Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Πετάει το μπαλάκι” στην Οικονομική Εισαγγελία το Δικαστικό Συμβούλιο: Αυτή θα αποφασίσει αν θα καταθέσουν με “κουκούλες” οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

“Πετάει το μπαλάκι” στην Οικονομική Εισαγγελία το Δικαστικό Συμβούλιο: Αυτή θα αποφασίσει αν θα καταθέσουν με “κουκούλες” οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία είναι αρμόδια να αποφασίσει για το αν θα βγουν τελικά ή όχι οι “κουκούλες” των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis, στην υπόθεση που αφορά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αυτό αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, για να επιλύσει τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της τότε Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου και της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο που θα καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης. Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, έχει πλέον χάσει την ιδιότητα αυτή.

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιλύσει την συγκεκριμένη διαφωνία και παρέπεμψε το θέμα στην νέα Οικονομική Εισαγγελία που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη, η οποία τώρα θα κληθεί να αποφασίσει αν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όπως πρότεινε (την ημέρα μάλιστα της συνταξιοδότησής της) η Β.Θεοδώρου, σε πλήρη ταύτιση με το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ που θέλει άρση της ανωνυμίας των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η κα Βασιλική Θεοδώρου υποστήριζε πως οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» θα πρέπει να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των λοιπών».

Και αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό της, πρέπει να γίνει γιατί μεταξύ των δύο υποθέσεων (βασική υπόθεση Novartis και υπόθεση Δ. Παπαγγελόπουλου) δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή» τα περί συνάφειας των δυο υποθέσεων.

«Καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής. Δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει η κ. Θεοδώρου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την “ανθρωποφαγία”. Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Leave a Reply

10 − 1 =

Top