Είστε εδώ

“Καθημερινή”: Πως Μητσοτάκης – Σκρέκας μετατρέπουν πρόστιμο 22 εκατομμυρίων σε 500 ευρώ … για δύο γνωστά μαγαζιά στη Μύκονο!”

Προκλητική “φωτογραφική”, νομοθετική διάταξη, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βγάζει στα μανταλάκια η “Καθημερινή”, η οποία απαλλάσσει από πρόστιμα – μαμούθ παραβάτες ολκής με παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στο νησί του Αιόλου.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω διάταξη που θέσπισε το υπουργείο προ 15νθημέρου, αν τα beach bar Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο… μόλις 500 ευρώ, αντί των 33 εκατομμυρίων που τους είχαν επιβληθεί αρχικά.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στα τέλη Μαρτίου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 5037/23) και καθώς ήδη είχε προκύψει η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προβλέφθηκε ένας νέος μηχανισμός για ταχύτερη καταγραφή πολεοδομικών (και άλλων) παρανομιών. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα ελέγχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατ’ εντολήν του εκάστοτε γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού.

Μέχρι τότε, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος μπορούσαν να ελέγξουν μόνο περιβαλλοντικές παρανομίες, ενώ οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες ελέγχονταν από τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, λοιπόν, οι επιθεωρητές πραγματοποιούν αυτοψία και μετά συντάσσουν ένα πόρισμα, το οποίο κοινοποιούν στον αυθαιρετούντα, ώστε να ασκήσει, αν το επιθυμεί, προσφυγή εντός 10 ημερών στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 13 Απριλίου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5043/23, με τον οποίο προστέθηκε ένα άρθρο στις προηγούμενες διατάξεις. Από τη μία πλευρά, ορίζεται ότι οι αυθαιρεσίες, για τις οποίες το πόρισμα των επιθεωρητών οριστικοποιείται πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ επιβάλλονται κανονικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ποινικές κυρώσεις και αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του χώρου.

Δίνεται όμως μια δυνατότητα στον παρανομούντα να συμμορφωθεί. Όπως προβλέπει η διάταξη, ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα σε 10 μέρες από την θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας να ενημερώσει την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην κατεδάφισης της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου.

Εφόσον το πράξει εντός του διαστήματος αυτού, «η υπηρεσία δόμησης ορίζει (σ.σ. ιδιώτη) ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ», ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, και οι δύο επιχειρήσεις κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες αίτηση συμμόρφωσης στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπέβαλαν προσφυγή και ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για να αμφισβητήσουν στοιχεία των αυτοψιών και των πορισμάτων.

Ωστόσο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία θα έχει το βάρος της κατεδάφισης, δεν υπάρχει «ανοιχτή» (προϋφιστάμενη της διετούς αναστολής) εργολαβία για κατεδαφίσεις και θα πρέπει να επιλεγεί κάποια άλλη οδός, με αρκετούς νομικούς ελιγμούς.

Μια σκέψη στο ““Καθημερινή”: Πως Μητσοτάκης – Σκρέκας μετατρέπουν πρόστιμο 22 εκατομμυρίων σε 500 ευρώ … για δύο γνωστά μαγαζιά στη Μύκονο!”

  1. Έχετε υπόψη σας ότι για την κατεδάφιση τών κατασκευών το πιο πιθανό δεν θα υπήρχαν εργάτες για τα συγκεκριμένα μαγαζιά υπάρχει και ο φόβος από την μαφία της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *