Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ποιοι βουλευτές ήταν οι 5 “διαρροές” από την ψηφοφορία για ΠτΔ! Με ευρύτατη πλειοψηφία (261) νέα Πρόεδρος η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ποιοι βουλευτές ήταν οι 5 “διαρροές” από την ψηφοφορία για ΠτΔ! Με ευρύτατη πλειοψηφία (261) νέα Πρόεδρος η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς που βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος, οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου. Απούσα από την ψηφοφορία ήταν και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία είχε γεννήσει πρόσφατα, και σε επιστολή της ανέφερε πως αν ήταν εκεί θα ψήφιζε «παρών». Άτυχος ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Μανωλάκος, καθώς χάλασε το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να φτάσει στη Βουλή και παρολίγο να απουσιάσει από την ψηφοφορία

Με ευρύτατη πλειοψηφία εξελέγη η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα, εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισαν συνολικά 294 βουλευτές, εκ των οποίων 261 ψήφισαν υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου και 33 (ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση) δήλωσαν «παρών».

Αμέσως μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους θα μεταβούν στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).

Το ρεκόρ ψήφων κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ.,ΝΔ, ΛΑΟΣ).

Πότε ορκίζεται η Αικ. Σακελλαροπούλου

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας, καθώς στις 14 Μαρτίου λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Πηγή: newpost.gr

One thought on “Ποιοι βουλευτές ήταν οι 5 “διαρροές” από την ψηφοφορία για ΠτΔ! Με ευρύτατη πλειοψηφία (261) νέα Πρόεδρος η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Leave a Reply

Top