με τους πολίτες και τις ανάγκες τους». Πρόσθεσε ότι αυτή η επέκταση δεν θα δώσει μόνο πνοή στο πιο λαϊκό κομμάτι της πόλης, αλλά και θέσεις εργασίας.
«Ο στόχος μας είναι το μετρό να εκτείνεται από το αεροδρόμιο ως τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ο προαστιακός να συνδέει τις όμορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ στο χώρο ευθύνης τους ο καθένας να μεταφέρουν τους πολίτες στους πλησιέστερους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς», είπε. Συμπλήρωσε ότι μελετάται επίσης η βιωσιμότητα των αστικών ακτοπλοϊκών μεταφορών στο Θερμαϊκό.
«Αυτός ο στόχος δεν είναι ένα όραμα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι μία εξαγγελία από αυτές που συνήθως ακούτε κάθε Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, αλλά εδώ και λίγα χρόνια είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, την στρεβλή κληρονομιά που έχουμε αναλάβει».
Παραλάβαμε έναν ΟΑΣΘ που είχε χρεοκοπήσει οικονομικά και επιχειρησιακά
«Παρακολουθώ από κοντά τα προβλήματα της πόλης, δεν ξέρω αν άλλοι πρωθυπουργοί, παρότι μπορεί να αγαπούσαν την πόλη, είχαν την ευκαιρία να καταπιαστούν τόσο πολύ με αυτά όπως εγώ τα τελευταία χρόνια», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερθείς στον ΟΑΣΘ και τα προβλήματά του, είπε ότι «τον Αύγουστο του 2016 παραλάβαμε έναν ΟΑΣΘ που είχε χρεοκοπήσει οικονομικά και επιχειρησιακά». Συγκεκριμένα μίλησε για: Ληξιπρόθεσμα χρέη 102 εκατ. ευρώ. Ζημιές 32 εκατ. ευρώ, άδεια ταμεία. Ασυντήρητα λεωφορεία για μία 5ετία, κυκλοφορούσαν μόνο 245 από τα 622 λεωφορεία, ενώ εκατοντάδες λεωφορεία δωδεκαετίας είχαν πουληθεί δήθεν ως παλιοσίδερα. Τα αποθεματικά για αγορά νέων λεωφορείων ενώ έπρεπε να είναι 42 εκατ. ευρώ ήταν 700 ευρώ. Απλήρωτοι εργαζόμενοι και απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε μήνα.
«Είναι αλήθεια», είπε, «πως μια τέτοια χαώδης κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, γι΄ αυτό και παραδέχομαι ότι υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα».
 3 άτομα, άτομα στέκονται
Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών μέχρι να λειτουργήσει το μετρό
«Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών που μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό δεν καλύπτονται επαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι:
-τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του Μετρό συμπεριλαμβανομένου.
-τον Φεβρουάριο προκηρύσσεται ο Διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 350 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για αναβάθμιση των αμαξοστασίων.
Στο μεταβατικό διάστημα, σημείωσε, «προχωράμε σε μεταβατική διαδικασία ανασχεδιασμού των Αστικών Γραμμών προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Ανακοίνωσε άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη 150 νέων οδηγών με 2ετείς συμβάσεις έργου. Επίσης, προκήρυξη μετατάξεων τεχνιτών από άλλους φορείς και κυρίως από την ΕΛΒΟ. Παράλληλα, δρομολόγηση διαγωνισμού για πρόσληψη νέων μόνιμων οδηγών και τεχνιτών αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΑΣΥΘ.
Το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα
Η Θεσσαλονίκη το 2020 θα είναι μια άλλη πόλη, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Απευθυνόμενος δε στον δήμαρχο της πόλης είπε με δόση χιούμορ: «κρίμα δήμαρχε δεν θα είσαι δήμαρχος, αλλά θα είναι μια άλλη πόλη, πιστεύω πολύ καλύτερη. Σημαντικό το έργο που αφήνεις, ας δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους να τη φτιάξουν ακόμα καλύτερη».
