Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Αιφνιδιαστική” κίνηση από Ερντογάν πιάνει πάλι “στον ύπνο” … την ελληνοκυπριακή πλευρά: Ανοίγει το 3% της Αμμοχώστου ως επίφαση δήθεν “ομαλοποίησης” … προς τη διεθνή κοινωνία!

“Αιφνιδιαστική” κίνηση από Ερντογάν πιάνει πάλι “στον ύπνο” … την ελληνοκυπριακή πλευρά: Ανοίγει το 3% της Αμμοχώστου ως επίφαση δήθεν “ομαλοποίησης” … προς τη διεθνή κοινωνία!

Σε άλλη μια αιφνιδιαστική κίνηση που καταλαμβάνει απροετοίμαστη την ελληνοκυπριακή πλευρά, προχώρησε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος Προεδρος. Σε μια επίφαση δήθεν ομαλοποίησης της επί δεκαετίες κατάστασης κατοχής (στρατιωτικό καθεστώς) από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου!

Συγκεκριμένα το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερσίν Τατάρ, κατά την ομιλία του στην προκλητική παρέλαση ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι αίρεται το στρατιωτικό καθεστώς σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% της πόλης. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την απόφαση αυτή και επανέλαβε την ρητορική της Άγκυρας περί δύο κυρίαρχων κρατών. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και άσκησε κριτική στην Ε.Ε. για το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Ο Τατάρ, όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης και συγκεκριμένα ποσοστό της τάξης του 3,5%.

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε την νέα απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου,  οι Ερντογάν – Τατάρ ανέφεραν ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα. Η ανακοίνωση αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά»
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Αναφερόμενο στις συνεχείς προσπάθειες που όπως τονίζει «καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Photo: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Πηγή: efsyn.gr / avgi.gr

Κάποτε με έλεγαν "Ιανό". Κάπου αλλού με είπαν "α-χειρο-ήθη". Αλλού "κ Διευθυντή"... - Μα ποιος είσαι, τελοσπάντων ;;; - Ήμουν κάποιος άλλος. Μα τώρα άλλαξα, ρόλο... ( Επάγγελμα Ρεπόρτερ, 1975 / Μικελάντζελο Αντονιόνι / Μαρία Σνάιντερ - Τζακ Νίκολσον ) Κύριες και κύριοι, με περηφάνεια σας παρουσιάζω τον ... Χάρη Ζ.! (Και σας υπόσχομαι ... πολλά "όργια σε αυτήν την βίλλα"!).

Leave a Reply

sixteen − two =

Top