Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Σφάζονται” Σακελλαροπούλου-Δένδιας για την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου: Η μία πλευρά ρίχνει το φταίξιμο στην άλλη

“Σφάζονται” Σακελλαροπούλου-Δένδιας για την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου: Η μία πλευρά ρίχνει το φταίξιμο στην άλλη

Σε μάχη αλληλοκαρφώματος έχουν επιδοθεί, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της Δημοκρατίας, σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη της κατάρτισης της σχετικής λίστας με τους ανθρώπους που θα τιμούνταν στην διάρκεια της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο.

Μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να μην τιμηθεί ο διασώστης που καθημερινά σώζει ζωές στη θάλασσα, διαρροές της Προεδρίας το Σάββατο “έδειχναν” το Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η ΠτΔ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο σχετικά με τις παρασημοφορήσεις και συγκεκριμένα τον 106/1975 (το άρθρο 1 ιδιαίτερα) όπως γίνεται κάθε χρόνο στη μεταπολιτευτική περίοδο, ότι τα άτομα προς παρασημοφόρηση ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΞ και στην αρχική λίστα βρισκόταν και το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου. Πρόσθεταν ότι η Προεδρία ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι το όνομά του έχει αφαιρεθεί από τη λίστα και ότι η Προεδρία έστειλε τη νέα λίστα και έκανε τη σχετική διόρθωση στην ιστοσελίδα της, υπονοώντας ότι εκεί τελείωσε η εμπλοκή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΥΠΕΞ: Αρμοδιότητα της Προεδρίας η απονομή τιμητικής διάκρισης 
Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανάφεραν τη Δεύτερα ότι δεν έχουν ευθύνη για την απονομή ή όχι τιμητικής διάκρισης καθώς αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλονται από το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας ενώ ακολούθως εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Νίκος Δένδιας δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν έχει προσυπογράψει κάποιο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι “δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού για τιμητικές διακρίσεις. Ας μας δείξει η Προεδρία της Δημοκρατίας αν υπάρχει τέτοια υπογραφή», υποστηρίζοντας ότι η σχετική λίστα ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση όταν έγινε η ανακοίνωση από την Προεδρία.

Προεδρία: Υπεύθυνο το ΥΠΕΞ
Με τη σειρά της, πάντως, η Προεδρία της Δημοκρατίας με δύο σημερινές διαρροές δείχνει ως υπεύθυνο το Υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά, με διαρροή στη στήλη «Μικροπολιτικός» στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν αυτό που πρότεινε πρόσωπα για να παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του» δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αργότερα, συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου επανήλθαν επιμένοντας ότι την ευθύνη για την συμπερίληψη του Ιάσονα Αποστολόπουλου στη λίστα παρασημοφόρησης έχει ο Νίκος Δένδιας: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ. Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση», αναφέρουν πηγές της Προεδρίας.

με πληροφορίες από ethnos.gr

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

5 × 2 =

Top