Σημείωσε ότι «το 2020 η Θεσσαλονίκη θα έχει έναν ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό και ένα λειτουργικό συνδυασμό αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της γραμμής του μετρό». Σχολίασε ότι «βρήκαμε μια πόλη σε χαώδη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη συγκοινωνία της και σπατάλη, δίνουμε μια μάχη σιωπηρά για να αλλάξουμε την εικόνα της και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της». «Δεν έχουμε μαγικό ραβδί», τόνισε, «έχουμε όμως βούληση και όραμα, έχουμε πραγματική έγνοια γι΄ αυτή την πόλη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, πραγματική έγνοια και όχι ψεύτικη απ΄ αυτή που κάποιοι κηρύσσουν, κηρύσσοντας ταυτόχρονα και το μίσος για τον διπλανό».
«Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο και γι΄ αυτό μια σειρά από προγραμματισμένες ενέργειες είναι σε εξέλιξη», είπε.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Θεσσαλονίκη, το μετρό παύει να είναι ανέκδοτο, είναι μια πραγματικότητα, ανήκει στον μοναδικό ιδιοκτήτη που είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης».
Υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη πράγματι θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων σε πείσμα εκείνων που τη θέλουν την πόλη να έχει στραμμένη την πλάτη της στα Βαλκάνια και στους γειτονικούς λαούς». «Το 2019», είπε, «θα είναι μια καλή χρονιά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».
«Είναι η πρώτη φορά που το μετρό της Θεσσαλονίκης βλέπει ορίζοντα ολοκλήρωσης»
«Είναι η πρώτη φορά που το μετρό της Θεσσαλονίκης βλέπει ορίζοντα ολοκλήρωσης», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος, αναφερόμενος στον σταθμό «Σιντριβάνι – Έκθεση», τον πρώτο έτοιμο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης, που ανοίγει σήμερα (Σάββατο 29/12) για το κοινό, στις 14:00, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφού επιθεωρήσει το έργο θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ θα ακολουθήσει μια μουσική παράσταση από το γυναικείο συγκρότημα Electric String Quartet Fortissimo, που αποτελείται από τέσσερις ταλαντούχες κοπέλες, μέλη Συμφωνικών Ορχηστρών της Θεσσαλονίκης.
«Επιλέξαμε έναν από τους σταθμούς της βασικής γραμμής να τον φτάσουμε στο τελικό του στάδιο, να τον ολοκληρώσουμε πλήρως, για να λειτουργήσει σαν σταθμός αναφοράς, να είναι ένας σταθμός τον οποίο θα μπορεί ο κάθε ένας Θεσσαλονικιός, πολίτης αυτής της χώρας, να μπορεί να δει πώς θα είναι ακριβώς μετά από δυο χρόνια, οι σταθμοί του μετρό» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος, επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος σταθμός είναι στην «καρδιά» της πόλης, μεταξύ της Διεθνούς Εκθέσεως, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του ιστορικού, εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» είπε ακόμα ότι σε δυο χρόνια οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις. «Τα Χριστούγεννα, τις γιορτές του 2020, δηλαδή σε δυο χρόνια από σήμερα, το μετρό πλέον θα λειτουργεί εμπορικά, όπως σήμερα γιορτάζουμε τον πρώτο σταθμό που τελείωσε, τότε θα γιορτάζουμε το σύνολο του μετρό που θα έχει τελειώσει και που θα ξεκινήσει να λειτουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 2019, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, είναι μια χρονιά – σταθμός για το μετρό της Θεσσαλονίκης διότι «πρώτα από όλα θα έρθουν οι συρμοί, θα τελειώσει η τοποθέτηση των σιδηροτροχιών και τον ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και κυρίως διότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια», ανέφερε.
Τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα ενσωματώνονται στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται αναμφισβήτητα να αποτελέσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη. «Όπως ξέρουμε όλοι, το δικό μας μετρό, είναι ένα μετρό αυτόματο που λειτουργεί χωρίς οδηγό, το οποίο χρειάζεται μια περίοδο δοκιμών περίπου ενός χρόνου, έτσι ώστε το σύστημα να μονταριστεί και να μην υπάρχει ούτε μισή στις 1.000 πιθανότητες να συμβεί το παραμικρό περιστατικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ».
Το μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006 και είναι το πρώτο αυτόματο σύστημα υπόγειων σιδηροδρόμων, δίχως οδηγούς, στην Ελλάδα. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο της Β. Ελλάδας, χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδρύεται νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα σε έξι πόλεις της Β. Ελλάδας
Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».
«Ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *