Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Πέταξε τη βόμβα” ο Αλέξης Τσίπρας: Να δοθεί το μάνατζμεντ από μία από τις 4 συστημικές τράπεζες στο δημόσιο (vid)

“Πέταξε τη βόμβα” ο Αλέξης Τσίπρας: Να δοθεί το μάνατζμεντ από μία από τις 4 συστημικές τράπεζες στο δημόσιο (vid)

Μία πρόταση “βόμβα” περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα του «THESSALONIKI HELEXPO FORUM»: το μάνατζμεντ μίας από τις 4 συστημικές τράπεζες να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δεύτερη από τις παραδοχές που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε τη διαφορά και αναμένεται να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρότασή του που μπορεί να κρίνει τις επόμενες εκλογές (ως γνωστόν και οι 4  συστημικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί 4 φορές με χρήματα του ελληνικού λαού) ανέφερε:

Παραδοχή Δεύτερη
Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επί της διακυβέρνησής μας έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, η ίδρυση της δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας στα πρότυπα προηγμένων χωρών.

Χρειάζεται όμως να δούμε το θέμα των συστημικών τραπεζών. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό.

Οι τράπεζες αποτελούν τον βασικό αιμοδότη της οικονομίας.

Χωρίς να παραβλέπουμε τη συμβολή τους, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν διαδραματίζουν το ρόλο που οφείλουν στην οικονομία.

Δεν έχουν κάνει όλα όσα μπορούν και οφείλουν για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την ΕΚΤ.

Αυτή η ρευστότητα που έχουν δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Δεν χρηματοδοτούν επαρκώς, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παρά μονάχα επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη δανεισμού.

6 στις 10 επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Υπάρχει ένα κενό ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πάνω από 15 δις €.

Τι θα γίνει με αυτές τις επιχειρησεις; Με τους εργαζομενούς τους;

Θα τις εξωθήσουμε σε αφανισμό;

Διότι αυτό κάνει η κυβέρνηση σήμερα, επικροτώντας και συχνά διευκολύνοντας μια πολιτική αποκλεισμού εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Αλλά να εφαρμόζονται με κοινούς κανόνες και διαφάνεια προς όλους, για όλες τις περιπτώσεις.

Και ιδίως όταν το Δημόσιο έχει ρόλο, οφείλει να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων. Όχι λίγων και εκλεκτών.

Η αποδυνάμωση του δημοσίου ως μετόχου των τραπεζών πρέπει να σταματήσει.

Για αυτό και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να αλλάξουμε τον σχετικό νόμο για το ΤΧΣ.

Και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών.

Και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ.

Ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει τη διαφάνεια, να διευκολύνει επιτέλους την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία.

Leave a Reply

17 − nine =

Top