Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Σωσίβιο” 32 δισ από την Κομισιόν, αλλά μας πάνε σε νέο βαρύ δανεισμό (ESM) …

“Σωσίβιο” 32 δισ από την Κομισιόν, αλλά μας πάνε σε νέο βαρύ δανεισμό (ESM) …

Πολλά λεφτά ( 32 δισ ) προβλέπει το πακέτο – μαμούθ δημοσιονομικής τόνωσης των χωρών μελών της ΕΕ, από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, για την χώρα, αλλά … έρχεται πιο κοντά το δάνειο από τον ESM, που ζητούσε, “συμπτωματικά”…, χθες ο Γιάννης Στουρνάρας. Είχε πει μάλιστα ο Διοικητής της ΤτΕ, οτι “δεν θα πρέπει να βλέπουμε σαν μπαμπούλα τα δάνεια από τον ESM”…

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης λοιπόν, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ θα προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.

Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.

Πηγή: iefimerida.gr

Leave a Reply

17 − 12 =

Top