Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > “Greek statistics” στην ενημέρωση για τον κορονοϊό: Γιατί δεν έχει νόημα η απλή αναφορά στα νέα και τα συνολικά κρούσματα

“Greek statistics” στην ενημέρωση για τον κορονοϊό: Γιατί δεν έχει νόημα η απλή αναφορά στα νέα και τα συνολικά κρούσματα

Για τα νέα κρούσματα και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια ενημερώνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση που έχει καθιερώσει το υπουργείο Υγείας. Εντούτοις, ως προς τον αριθμό των τεστ που γίνονται η ενημέρωση συνήθως περιορίζεται στην αναφορά ότι “έχουνε ελεγχθεί περίπου (αριθμός) δείγματα”.

Η απλή ενημέρωση όμως του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα χωρίς παράλληλα την αναφορά για τον αριθμό των τεστ που έχουν διεκπεραιωθεί και διεκπεραιώνονται καθημερινά καθιστά την ενημέρωση ελλιπή.

Κανείς δεν γνωρίζει, πλην προφανώς των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ θέλουμε να πιστεύουμε, ποια είναι η δειγματοληπτική βάση επί της οποίας προκύπτει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται κάθε μέρα.

Με απλά λόγια, είναι άλλο να ανακοινώνει, για παράδειγμα, 48 νέα κρούσματα σε συνολικό έλεγχο δειγμάτων 100 και διαφορετικό να ανακοινώνει 48 νέα κρούσματα σε συνολικό έλεγχο 1000 δειγμάτων.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει συμπλήρωση της ενημέρωσης με τον αριθμό των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά, προκειμένου η ενημέρωση των πολιτών, που κάνουν την υπέρτατη θυσία αυτή τη στιγμή, θυσιάζοντας στον “πόλεμο”, όπως λέει ο Κ.Μητσοτάκης, με τον ιό την ατομική τους ελευθερία, να είναι πλήρης.

Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάει κανείς και την παντελή, από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής, αδιαφορία των ελληνικών αρχών στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού που ήταν βασικά 3 λέξεις: τεστ, τεστ, τεστ.

Να γίνει έλεγχος δηλαδή όσοτο δυνατόν περισσότερων δειγμάτων και ύποπτων περιστατικών προκειμένου οι θετικοί στον ιό να απομονωθούν, να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους και να σταματήσει ακόμα και η “σιωπηλή” μετάδοση, αντί να γίνεται εκ των υστέρων, σε όσους νοσούν βαριά ή ακόμα χειρότερα σε ανθρώπους που πεθαίνουν, έλεγχος…

Ο “ομογάλακτος” του κ.Μητσοτάκη, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι «ο σημαντικότερος στόχος είναι : τεστ, τεστ, τεστ», και ότι η Αυστρία θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης του νέου κοροναϊού μέχρι και σε 15.000 την ημέρα.

Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά για την “ατομική ευθύνη” την ώρα που η πρώτη γραμμή “άμυνας”, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν εγκληματικά απροστάτευτοι απέναντι στο μέτωπο της πανδημίας.

Βέβαια, τουλάχιστον πέταξαν σήμεραμαχητικά πάνω από την Ακρόπολη…

Αγγελική Ευταξία

 

Leave a Reply

three × 2 =

Top