Είστε εδώ

Πως το ΚΙΝΑΛ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στον Τσίπρα, από ένα σχόλιο του Τσακαλώτου στον Ανδρουλάκη για τον Μακρόν! …

Η όποια μεμονωμένη δήλωση γίνεται βέλος από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά της Κουμουνδούρου εν συνόλω, ή της ηγεσίας του υπό τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Μια πιο προσωποποιημένη αντεπίθεση επέλεξε, όχι τυχαία, η Χαριλάου Τρικούπη που έβγαλε βροχή αντιΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσεων, με φόντο τις γαλλικές προεδρικές κάλπες, μετά την επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας. Το ΚΙΝΑΛ σήκωσε αγόγγυστα το «γάντι» που του έριξε, μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επέκρινε πολιτικά τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη , για τον τρόπο που “πανηγύρισε” την επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν. Η Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει το πινγκ πονγκ σχηματικά σαν αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Τσακαλώτου. Οπως όλα δείχνουν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν αφήνει ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για αντεπίθεση, τώρα που βλέπει ότι έχει τονωθεί (δημοσκοπικά) ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει ενισχυθεί (εσωκομματικά) ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι χωρίς βάση η εκτίμηση ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κινείται αξιοποιώντας την αντιπαράθεση αυτή, με βάση το νέο αφήγημά της που στηρίζεται στο ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμβάλλει σε κυβερνητικές λύσεις μετεκλογικά, ανάλογα τα αποτελέσματα της εθνικής κάλπης, με αποδυναμωμένους τους επικεφαλής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τον νυν και τον τέως πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχα. Ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ άδραξε την ευκαιρία, για να αφήσει εν πρώτοις αιχμές για τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, σαν να θέλει να την «κατατμήσει», με βάση τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ των στελεχών της μειοψηφίας«άναψε φωτιές», αμφισβητώντας το κοινωνικό εύρος της πολιτικής που εκπέμπει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύοντας τον Μακρόν σε πρότυπο ηγέτη και τις πολιτικές του σε οδηγό. «Ελπίζω ειλικρινά να μην είναι αυτό το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για το μέλλον. Αλλιώς ζήτω πού καήκαμε», έγραψε ο πρώην υπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb. Του απάντησε, το μεσημέρι της Τρίτης (26.4.2022) με ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη, στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκ νέου παρέμβαση στα σόσιαλ μίντια και ξανά το ΚΙΝΑΛ ανταπάντησε !

«Κάτι έπρεπε να πει…», αντέτεινε αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη για να δείξει ότι δεν έχουν βάση οι αιτιάσεις και ότι άλλος είναι ο σκοπός του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το επόμενο επιχείρημα του ΚΙΝΑΛ για να κατηγορήσει την Κουμουνδούρου για λαϊκισμό και ξέπλυμα της Μαρί Λεπέν ήταν η αναφορά στη συγκατοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Κι αυτό παρόλο που η «γραμμή» της Κουμουνδούρου, ήδη από το βράδυ των γαλλικών εκλογών, είχε αποτυπωθεί στην τοποθέτηση ότι «η ήττα της Λεπέν και η νίκη Μακρόν είναι μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και προειδοποίηση». Με την προσθήκη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν μπορεί να εφησυχάζει κάνεις και ιδιαίτερα οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις. Η ήττα της ακροδεξιάς – που ξεπέρασε σήμερα το 40%- και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί ενωτικές πρωτοβουλίες και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων».

Πάντως, υπάρχει σε εξέλιξη από καιρό ένας άτυπος «διάλογος» μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με διαξιφισμούς, αλλά σε χαμηλούς τόνους. Αυτή τη φορά έλαβε τη μορφή ανταλλαγής «ελαφρών» πυρών, με επίκεντρο τα σχόλια του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με δηλώσεις –διθυράμβους για τον Μακρόν.

Το πινγκ πονγκ αντεγκλήσεων (και η παρέμβαση Τσακαλώτου) εμπεριέχει την επαναφορά διαχωριστικών γραμμών με «ιδεολογικό» πρόσημο . Αποτελεί και αντανάκλαση της ενίσχυσης στη Γαλλία του ρεύματος της λεγόμενης Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Μελανσόν που αναμένεται να παίξει ρόλο στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, διεκδικώντας να γίνει κυβερνητικός πόλος. Και βέβαια, είναι ένα ακόμα επεισόδιο, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω προσυνεδριακών διαδικασιών μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με έντονο το προεκλογικό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το βλέμμα στις εθνικές κάλπες.

