Είστε εδώ
Home > the FACEBOOK PROJECT > “Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά στη μνήμη των 36.570 ανθρώπων που πέθαναν προσπαθώντας να έρθουν στην ΕΕ”: Το μήνυμα του Κ.Αρβανίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

“Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά στη μνήμη των 36.570 ανθρώπων που πέθαναν προσπαθώντας να έρθουν στην ΕΕ”: Το μήνυμα του Κ.Αρβανίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Μία ξεχωριστή ανάρτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τον αγώνα που πρέπει να δώσει η Αριστερά ενάντια στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές ιδεολογίες των Όρμπαν, Βέμπερ και των ομοϊδεατών τους, στη μνήμη των 36.570 καταγεγραμμένων θανάτων προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη, για την διεθνή προστασία των προσφύγων και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προφυγικού.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Αρβανίτη:

20 Iουνίου: Παγκόσμια Ημέρα (κατά) Προσφύγων

Παγκόσμιες ημέρες όπως η σημερινή, λειτουργούν, δυστυχώς, ως άλλοθι εγκληματικών πολιτικών – αν και η πρόθεση των εμπνευστών τους ήταν η επί το πλείστον ευαισθητοποίηση λαών και κυβερνήσεων.

Μόνο από το 1993 έχουν καταγραφεί 36.570 θάνατοι προσφύγων· 36.570 ψυχές έχουν χαθεί προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη του «Διαφωτισμού, του Ανθρωπισμού και των Δικαιωμάτων», την Ευρώπη «της συνεργασίας και της αδελφοσύνης των λαών», τα σύνορα είναι κλειστά για τους πρόσφυγες που, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια, τον πολιτικό αυταρχισμό και το θάνατο, αναζητούν άσυλο και μια ευκαιρία επιβίωσης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αντί της αλληλεγγύης και της αποδοχής όμως, έρχονται αντιμέτωποι με υψωμένους φράχτες, απόρριψη και ρατσισμό.

Η Ε.Ε. (και το ΝΑΤΟ) που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη του πολέμου σε πολλά σημεία του πλανήτη είναι οι ίδιοι που παζαρεύουν τα αποτελέσματα της εκτός συνόρων πολιτικής τους και καθορίζουν αυθαίρετα την ευαισθησία της εντός των «συνόρων» της.

Σήμερα, στην Ευρώπη, ακροδεξιές και ξενοφοβικές ιδεολογίες βρίσκουν φωνή στο πρόσωπο του Βέμπερ, του Όρμπαν και των ομοϊδεατών τους. Κάτι που η Αριστερά, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οφείλει να αντιπαλέψει και να εξουδετερώσει.

Όχι μόνο για το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν, αλλά και κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων, στις ζώνες του πλανήτη που επιμένουν να αποστραγγίζουν, αδιαφορώντας για την ευημερία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ντόπιων πληθυσμών.

Γιατί κάθε ζωή που χάνεται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, έχει όνομα. Έχει αξία.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωβουλευτές και συνεργάτες διάβασαν από τις 08.30 έως τις 15.00 τον κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων. Το γραφείο μας το εκπροσώπησε η Ουφούκ Μουσταφά.

Γιατί χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται για αριθμούς· αλλά για ανθρώπους. Με ταυτότητα και ονοματεπώνυμο.

Και στη μνήμη τους, χρέος μας είναι να τονίσουμε την ανάγκη διεθνούς προστασίας των προσφύγων.
Να προωθήσουμε ανθρωπιστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Να ενώσουμε δυνάμεις για την ισχυροποίηση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο.

Γιατί την προσφυγιά τη γεννούν οι πολιτικές τους. Και αυτές πρέπει να ανατρέψουμε.

Leave a Reply

Top