Είστε εδώ
Home > FAQ media > “Πόλεμος” Εθνικής – Χατζηνικολάου

“Πόλεμος” Εθνικής – Χατζηνικολάου

Για δεύτερη Κυριακή ο Νίκος Χατζηνικολάου, στο πρωτοσέλιδο της Real News επιμένει σε αποκαλύψεις για την Εθνική Τράπεζα. Την προηγούμενη Κυριακή ήταν τα τεθωρακισμένα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρήγγγειλαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ και σήμερα είναι η αύξηση που έδωσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real, σους εαυτούς τους τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής.

«Εκκωφαντική η… σιωπή των πολιτικών κομμάτων για το σκάνδαλο της παραγγελίας θωρακισμένων αυτοκινήτων αξίας 638.000 € από τα Golden Old Boys της Εθνικής Τράπεζας,που αποκάλυψε η Realnews! Εκκωφαντική και αποκαλυπτική…», έγραψε ο Νίκος Χατζηνικολάου στα social media την προηγούμενη Κυριακή και σήμερα επανήλθε γράφοντας:
«Διπλασίασαν σχεδόν τις ήδη πολύ υψηλές αμοιβές τους τα golden boys της Εθνικής Τράπεζας,την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία της έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τους τελευταίους μήνες! Θα συνεχίσει άραγε να σιωπά το πολιτικό σύστημα και μετά τις νέες αποκαλύψεις της Realnews;»

Το μεσημέρι, η Εθνική Τράπεζα με ανακοίνωσή της διαψεύδει το δημοσίευμα, δηλώνοντας «απερίφραστα» ότι «περιέχει σειρά αναληθειών και έχει αποκλειστικά σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος της Εθνικής Τράπεζας και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου της στο ευρύ κοινό».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, τα ακόλουθα είναι η πραγματικότητα για τις «ψευδείς αποκαλύψεις»:

1) Δεν έγινε διπλασιασμός, ούτε των αμοιβών του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας ούτε των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Λανθασμένα συγκρίνονται ανόμοια ποσά και συγκεκριμένα οι καθαρές μετά φόρων αμοιβές που ελάμβαναν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το έτος 2017, με τις μεικτές προ φόρων αμοιβές που ενέκρινε η γενική συνέλευση των Μετόχων το έτος 2018. «Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο πρόεδρος του ΔΣ ούτε τα μη εκτελεστικά μέλη λάβανε οποιαδήποτε αύξηση στις αμοιβές τους κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση» σημειώνεται.

2) Δεν έγινε καμία αύξηση στα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ, σε αντίθεση με το αναφερόμενο στο δημοσίευμα ποσοστό 10%. Αντίθετα, οι αμοιβές αυτών έχουν υποστεί μειώσεις κατά τα τελευταία έτη, της τάξεως του 20% με 30%.

3) Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζουν για το ύψος των αμοιβών τους. Οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθορίζονται κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, η οποία αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται ετησίως από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, και δημοσιεύονται σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.

«Η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης» αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

**upd: Όπως γράφουν οι zoornalistas, η διεύθυνση της Realnews απάντησε στην ανακοίνωση της ΕΤΕ αναφέροντας τα εξής:

«Αναμένουμε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να δώσει στη δημοσιότητα τις αμοιβές της σημερινής διοίκησης και αυτές της προηγούμενης.
Κάθε άλλη “απάντηση” προδίδει αμηχανία και απλώς θολώνει τα νερά.»

Πηγή: zoornalistas.com, altsantiri.gr

Leave a Reply

Top