Πώς ξετυλίχθηκε η αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, το βράδυ της Κυριακής των Γαλλικών προεδρικών εκλογών (24.4.2022) το εξής σχόλιο: «Συγχαρητήρια στον @EmmanuelMacron για την επανεκλογή του. Η Ευρώπη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει ανάγκη από ηγεσίες, που κατανοούν την ανάγκη για περισσότερες κοινές πολιτικές μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η Οικονομία και το Κοινωνικό Κράτος».

Δυο μέρες αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, σε ανάρτησή του (https://el-gr.facebook.com/tsakalotos.euclid), o Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει: «Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η κεντρική συμβολή του Μακρόν στη γαλλική πολιτική είναι ότι προωθεί προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, προφανώς δεν έχει καταλάβει πολλά από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Η Λεπέν είναι η λαϊκιστική απάντηση στην έλλειψη τέτοιων πολιτικών και σε έναν ηγέτη με άψογα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια. Άλλο η ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν, κι άλλο το να μην βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι. Να μην βλέπουμε ποιες πολιτικές της έστρωσαν τον δρόμο. Ελπίζω ειλικρινά να μην είναι αυτό το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για το μέλλον. Αλλιώς ζήτω πού καήκαμε».

Λίγες ώρες αργότερα, με σχόλιό του το γραφείο τύπου του ΚΙΝΑΛ του απαντά, σημειώνοντας:

«Ο κ. Τσακαλώτος μπέρδεψε τις κοινές πολιτικές της ΕΕ στις οποίες κάνει ρητή αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δήλωση του για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, με τις κοινωνικές πολιτικές του Γάλλου Προέδρου. Αλλά προφανώς κάτι έπρεπε να πει…

Επισημαίνουμε στον κ. Τσακαλώτο ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η λαϊκιστική απάντηση , όπως την αναφέρει στην ανάρτηση του, αλλά το σύμβολο της μισαλλοδοξίας και της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Έξαλλου, έχουν παράδοση να ξεπλένουν την ακροδεξιά, όπως έκαναν επί σχεδόν πέντε χρόνια, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του με τον ακροδεξιό συνεταίρο τους στην διακυβέρνηση, Πάνο Καμμένο. Η σύγχυση είναι προφανώς προϊόν της συνήθειας τους να αναφέρουν ως συντρόφους τους τα πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που διακοσμούν το δήθεν προοδευτικό τους μέτωπο. Εμείς πορευόμαστε με γνώμονα την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Έχουμε καθαρές θέσεις: Δεν είμαστε και με την επιστήμη και απέναντι της.

Δεν είμαστε και με το διεθνές δίκαιο αλλά και με τον εισβολέα, όπως ακούσαμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε χωρίς απάντηση το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ. Με νέα ανάρτησή του στο fb ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να τοποθετηθεί και πάλι, αναφέροντας τα εξής :

«1) Όταν κάποιος δίνει συγχαρητήρια στον Μακρόν γιατί «η Ευρώπη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει ανάγκη από ηγέτες, που κατανοούν την ανάγκη για περισσότερες κοινές πολιτικές μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η Οικονομία και το Κοινωνικό Κράτος» θέλει να μας πει ότι δεν επαινεί τις πολιτικές του Μακρόν για το κοινωνικό κράτος αλλά κάποιου άλλου που δεν τον αναφέρει στην ανακοίνωση; Και μου λέτε ότι εγώ δεν μιλάω καλά ελληνικά;

2) Εκείνο το κόμμα που συγκυβερνούσε με τον Καρατζαφέρη και διαπόμπευε οροθετικές πως το λέγανε, θυμάται κανείς;

3) Για την ταμπακέρα τώρα: Εσείς που πορεύεστε «με γνώμονα την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη» (sic) καταλαβαίνετε ότι οι πολιτικές τύπου Μακρόν ανοίγουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά; Αν ναι, σκοπεύετε ποτέ να μας πείτε τι προτείνετε; Θα τοποθετηθείτε για παράδειγμα σε σχέση με τα όσα εμείς προτείναμε στο συνέδριο ή το είδατε μόνο μέσα από τα βιντεάκια της Ομάδας Αλήθειας;».

Αργα το βράδυ της ίδιας μέρας (26.4.2022), το ΚΙΝΑΛ έβγαλε εκ νέου ανακοίνωση : «Ο κ. Τσακαλώτος εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει. Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την Άμυνα και την Ασφάλεια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, το ΕU4health, ο ευρωστρατός, κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν ενέταξε στις τάξεις του κανένα στέλεχος ακροδεξιού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν θέλει, δε, πληροφορίες για την τρικομματική κυβέρνηση με την συμμετοχή του ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, ας ρωτήσει τους συναδέλφους του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Θάνο Μωραΐτη, Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που διετέλεσαν Υπουργοί εκείνη την περίοδο. Κρείττον του λαλείν το σιγάν»..

 

Πηγή: documentonews.gr / Παναγιώτα Μπίτσικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *