Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Ψηφοδέλτιο με σαφές αριστερό πρόσημο… (της Ελένης Τσερεζόλε)

Ψηφοδέλτιο με σαφές αριστερό πρόσημο… (της Ελένης Τσερεζόλε)

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα 16 πρώτα ονόματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Εκλογές στις οποίες θα κληθούν οι πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν μεταξύ ενός σαφούς διλήμματος. Ή θα δώσουν “πράσινο φως” σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν τη διάλυση ακριβώς του ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού, όπως τον είχαν οραματιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι ιδρυτές του κοινού εγχειρήματος στη Γερμανία και τη Γαλλία. Μιας Ευρώπης που την τελευταία δεκαετία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις πολιτικές λιτότητας – τις πολιτικές αυτές που έχουν πλήξει τον “σκληρό της πυρήνα”, όχι το ευρώ, αλλά τις κοινωνικές της πολιτικές, αυτές που δεν απευθύνονται στις αγορές αλλά στους ανθρώπους. Σήμερα, τη λαβωμένη αυτή Ευρώπη απειλούν οι δυνάμεις των νοσταλγών του χθες, του φασισμού, του ρατσισμού, της εσωστρέφειας, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του λαϊκισμού. Δυνάμεις που -κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι- επιχειρεί να οργανώσει και να συντονίσει το πρώην δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ, ο δημοσιογράφος, ακραία συντηρητικός Μπόνον με εφαλτήριο την Ιταλία του Σαλβίνι. Γιατί τίποτε δεν είναι τυχαίο…

Στο πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου, αναδεικνύονται σε κομβικής σημασίας αναμέτρηση για το αύριο των κοινωνιών μας. Ένα αύριο που μπορεί να διασφαλιστεί με σαφείς επιλογές – επιλογές που έχουν να κάνουν με ευρείες συμμαχίες δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Εκείνων των δυνάμεων που πάντα έδιναν το παρόν στους αγώνες κατά του φασισμού και των αξιών του. Των δυνάμεων που βρίσκονται παράλληλα απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, τις πολιτικές που διέλυσαν το κράτος πρόνοιας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πλήττοντας θανάσιμα τις δημόσιες πολιτικές υγείας, παιδείας.

Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική επιλογή -ανάχωμα στην ακροδεξιά, εναλλακτική πρόταση στον νεοφιλελευθερισμό- υπηρετεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ψηφοδέλτιο με σαφές κοινωνικό, αριστερό, προοδευτικό πρόσημο που σηματοδοτεί παράλληλα άνοιγμα στην κοινωνία και τα προβλήματά της.

πηγή: kontranews.gr

Leave a Reply

Top