Είστε εδώ

Ψυχραιμία: πώς να μην θυμώνετε με το παραμικρό!

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που τις περισσότερες φορές αδικεί και φέρνει σε δύσκολη θέση όποιον δεν μπορεί να τον ελέγξει. Γι’αυτό πριν μετανιώσετε για κάτι που είπατε ή κάνατε πάνω στο θυμό σας, θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε τις αντιδράσεις σας, όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που σας κάνουν να χάνετε την ψυχραιμία σας.
Διαχείριση θυμού
Ένας απλός και πρακτικός τρόπος διαχείρισης και ελέγχου του θυμού είναι να κάνετε μόνοι σας ένα τεστ που θα σας δείξει μέχρι πού μπορείτε να φθάσετε όταν είστε θυμωμένοι. Σκεφθείτε δηλαδή τα τελευταία ξεσπάσματά του θυμού σας και τις συνέπειές τους. Θα ξαφνιαστείτε πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το απλό τρικ.
Κάντε ένα διάλειμμα
Μόλις νοιώσετε πως σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε και απομακρυνθείτε από την πηγή του θυμού σας: όπου κι αν βρίσκεστε στο γραφείο, στο σπίτι, στο δρόμο. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καταπραΰνετε την ένταση και συζητήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε, περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα πριν αντιδράσετε.
Πάρτε βαθιές αναπνοές
Για να επαναφέρετε την ομαλή καρδιακή λειτουργία που συνήθως διαταράσσεται σε εκρήξεις θυμού θα πρέπει να ελέγξετε την αναπνοή σας με βαθιές εισπνοές και εκπνοές κρατώντας για τρία δευτερόλεπτα τον αέρα στους πνέυμονές σας. Συχνές επαναλήψειςθα έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στον εκνευρισμό σας.
Δραπετεύστε
Μετά τις αναπνοές, φέρτε στο μυαλό σας ένα αγαπημένο σας μέρος, όπως μια ακρογιαλιά, μια βόλτα στην παραλία ή στο δάσος, επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες [ήχος των κυμάτων,κελάηδισμα πουλιών] που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.
Σταματήστε να καταπιέζεστε
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε το θυμό σας και οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν πολύ. Όμως, για να μπορέσετε να ελέγξετε μακροπρόθεσμα τα ξεσπάσματά σας, θα πρέπει να βρείτε δημιουργικές διεξόδους, είτε στον αθλητισμό, είτε στην τέχνη προκειμένου να αποσυμφορήσετε την πίεση και την οργή σας.
Κείμενο: Μαρία-Κάντια Χαρδαλιά
Πηγή: marieclaire.fr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *