Είστε εδώ

“Οθωμανικό χαστούκι” … στον Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται”

Την έντονη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και οι καθημερινές επιθέσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτημα Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας

Μετά την κλιμάκωση των απειλών με καθημερινές δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία επιχειρεί διεθνοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο. Μέσω επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα, προβάλλοντας τις θέσεις της Άγκυρας για τα «προβλήματα στο Αιγαίο. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια, αντέδρασε ο Νίκος Δένδιας.

Σε μια προσπάθεια να κάνει το άσπρο – μαύρο, η Τουρκία επιχειρεί μέσω επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορήσει για άλλη μια φορά την Ελλάδα, προβάλλοντας τις θέσεις της Άγκυρας για τα «προβλήματα στο Αιγαίο.

Οι επιστολές Τσαβούσογλου εστάλησαν σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αυτές εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορεία Anadolu, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας, όπως αναφέρεται.

Κατά την Τουρκία, υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

Στις επιστολές, τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σημειώνεται δε, ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας -κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς- η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.