Είστε εδώ

“Κρύος ιδρώτας” … στο Μαξίμου! Ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα προσέλθει στην Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα στη Βουλή

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται στο Μαξίμου καθώς – όπως έγινε γνωστό μέσω “διαρροών” στον Τύπο – ο Γρηγόρης Δημητριάδης, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση των υποκλοπών, “δεν σκοπεύει να κρυφτεί” και θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως είναι γνωστό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ κατέθεσαν κοινό αίτημα για να κληθούν στην Επιτροπή τέσσερα κομβικά πρόσωπα, επικαλούμενα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Τα τέσσερα πρόσωπα είναι: ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μόνο πολιτικό πρόσωπο από τους 4, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, έχει κάνει σαφές εξ αρχής ότι δεν έχει σκοπό να κρυφτεί και θα προσέλθει κανονικά στην επιτροπή για να δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις., Τα δύσκολα για την κυβέρνηση, πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συμμετέχουν από τη ΝΔ μεταξύ άλλων οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβαράς, βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Μαξίμου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τι λέει ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *