Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Δεν αναχαιτίζεται τέτοια φωτιά με 11 και 12 μποφόρ” δηλώνει διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ! “Και η ίδια η πυρκαγιά ενισχύει τους ανέμους” (vid)

“Δεν αναχαιτίζεται τέτοια φωτιά με 11 και 12 μποφόρ” δηλώνει διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ! “Και η ίδια η πυρκαγιά ενισχύει τους ανέμους” (vid)

Στην τεράστια αντικειμενική δυσκολία των καιρικών φαινόμενων η οποία έκανε τη δουλειά των σωστικών συνεργείων στην Ανατολική Αττική ακόμη πιο δυσχερή, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Σιούτας, Διδάκτωρ μετεωρολογίας ΑΠΘ, στην ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιούτας, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα, καθώς επικρατούσαν πολύ θυελλώδεις άνεμοι, 10-11 μποφόρ.

«Ήταν καθοριστική η συμβολή του μετεωρολογικού παράγοντα» λοιπόν, «στο να δημιουργηθεί μέτωπο φωτιάς και η γρήγορη εξάπλωσή της σε συνδυασμό με τη δασώδη περιοχή με τα πολλά εύφλεκτα πεύκα και τις υποδομές. Πραγματικά είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί τέτοια πυρκαγιά για ανέμους 124 χλμ., ξεπερνούν δηλαδή τα 11 και 12 μποφόρ», ανέφερε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «με την έναρξη της φωτιάς αμέσως διαφοροποιείται το ανεμολογικό πεδίο, ενισχύονται δηλαδή οι άνεμοι. Η ίδια δηλαδή η πυρκαγιά βοηθάει την ενίσχυση των ανέμων. Το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί καταβατικούς ανέμους, που έρχονται από την Πεντέλη που είναι δυτικά, οι οποίοι είναι άνεμοι ξηροί και θερμοί και πιο ενισχυμένοι από τους υπόλοιπους στην περιοχή. Είχαμε συνεχή μεταβολή στην κατεύθυνση του ανέμου, που επιδεινώνει την κατάσταση. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και κυρίως ο μετεωρολογικός ήταν καθοριστικός στην ενίσχυση της πυρκαγιάς και στη γρήγορη διάδοσή της, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ατυχής η συγκυρία και δύσκολο πραγματικά να αναχαιτιστεί, ακόμη κι αν άμεσα θα μπορούν να βρεθούν εκεί δυνάμεις για την καταστολή φωτιάς και την αναχαίτισή της».

Πηγή: altsantiri.gr

Leave a Reply

Top