Είστε εδώ

Prem Watsa , o ΠΦΑ τραπεζίτης, αντίπαλον δέος για τον Σάλλα

Στις 25 Μαίου του 2015 και ενώ πλέον η θηλειά της τρόικα στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης έσφιγγε πλέον ασφυκτικά, με μοχλό το στέγνωμα από ρευστό της ελληνικής οικονομίας, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια συνάντηη που τότε πέραε στα ” ψιλά ” των περισσότερων Μέσων, αλλά ήταν καθοριστική για την άμυνα της κυβέρνησης απέναντι στις επιθέσεις που δεχόταν το σύστημα από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Κυρίως όμως έβαζε και τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα και στο τραπεζικό σύστημα, που έχει κατά νου ο Αλέξης Τσίπρας και που όπως και με τις τηλεοπτικές άδειες, εφαρμόζει αργά αλλά με σχέδιο και χωρίς να κάνει πίσω…
Στις 10 το πρωί, προσγειώθηκε στο Ελ Βενιζέλος το ιδιωτικό λίαρ τζετ του μεγαλομετόχου της Eurobank Rrem Watsa , επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax, από τουςβισχυρότερους του κόσμου. Στην αιφνιδιαστική συνάντηση, που έγινε απροειδοποίητα και κάτω από το πέπλο μιας ιδιαίτερα ηλεκτρισμένης από τις διαπραγματεύσεις επικαιρότητας, έγινε μια σημαντική συμφωνία. Στην ανακεφαλαιοποίηση που θα γινόταν, ο Καναδός επενδυτής, να πάρει ουσιαστικά στα χέρια του τον έλεγχο της ” βεβαρυμένης ” λόγω των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ” εντυπωσιακά ” ευνοικές για το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και με την εγγύηση της νέας κυβέρνησης για εξυγίανση του χώρου, να προχωρήσει στην αναπτυξή της, διεκδικώντας τα πρωτεία, από την επίσης ιδιαίτερα ευνοημένη από τις ” συγκυρίες ” μεχρι τότε, Τράπεζας Πειραιώς…
Σκοπός του Μαξίμου ήταν να μπει ένας καινούργιος παίχτης χωρίς δεσμεύσεις με το προηγούμενο σύστημα δεκαετιών, που ήταν γεμάτο από στελέχη της ” σημιτικής ” περιόδου, αλλά και της φούσκας του Χρηματιστηρίου, δημιουργώντας αμφιλεγόμενες σχέσεις εξάρτησης, ακόμα και με πολιτικούς χώρους. Εκτός αυτού το Μαξίμου ήθελε να δημιουργήσει έναν πραγματικά ισχυρό ιδιωτικό πυλώνα ανάπτυξης, ως αντίβαρο στην ” επιθετική ” διάθεση στο χώρο του Ομίλου Πειραιώς, ο οποίος, σύμφωνα με τα ρεπορταζ της εποχής ” γλυκοκοίταζε ” και την Eurobank την ώρα που ο Σόιμπλε έλεγε ότι στην Ελλάδα χωράνε δύο μόνο μεγάλες τράπεζες ( η άλλη ήταν η Εθνική ).
Τέλος το Μαξίμου, δεν ήθελε επ ουδενί, να συμβεί το ενδεχόμενο να περάσει στην Πειραιώς, μετά της ΑΤΕ και το χαρτοφυλάκιο των επισφαλειών του ΤΤ, μεσω της Eurobank …
Ετσι λοιπόν σήμερα, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονταν στο ναδίρ και το Χρηματιστήριο βίωνε την απαξίωση, ένα deal στο λιανεμπόριο ήρθε να επαναβεβαιώσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της. Πρόκειται για τον Prem Watsa και το Fund Fairfax, που σύμφωνα με πληροφορίες (sofokleousin.GR) βρίσκονται πίσω από το μεγάλο deal του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη.
Η κίνηση αυτή από την Fairfax έρχεται να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα καθώς εκτό από την Eurobank, έχει ήδη εξαγοράσει τα Praktiker. Πρόκειται όμως και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, με εκπροσώπους της οποίας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.
Παρόντες στην συνάντηση εκείνη ήταν και οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)
Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *