Είστε εδώ

“Αδειάζει” μεγαλοπρεπώς τον Γεωργιάδη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Ζητήματα καταχρηστικότητας και αδιαφάνειας στην διάταξη για τα ασφάλιστρα υγείας, “δημιουργεί αβεβαιότητα στον καταναλωτή”

Ζητήματα “καταχρηστικότητας” αλλά και “αδιαφάνειας” διατυπώνει η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το άρθρο 268 του Πτωχευτικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο για μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, “αδειάζοντας” τον Άδωνι Γεωργιάδη που είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι “δεν κάνουμε κανένα δώρο, δεν παραχωρούμε μονομερές δικαίωμα αύξησης, η διάταξη αφορά μόνο στα συμβόλαια στα οποία οι ασφαλιστικές έχουν ήδη αυτό το δικαίωμα”, με το ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την επίμαχη διάταξη ως «σκανδαλώδη» και να ζητά την απόσυρσή της.

Στην έκθεσή της η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εκφράζει μία σειρά ενστάσεων για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείας να αναπροσαρμόζουν μονομερώς παλαιά συμβόλαια και μάλιστα με «ασαφή» και μη δεσμευτικά κριτήρια. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η διάταξη που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης «δημιουργεί αβεβαιότητα στον καταναλωτή».

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 268 δεν συνάδουν ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ούτε και με την νομολογία που αναφέρει ότι η δυνατότητα των καταναλωτών να καταγγείλουν τα συμβόλαια (μετά τις μονομερείς αναπροσαρμογές) δεν αίρουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα των σχετικών όρων. Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί ότι η μοναδική επιλογή της καταγγελίας της σύμβασης που δίνεται στους καταναλωτές «είναι πιθανόν να συνεπάγεται σοβαρή περιουσιακή ζημία για τους ασφαλισμένους».

Οι συντάκτες της έκθεσης στηλιτεύουν, όμως, και το γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη δημόσια διοίκηση το επίμαχο άρθρο θεσπίζει ως τεκμήριο ενημέρωσης για τις μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια την απλή αποστολή e-mail από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρείας. Όμως σύμφωνα με το νόμο περί Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΝΔ το σύστημα γνωστοποίησης του αποστολέα πρέπει να βασίζεται στην εξακρίβωση του χρόνου παραλαβής και πρόσβασης στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος.

πηγή: ieidiseis.gr (ρεπορτάζ Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *