Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Απαντήσεις Εδώ και Τώρα” ζητά ο Κώστας Αρβανίτης για τη χθεσινή παρολίγον τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου με 32 πρόσφυγες! (vid)

“Απαντήσεις Εδώ και Τώρα” ζητά ο Κώστας Αρβανίτης για τη χθεσινή παρολίγον τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου με 32 πρόσφυγες! (vid)

Σε δήλωση με την οποία ζητά από την κυβέρνηση απαντήσεις άμεσα, για τα αίτια που τέθηκαν σε κίνδυνο οι ζωές 32 προσφύγων-μεταναστών, προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης. Αφορμή η χθεσινή παρολίγον τραγωδία στα ανοιχτά της Λέσβου:

“Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της παρολίγον τραγωδίας με την διάσωση κυριολεκτικά στην τελευταία στιγμή 32 προσφύγων και μεταναστών δεν είναι μια μεμονωμένη κακή είδηση.

Έρχεται ως συνέχεια μιας ειδησεογραφίας γεμάτης από καταγγελίες για παράνομα pushbacks -σε λογική Σαλβίνι- που ουδείς έχει διαψεύσει επαρκώς έως τώρα, αλλά και της παραφιλολογίας περί μιας ομιχλώδους «ρήτρας εξαίρεσης» για το προσφυγικό που ζητεί η Ελλάδα, ρήτρας εξαίρεσης από το Διεθνές Δίκαιο, ως φαίνεται.

Η δημοσίευση ανάλογων ειδήσεων όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη επικοινωνιακή «μπαταριά» και δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέχεια: Ή το Λιμενικό θα προβεί το ταχύτερο δυνατό σε κατηγορηματική και τεκμηριωμένη διάψευση διευκρινίζοντας τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και το ρόλο που έπαιξε ή δεν έπαιξε η FRONTEX, ή θα παρέμβει η Δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα ασκώντας δίωξη για παράλειψη λύτρωσης κινδύνου ζωής (Π.Κ. άρθρο 307).

Αυτό που είναι θεσμικά απαράδεκτο και κοινωνικά δηλητηριώδες είναι να αντιμετωπίζεται μια τέτοια δημοσίευση με σιωπή και αδιαφορία.”

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ (Πηγή: topontiki.grtopontiki.gr)
: “Περισσότερες από 15 ώρες έμειναν σε βάρκα ανοιχτά της Λέσβου πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράν το Σάββατο, μέχρι τελικά η βάρκα να ρυμουλκηθεί από το λιμενικό αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Watch the Med που διαχειρίζεται την υπηρεσία Alarm Phone μέσω της οποίας ειδοποιούν για την κατάστασή τους άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί ήδη από το πρωί του Σαββάτου για την ύπαρξη της λέμβου με τους πρόσφυγες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όμως όχι για να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο: Αντιθέτως, με επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την βάρκα επιχειρήθηκε να «σπρωχθεί» προς τα τουρκικά ύδατα, όπου επίσης βρισκόταν σκάφος της ακτοφυλακής της γείτονος.

Το μαρτύριο των προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, συνεχίστηκε για αρκετές ώρες ακόμα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των προσφύγων για παροχή βοήθειας από τις ελληνικές αρχές.

Τελικά, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η λέμβος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

Πρόκειται για την τρίτη βάρκα που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο, ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι ροές παραμένουν μηδενικές.

Leave a Reply

14 − fourteen =

Top