Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Καρφιά” ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ: Τα νοικοκυριά θα βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να πληρώνουν το ρεύμα και ο Μητσοτάκης ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο

“Καρφιά” ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ: Τα νοικοκυριά θα βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να πληρώνουν το ρεύμα και ο Μητσοτάκης ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με τη συνολική προσφορά της Macquarie να φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη δηλαδή η ΔΕΗ θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισπράξει για το 2021 και το 2022 1,55 δισ.

Σημειώνεται δε ότι ο νέος ιδιοκτήτης, του Διαχειριστή, στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ πρόσφατα δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο (ποσά που εισπράττει) της περιόδου 2021 – 2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

– 775,984 εκατ. για το 2021.
– 781,851 εκατ. για το 2022.
– 780,897 εκατ. για το 2023.
– 804,837 εκατ. για το 2024.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΔEΗ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στον διαγωνισμό κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από 4 επενδυτικούς κολοσσούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλά για “το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας”, ενώ τα σωματεία της ΔΕΗ έχουν χαρακτηρίσει καταστροφική για το Δημόσιο την απώλεια εθνικών υποδομών και εγγυημένων εσόδων από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα νοικοκυριά θα βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να πληρώνουν το ρεύμα και ο Μητσοτάκης ξεπουλάει τον ΔΕΔΔΗΕ και φτωχοποιεί την κοινωνία
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ κάνοντας λόγο για “μοντέλο τριτοκοσμικών χωρών” που ακολουθεί και για αυτό “τα ξεπουλά όλα”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων. Σύντομα θα πάρει το λογαριασμό που της αξίζει από την ελληνική κοινωνία” τονίζει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλιανή εταιρεία.

Όταν σε λίγο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τότε να δούμε ποιος θα πανηγυρίζει και ποιος θα κλαίει.

Η ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών που έχουν φτιαχτεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού μας, στη πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα.

Μόνο που οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα αρχίσουν πολύ σύντομα να γίνονται εμφανείς στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων.

Σύντομα θα πάρει το λογαριασμό που της αξίζει από την ελληνική κοινωνία.

με πληροφορίες από avgi.gr 

Leave a Reply

fourteen − 12 =

Top