Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Άκυρο” στον νέο εκλογικό νόμο από Αντώναρο: Δεν μπορεί μια χώρα να κυβερνιέται από ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει 38 ή 40% – Φετίχ όλων των πρωθυπουργών, με εξαίρεση τον Τσίπρα, η αυτοδυναμία

“Άκυρο” στον νέο εκλογικό νόμο από Αντώναρο: Δεν μπορεί μια χώρα να κυβερνιέται από ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει 38 ή 40% – Φετίχ όλων των πρωθυπουργών, με εξαίρεση τον Τσίπρα, η αυτοδυναμία

“Ισοπεδώνει” τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη βοήθεια της Ελληνικής Λϋσης του Κυριάκου Βελόπουλου και φέρνει το τέλος της απλής αναλογικής από τις μεθεπόμενες εκλογές με ανάρτησή του στο facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλιτεύει το “φετίχ όλων των πρωθυπουργών, με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα” που είναι η αυτοδυναμία αλλά και το “ανάθεμα” που ρίχνουν στην απλή αναλογική, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γ.Γεραπετρίτης στη Βουλή (περί απλής αναλογικής που προκάλεσε την άνοδο του Χίτλερ και τον ελληνικό εμφύλιο) αναφέρει ότι “δείχνει τι μυαλά κουβαλάνε οι εκάστοτε κρατούντες αλλά και ότι απο εκλογικές πρακτικές και σταθερές κυβερνήσεις μάλλον δεν έχουν ιδέα“.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:

Τα κόμματα του τόπου μας κι οι πρωθυπουργοι που τον κυβέρνησαν ( με εξαίρεση, μέχρι στιγμής, τον Αλέξη Τσίπρα ) έχουν ενα κοινό φετίχ.

Το λένε αυτοδυναμία, δηλαδή απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θελουν να κυβερνούν μόνοι τους, για να ερμηνεύουν Συνταγμα και νόμους κατά πως τους βολεύει. Αλλοι με περισσότερο σεβασμό ατους θεσμούς, κι άλλοι λιγότερο. Γι αυτό και δεν θελουν να μοιράζονται τη μεγάλη καρέκλα με κανένα

Ετσι ( σχεδόν όλοι πάλι) θέλουν να προσαρμόζουν τον εκλογικό νόμο σε αυτόν τον στόχο και, συνεπώς, στα μέτρα τους. Χωρίς να διανοηθούν ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου ενσωματωμένες στο Σύνταγμά τους και δεν τις αλλάζουν κατά το δοκούν.

Αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει κι η μολις εφταμηνίτική κυβερνηση Μητσοτάκη. Γιατι με τα μπόνους και τις άλλες αντιδημοκρατικές μανούβρες αποφευγεται δήθεν η ακυβερνησία κι εξασφαλίζεται η σταθερότητα.

Ανάθεμα στην απλή αναλογική!! Φταίει κατα τους πρωθυπουργούς του παρελθόντος αλλά και το σημερινό για μύρια κακα. Κατα δε τον υπουργό Επικρατείας και για την άνοδο του ναζισμου στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Αν κι επιχείρησε να διορθώσει οσα είπε ο γνωστός συνταγματολόγος η ουσία παραμένει και κυρίως δείχνει τι μυαλά κουβαλάνε οι εκάστοτε κρατούντες. Αλλά κι ότι απο εκλογικές πρακτικές και σταθερές κυβερνήσεις μάλλον δεν έχουν ιδέα. Ειδικά όταν μιλούν για τη Γερμανία της οποίας το πολιτικο κι εκλογικό συστημα ο αγγλοσπουδασμενος καθηγητής δείχνει να αγνοεί παντελώς: Η Γερμανία κυβερνιέται τα τελευταία 50 χρόνια με σταθερότητα ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι εφαρμόζει ( παρά το υψηλό κατώφλι του 5%) σχεδόν απλή αναλογική. Καμμία κυβέρνηση δεν μπορει να συγκροτηθεί αν δεν διαθέτει 48 με 49 % των ψήφων. Έτσι κυβέρνησαν ο Μπραντ, ο Σμιτ, ο Κολ, ο Σρεντερ, η Μερκελ. Κι η επόμενη κυβερνηση συνασπισμού θα είναι — με σίγουρη συμμετοχή των Πρασίνων. Φυσικά δε ξανείς δεν διανοήθηκε να αλλάξει το νόμο.

Γιατι; Γιατι είναι αδόκιμο σε μια χώρα να κυβερνάει κόμμα που έχει συγκεντρώσει 36, 37 η 38 η 40 %. Εξήντα τοις εκατό ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ — η πλειοψηφία. Αρα για να κυβερνήσει πρέπει να βρει εταίρο που θα το φέρει γύρω στο 50%. Αλλά είπαμε: Ποιός Ελληνας θέλει να μοιράζεται την εξουσία; Τη σχεση έχουμε εμεις με τη Μερκελ, τον Κόλ, τον Μπραντ, τον Αντρεόττι η τόσους Ολλανδούς η Δανούς πρωθυπουργούς που κυβερνησαν πετυχημένα με συνασπισμούς. Εδώ είναι Μπαλκάνια, εδώ είναι Ελλάδα. Κι οποιοσδήποτε πολιτικός συμβιβασμός ειναι συνώνυμο της ηττας.

ΥΓ. Και μια μικρή υπενθύμιση για το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας. Ειναι τόσο αναλογικό που για να εξασφαλισθεί η αναλογικότητα προστίθενται, όταν χρειασθε, έδρες στην ομοσπονδιακη Βουλή. Και αυτό χρειάζεται να γίνει συνεχως ατις τελευταίες αναμετρήσεις ( Ueberhangmandate). Αυτές οι εξτρα εδρες ξεπερνούν τώρα πια τις 100 σε σύνολο 700 και οι ειδικοί συσκέφτοντάί πώς θά λύσουν το θέμα. Χωρίς βέβαια να θίξουν την αναλογικότητα.

Leave a Reply

2 × two =

Top