- Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, με επίκεντρο την επίμαχη διάταξη που προβλέπει δυνατότητα απόκρυψης στοιχείων της δικογραφίας ακόμα και από απλούς αστυνομικούς — ρύθμιση που έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση του νομικού κόσμου και της αντιπολίτευσης, λόγω κινδύνων για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και τη διαφάνεια της δικαιοσύνης
Ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη, με βάση την οποία απαγορεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση κατηγορούμενων στη ποινική δικογραφία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη. Τα στοιχεία συζητείται να αποκρύπτονται «όταν από αυτά κινδυνεύει η ζωή τρίτου προσώπου ή άπτεται θέματος εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα ο Γιώργος Φλωρίδης απευθυνόμενος στον Χρήστο Γιαννούλη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «μια λατρεία προς τους δολοφόνους, στο πλαίσιο ενός ατελείωτου δικαιωματισμού». Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης τον χαρακτήρισε «πολιτικά αχρείο».
Η νομοθετική βελτίωση θα προβλέπει ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να γίνει όχι από οποιονδήποτε προανακριτικό υπάλληλο, παρά μόνον από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, που διενεργούν την προανάκριση, όμως είχε εισαχθεί με την πρόταση να μπορούν να αφαιρούν αυτό το δικαίωμα ακόμα και απλοί αστυνομικοί. Ο Γιώργος Φλωρίδης επιμένει ότι όλα είναι εντάξει, διότι θα δίδεται στον κατηγορούμενο η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστικό Συμβούλιο κατά της απαγόρευσης. «Αυτή η διάταξη δεν διορθώνεται, πρέπει να αποσυρθεί», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος. Η αντιπολίτευση αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι η διάταξη όχι μόνον στερεί στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά απειλεί και την απονομή της δικαιοσύνης εν γένει, διότι αφήνει περιθώριο για αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις ερήμην της κοινωνίας.
Πηγή: slpress.gr

0 Σχόλια
Αφήστε ένα σχόλιο