Είστε εδώ

“Ψευτοκρατικοποίηση” και μετά εκ νέου ….ιδιωτικοποίηση βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις “καθυστερήσεις” με τα CoCos και την Τράπεζα Πειραιώς!

Κι ενώ ο Νοέμβριος είναι ο κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σε 10 μέρες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) λαμβάνει την απόφαση για το αν η Πειραιώς θα πληρώσει με μετρητά το κουπόνι των Cocos προς το ελληνικό Δημόσιο, και αυτό παρότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη ρευστότητα να το κάνει, πολλοί βλέπουν κρατικοποίηση και στο βάθος εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, αφού όμως πρώτα θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί έμμεσα με λεφτά του ελληνικού Δημοσίου μεσω της αγορας μετοχών…

Σε κοινή δήλωση τους, Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικος Εκπροσώπος, Αλέκος Φλαμπουράρης, συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν:

“Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση έχοντας γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ΤΧΣ και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η πληρωμή του τοκομεριδίου των 165 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο από την Τράπεζα Πειραιώς και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού:

– Είναι δεδομένο ότι η κεφαλαιακή ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%”.

– Η τράπεζα δεν υπόκειται στην απαγόρευση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου, σε ενημέρωση αναλυτών την 01/06/2020.

Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Σε ενδεχόμενο μη πληρωμής του τοκομεριδίου για δεύτερη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φερόμενη από τις επίσημες διαρροές θέση της κυβέρνησης υπέρ της εκ νέου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας μετά την «ψευτοκρατικοποίησή» της μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και μάλιστα υπό τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα αλλάξει.

Ο μοναδικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι καθήκον της λοιπόν να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως διαρρέεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τη ριζική του αντίθεση στα σχέδια που βλάπτουν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και απαιτεί διαφάνεια σε κάθε ενέργεια, αναμένοντας και την επίσημη θεσμική ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.”

Σύμφωνα με το documentonews.gr : Η κυβέρνηση, ο Γ. Στουρνάρας και η διοίκηση της Πειραιώς θεωρούν την αρνητική απόφαση του SSM ως δεδομένη και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Την χρηματιστηριακή αναταραχή της περασμένης εβδομάδας που έριξε τη τιμή της μετοχής της Πειραιώς κατά 25%, ακολούθησε η κρίσιμη σύσκεψη, το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα, και του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν βγήκαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και αφορούν την οριστικοποίηση της απόφασης να μετατραπούν τα Cocos σε μετοχές και να κρατικοποιηθεί η Πειραιώς – με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται μετά τις ανακοινώσεις του SSM. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ότι η κρατικοποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι η Τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου μέσα σε ένα εξάμηνο, με τη διοίκηση Μεγάλου να παραμένει για να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του ισολογισμού της Πειραιώς από τα κόκκινα δάνεια, με τον τελικό στόχο η Πειραιώς να γίνει ελκυστική για νέες κατηγορίες ιδιωτών επενδυτών.

Μια τροπολογία για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, – για να μην δοθεί βάση στη διατύπωση κατηγοριών απιστίας σε βάρος των μελών του ΤΧΣ και στελεχών της κυβέρνησης για τις ζημιές που θα γράψει το Δημόσιο με αυτές τις κινήσεις – αποφασίστηκε να υιοθετηθεί τροπολογία στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, όταν αυτή γίνει, σώζοντας κάτι από την αρχική αξία της συμμετοχής του. Αυτή η τροπολογία προωθείται όμως για τα «μάτια» της αντιπολίτευσης, διότι είναι απίθανο να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και των θεσμών, (με δεδομένο ότι μετά το 2012 η γενική ευρωπαϊκή οδηγία είναι ότι δεν επιτρέπεται στα κράτη να στηρίζουν με κεφάλαια τις τράπεζες τους, αν δεν έχουν «κουρευτεί» οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες και σκέφτεται κανείς να «κουρέψει» καταθέτες;) Στην κυβέρνηση και στο ΤΧΣ γνωρίζουν το αδιέξοδο, όμως με τη συγκεκριμένη μεθόδευση δείχνουν ότι οι ίδιοι τουλάχιστον προσπάθησαν και για ό,τι δεν κατάφεραν φταίνε οι ξένοι.

Η ζημιά του Δημοσίου

Σε τι ζημιά του Δημοσίου οδηγούν με το «καλημέρα» όλα αυτά;

Ας την υπολογίσουμε: τα μετατρέψιμα ομόλογα της Πειραιώς ύψους 2 δις ευρώ (και αξίας 2.4 δις ευρώ μαζί με τους τόκους) που κατέχει μέσω του ΤΧΣ το ελληνικό Δημόσιο, θα μετατραπούν σε μετοχές, με την τιμή της νέας μετοχής στα 6 ευρώ, στο επίπεδο όπου έλαβε χώρα η αύξηση κεφαλαίου το 2015. Έτσι θα εκδοθούν 394,4 εκατομμύρια νέες μετοχές τις οποίες θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο και θα έρθουν να προστεθούν στις 436.6 εκατ. μετοχές που ήδη διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Με την αύξηση κεφαλαίου το μερίδιο του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου στην Πειραιώς θα ανέλθει από 26.4% που είναι σήμερα στο 61.3%. Επειδή όμως η μετοχή της Πειραιώς είναι σήμερα στα 0.65 ευρώ και δεν θα αλλάξει με την μετατροπή των Cocos σε μετοχές, αυτομάτως το Δημόσιο θα χάσει τα 9/10 των χρημάτων που θα βάλει στην Πειραιώς, δηλαδή θα καταγράψει αρχική ζημιά 2,2 δις ευρώ.

Η ζημιά αυτή θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αργότερα καθώς τον πρώτο καιρό, λόγω της επίλυσης του προβλήματος της πληρωμής των Cocos, ενδέχεται η μετοχή να κινηθεί ανοδικά. Αργότερα, όμως, όσο θα βαραίνει η προοπτική της νέας αύξησης κεφαλαίου, με σκοπό την επαναδιωτικοποίηση της τράπεζας, οι πιέσεις θα επανέλθουν. Το συνολικό λογαριασμό της ζημιάς του ελληνικού Δημοσίου θα τον κάνουμε μάλλον σε ένα εξάμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *